Garbanzo olarak da bilinen nohut, tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Nohut, lezzetli olmasının yanı sıra bol miktarda lif, vitamin ve protein içermesi bakımından da sağlıklı bir besin olarak kabul edilir. Nohut tüketimi sağlıklı kalp, normal tansiyon seviyesi, kolesterolü düşürme ve kan şekeri seviyelerini düşürme gibi çeşitli sağlık yararları sağlar.
Nohut alerjisi, bir baklagiller türü olan nohutlara karşı gelişen bir alerjik reaksiyondur. Tüm besin alerjileri gibi, bu da vücudunuzun yiyecek proteinlerini zararlı olarak gördüğü bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Çiğ nohuttaki alerjik reaksiyonla ilişkili globulin, albümin ve prolamin gibi proteinler, nohut pişirildikten sonra bile alerjenik özelliklerini korunur.
Nohut alerjiniz varsa, baklagillerden ve humus gibi nohut içeren besinlerden kaçınmanız gerekir. Baklagiller alerjileri dünyanın her yerinde görülür, ancak bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Soya fasulyesi ve yer fıstığı dünya çapında en yaygın baklagiller alerjileridir, diğer baklagiller alerjileri ise daha bölgesel olma eğilimindedir.
Nohut alerjisi, dünyanın diğer bölgelerine göre nohut tüketiminin çok daha yüksek olduğu iki bölge olan Hindistan ve Akdeniz’de yaygındır. Özellikle mercimeğe alerjisi olan kişilerin nohut alerjisi olma riski daha yüksektir.
Her besin alerjisi mutlaka ebeveynden çocuğa geçmez, ancak ailenizde besin alerjileri varsa, riskiniz daha fazladır. Nohut çoğunlukla pişirildikten sonra yenmesine rağmen, baklagilleri çiğ yemek daha yüksek bir alerjik reaksiyon riski oluşturur. Nohutu pişirmek alerjenlerinden tamamen kurtarmaz, ancak kaynatma gibi bazı yöntemler etkilerini azaltabilir.
Nohut Alerjisinin Belirtileri
Besin alerjisi belirtileri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda benzer şekilde görünür. Besin alerjisinin ciddiyetine bağlı olarak belirtilerde farklılıklar görülebilir. Nohut alerjisi belirtileri en sık ciltte görülür.
Nohut alerjisi en sık rastlanan belirtilerden bazıları şunlardır;
- Egzama, kurdeşen ve kızarıklık gibi cilt rahatsızlıkları,
- Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma,
- Öksürük, hırıltılı solunum, astım ve boğazda şişme,
- Baş ağrısı, sinüs ağrısı,
- Yüzde şişme ve kızarıklık,
- Dudak ve ağız şişmesi,
- Kaşıntılı ağız ve gözler,
- Karın ağrısı, kabızlık ve
- Uykusuzluk, uykusuzluk, kusma.
Bir besin alerjisinin daha ciddi belirtileri arasında kan basıncında azalma, ishal ve kusma bulunur. Ayrıca öksürük ve nefes almada zorluk gibi astıma benzer belirtilerin olması da mümkündür.
Şiddetli besin alerjileri, anafilaktik şok riski oluşturabilir. Bu, kan basıncı ve nefes alma dahil olmak üzere vücuttaki sistemleri etkileyen, yaşamı tehdit eden bir durumdur. Anafilaksi hastanede müdahaleyi gerektirir. Tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.
Nohut alerjisi teşhisi
Besin alerjilerinde deri prick testleri, kan testleri veya her iki test de uygulanabilir. Bir yemek günlüğü tutmak nohutlara verilen tepkiyi tam olarak belirlemenize yardımcı olabilir.
Çocuğumun fıstık alerjisi varsa nohut yiyebilir mi?
Yer fıstığı alerjisine sahip olmak, çocuğunuzun nohut alerjisi olacağı anlamına gelmez. Ancak nohut alerjisi durumunda yer fıstığı tüketim kararını mutlaka doktorunuza danışarak vermeniz önerilir.
Humus yedikten sonra bir gıda alerjisi belirtisi yaşarsanız, ilk şüpheli besin nohut olabilir.
Alerjinizin sebebi için nohut netleştirmeden önce, humusta kullanılan diğer alerjenik maddeleri de gözden geçirmeniz önerilir.
Nohut alerjisinde tedavi
Nohut ve nohut içeren besinlerden kaçınma, nohut alerjisini tedavi etmenin en iyi yoludur. Bu yaklaşım her zaman kolay değildir, bu nedenle maruz kalmanız ihtimaline karşı yanınızda her zaman adrenalin oto enjektörü bulundurmanız önerilir.