Bebeklerde beslenme, son derece önemli konulardan biridir. Anne sütü veya mama ilk altı ay boyunca bebeğin tek besin kaynağı, ikinci altı ay boyunca ise beslenmesinde temel kaynak olarak yer almalıdır. Anne sütü şartlar uygun olduğu takdirde 24 ay boyunca bebek beslenmesinde olmalıdır. Bu süre boyunca düzenli kontroller eşliğinde büyümenin izlenmesi en iyi yoldur.

Bebeklerde beslenme hakkında bazı önemli noktalar:

  • Düzenli bir beslenme modeli oluşturmak; katı bir zaman çizelgesi, süreli emzirme veya her beslenmede bebeğin tam 120 ml yemesi konusunda ısrarcı olmak anlamına gelmez. Bebeğinizin sinyallerine dikkat edip, ihtiyaçları doğrultusunda ona yaklaşım göstermek daha önemlidir. Bebek eğer biberonla besleniyorsa, yeterince doymadığında beslenmesinin sonunda ağlayacaktır. Öte yandan, ilk on dakika içinde doyduğunda durabilir ve uykuya dalabilir.
  • İlk ay boyunca, emzirilen bebeklerin refleks olarak memeye doğru hareket etmesi veya yumruklarını ağızlarına yerleştirmeleri beslenmeye ilgi duyduklarını gösterir. Ağlamak açlığın geç bir işaretidir.
  • Bebeğiniz günde iki ile üç saatte bir, ortalama sekiz ile on iki kez beslenmelidir. İlk ay boyunca bebeğiniz gece ve gündüz beslenmelidir.
  • Genel olarak, bebeğiniz on beş ile yirmi dakika içinde yeterince beslenir. İlk memede iyi beslendikten sonra hala aç davranıyorsa veya bebek bezi değişikliği sırasında uyanıyorsa, emzirme için diğer memeyi sunun.

Büyüme atakları, her bebek için farklı zamanlarda ortaya çıkar. İkinci haftanın başı ve üç-altı hafta arasında bebeğiniz normalden daha fazla büyüme atakları yaşayabilir. Fiziksel olarak bir büyüme fark etmemiş olsanız bile, bebeğin vücudu önemli şekillerde değişir ve bu zamanlarda ekstra kaloriye ihtiyaç duyabilir. Daha sık emzirme, annenin vücudu tarafından daha fazla süt üretimini de teşvik edecektir.

Bebeğinizin beslenme sorunu varsa, kilo vermeye başlayabilir veya yeterince kilo kazanamaz. Böyle bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilecek bazı belirtiler vardır. Göğüsleriniz genellikle doğumdan iki ila beş gün sonra oldukça doludur. Bu süreden sonra, emzirmeden önce göğüslerinizin dolgun ve biraz sert olduğunu, besledikten sonra ise yumuşadığını fark etmelisiniz. Bebeğiniz bir memeden emerken diğer memeden süt damladığını fark edebilirsiniz.

Beş gün sonra göğsünüzde dolgunluk fark etmezseniz veya her beslenmenin başlangıcında göğsünüzden süt damladığını görmüyorsanız yeterli sütünüz olmayabilir veya bebek emdiğinde yeterli salgılanma sağlanamayabilir. Bunlar ayrıca bebeğinizin beslenmesiyle ilgili olmayan tıbbi sorunların belirtileri olabilir, bu yüzden devam ederse çocuk doktorunuzla iletişime geçin. Her bebeğin doğumdan sonraki üç ile beş gün içinde ve hastaneden taburcu olduktan sonraki kırk sekiz ila yetmiş iki saat içinde bir doktor kontrolü yapılması önerilir.

Bu yaştaki bebeklerin bazıları beslendikten sonra zaman zaman kusma yaşayabilir. Çünkü yemek borusu ve mide arasındaki kas kapağı olgunlaşmamıştır. Sıkıca kapanmak yerine, mide içeriğinin geri gelmesini ve yavaşça ağzından dökülmesini sağlayacak kadar açık kalır. Bu normal olabilir, bebeğinize zarar vermeyebilir ve bebeğiniz büyüdükçe genellikle bir yaşına kadar çözülür.

Ancak kusması sık sık ve şiddetli şekilde ortaya çıkarsa, ishal, kakada mukus, kakada kan, döküntü veya kilo almama belirtileri uzun süre devam ederse bunlar bir gıda alerjisi veya gastrointestinal sistemle ilgili bir sorun olduğunu gösterebilir, doktorla mutlaka iletişime geçilmelidir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı