Kalamar, kafadanbacaklı adı verilen bir yumuşakça türüdür ve bu nedenle kalamar alerjisi, mürekkep balığı veya ahtapot gibi diğer kafadan bacaklılara alerji ile ilişkilidir. Salyangoz, kırbaç, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi daha uzaktan akraba olan kabuklu deniz hayvanlarının (yumuşakçalar) yutulmasından sonra da reaksiyon olasılığı yüksektir. Bu nedenle, bir yumuşakçaya alerji teşhisi konduktan sonra, hastalara normal olarak tüm yumuşakçalardan kaçınmaları tavsiye edilir. Karideslere (kabuklular) alerjisi olan çoğu kişi yumuşakçaları tolere edebilirken, her iki tür kabuklu deniz ürününe de alerjisi olan kişiler bildirilmiştir. Bununla birlikte, balıklara (morina balığı veya somon gibi) alerjisi olan bireylerin genellikle kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi yoktur. Kalamardaki ana alerjenik protein Tod p1’dir.

Kalamar gibi yumuşakçalara karşı alerji, karideslere (kabuklular) karşı alerjiden daha az yaygındır. Kalamarın kabuğu olmasa da istiridye ve midye gibi kabuklu deniz hayvanlarıyla benzerdir. Çoğu besin alerjisinde olduğu gibi, belirtiler genellikle oral alerji sendromu gibi hafiftir, ancak tüketimden sonra anafilaktik şok gibi ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Kalamar Alerjisi Belirtileri

Yumuşakçaların yutulmasının ardından meydana gelen advers reaksiyonlar, diğer gıdalara alerjik reaksiyonlar için rapor edilenlere benzerdir. Hafif oral alerji sendromundan (dudak, ağız veya yutak kaşıntısı ve dudaklarda, dilde, boğazda ve damakta şişme), ürtikere (kurdeşen) kadar değişiklik gösterir. Belirtiler deriyi (kaşıntı, şişme), mide-bağırsak sistemini (bulantı ve ishal) ve ayrıca solunum belirtilerini (astım, rinit) içerebilir. Bildirilen belirtilerin çoğu, yiyeceğin alınmasından sonraki 90 dakika içinde meydana gelmiştir. Bununla birlikte, gecikmiş reaksiyonlar da yaşanabilir.

Belirtiler genellikle yutulduktan sonra ortaya çıkar. Yumuşakçaların pişirilmesinden çıkan buharın kullanılması veya solunmasıyla da belirtiler oluşabilir. Bazı başka yiyeceklerde de olabildiği gibi, bazen sadece yumuşakçaları (deniz kulağı veya salyangoz) yedikten kısa bir süre sonra egzersiz yapıldığında şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir.

Kalamar Alerjisi Teşhisi

Yumuşakçalara karşı alerjiler, diğer gıda alerjileriyle aynı prosedürler kullanılarak teşhis edilir. Önce ayrıntılı bir hasta geçmişi alınır. Daha sonra alerjik reaksiyonlara neden olması muhtemel yiyecekleri belirlemek için deri ve laboratuvar testleri kullanılır ve bunlar daha sonra diyetten çıkarılabilir.

Yumuşakçalardan ticari olarak temin edilebilen özütler arasında abalone (Haliotis spp.), mavi midye (Mytilus edulis), istiridye (Ruditapes spp.), ahtapot (Octopus vulgaris), istiridye (Ostrea edulis), pasifik kalamar (Todarodes pacificus), deniz tarağı (Pecten spp. .), salyangoz (Helix aspersa) ve kalamar (Loligo spp.) vardır.

Taze gıda kullanılarak yapılan deri prick testi genellikle şüpheli gıdanın tanımlanmasını netleştirir.

Kalamar Alerjisi Tedavisi

Kaçınma, herhangi bir yumuşakçaya karşı alerji teşhisi konulduktan sonraki tek tedavidir. Çapraz reaksiyon olasılığının yüksek olması nedeniyle, tüm yumuşakçaları diyetten çıkarmak muhtemelen mantıklıdır. Yumuşakçaların çorba ve dim sum gibi yemeklerde bileşen olarak kullanılmamasına da özen gösterilmelidir. Neyse ki, yumuşakçaları diyetten çıkarmak besleyici açıdan bir soruna yol açmaz ve ikame maddelerine gerek yoktur.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı