Kırmızı biber, baharatlı tadı nedeniyle yaygın olarak yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Bu biberde bulunan bir bileşen olan kapsaisin, bağışıklık sisteminiz tarafından bir tehdit olarak algılanır. Vücuttan salgılanan IgE antikorları kapsaisin ile temas ettiğinde, bu yabancı maddeleri engellemek için histamin salgılanır. Aralarındaki kimyasal reaksiyon, kırmızı biber alerjisi belirtilerine neden olur. Kapsaisin içeriği farklı biber çeşitlerinde de bulunur. Alerjik reaksiyon, yemekten sonraki birkaç saat içinde az miktarda kırmızı biber tüketildikten sonra ortaya çıkmaya başlar.

Kırmızı Biber Alerjisi Belirtileri

Hapşırma, öksürük, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Deri üzerindeki alerjik belirtilerde kızarıklık ve kaşıntı yer alır. Kurdeşen ve diğer alerjik belirtiler zamanla artar.

Şiddetli reaksiyon yüz, boğaz, dil ve dudakların şişmesine neden olur. Bağışıklık sistemi tarafından salınan histaminler, kırmızı biberde bulunan gıda maddeleriyle savaşır ve ciddi vakalarda kan dokularını genişletir. Sonuç olarak, vücut kırmızı biberdeki bileşenlere aşırı tepki verir ve  kişide anafilaksi gelişebilir.

Uzmanlara göre, bazı kişilerde alerji kalıtsaldır, bazıları ise büyüdükçe gelişir. Kırmızı bibere maruz kaldıktan sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kişi, teşhis için derhal alerji uzmanına başvurmalıdır.

Kırmızı Biber Alerjisi Teşhisi

Tüm besin alerjilerinin belirtileri aynıdır, bu nedenle alerjenin hemen  belirlemesi kolay değildir. Alerji uzmanı, alerjeni belirlemek için deri prick testi isteyebilir. Alerjiniz netleştiğinde kırmızı biber içeren tüm yemeklerden kaçınmanız gerekir.

Nadir durumlarda aşırı duyarlı kişiler, alerjik gıda maddesini soluduklarında hapşırma ve hırıltı sorunu yaşayabilir. Acı biber alerjisini uygulanabilir tek tedavisi  bu üründen kaçınmaktır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı