Karnabahar adı Latince çiçekli lahana anlamına gelen “caulis” kelimesinden türemiştir. Karnabahar, Brassicaceae familyasına ait turpgillerden bir sebzedir, bu aile aynı zamanda lahana, brokoli gibi diğer sebzeleri de içerir. Bu nedenle bu iki sebzeden herhangi birine alerjiniz varsa, o zaman karnabahara da alerjiniz olma ihtimali vardır.

Karnabahar K vitamini, B kompleks vitamini, folat ve C Vitamini içerir. Ayrıca fosfor, magnezyum, demir, çinko ve potasyum gibi mineralleri de içerir.

 Beyaz karnabaharın yanı sıra farklı renklerde de mevcuttur;

  • Yeşil: Yeşil karnabahar, brokoli çiçeği olarak da bilinir. Aynı zamanda Romanesco brokoli olarak anılan dikenli bir varyantta mevcuttur.
  • Mor: Mor karnabahar, mor renkten sorumlu bir antioksidan olan antosiyaninleri içerir.
  • Turuncu: Oldukça besleyicidir ve beyaz çeşide göre A vitamini ile de doludur.

Karnabaharın sağlığa yararları;

  • Karnabahar, oksidatif stresi önlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlar olan C vitamini ve E vitamini içerir.
  • Karnabahar düzenli olarak tüketildiğinde dolaşım sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur, bunun nedeni glukorafaninin olmasıdır. Araştırmalar ayrıca karnabaharın indol-3-karbinol içerdiği için sağlıklı bir kalbi desteklediğini kanıtlamıştır.
  • Karnabahar ayrıca hemoglobin üretimine yardımcı olan vücuttaki demirin emilimine yardımcı olur.

Karnabahar alerjisi, aşırı duyarlı kişilerin bağışıklık sisteminin karnabahardaki proteinlere karşı tepki vermesiyle tetiklenen bir besin alerjisi reaksiyonudur. Karnabahar, lahana ailesine aittir, eğer brokoli, lahana veya aynı protein yapısına sahip herhangi bir sebzeye alerjiniz varsa, karnabaharı yedikten sonra da alerjik belirtiler yaşayabilirsiniz.

Karnabahar Alerjisi Belirtileri

Kişiye bağlı olarak alerjik belirtiler, hafif, orta veya şiddetli olabilir. Tüm besin alerjilerinin belirtileri birbirine benzerdir. Çoğu durumda, bağışıklık sistemini yediğiniz besinlerin proteinleri tehdit olarak gören antikorları vücutta salgılar.

IgE antikorları, gıda maddelerini tespit eder ve histamin salgılamak için geri sinyal verir. Farklı alerjik belirtilerle sonuçlanan kimyasal bir reaksiyon ortaya çıkar. Reaksiyon; solunum sisteminizi etkiliyorsa solunum problemi yaşarsınız, sindirim sistemini etkilediğinde ishal ve kabızlığa neden olur. Kimyasal reaksiyon kanda tetiklenirse, cildinizde kızarıklıklar ve kırmızı iltihaplı yumrular oluşur.

Karnabahar alerjisinde en sık rastlanan belirtiler şunlardır;

  • Kaşıntı,
  • Deri döküntüleri,
  • Yüz ve el şişmesi,
  • Nefes alma zorluğu,
  • Bronkospazm,
  • Eklemlerde şiddetli ağrı (gut),
  • Şişkinlik ve gaz.

Alerjik belirtiler, karnabahar yutulduktan birkaç dakika sonra tetiklenebilir. Bazı durumlarda aşırı duyarlı kişi, pişirirken karnabaharı soluyarak ani reaksiyonlar yaşayabilir.

Karnabahar Alerjisi Teşhisi ve Tedavi

Alerjeni yediğiniz yiyeceğe göre belirlemeniz çok zordur. Ancak alerji uzmanı, farklı maddeleri kontrol edebileceği  deri prick testi uygulamak isteyebilir. Karnabahar alerjisi olan kişide deri prick testi pozitif sonuç olacaktır.

Alerjiniz kesinleştikten sonra karnabahar ve karnabahar içeren tüm yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Enflamasyonu azaltmak için antihistaminikler ve diğer steroid kremleri kullanmak gelecekteki reaksiyonu engelleyemez. Aşırı duyarlı kişi karnabahar veya benzer protein yapısı içeren diğer sebzeler dahil tüm gıda maddelerinden uzak durulmalıdır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı