Kinoa, lezzetli ve popüler bir Güney Amerika tohumudur. Aynı zamanda, tahıllara benzer tada ve özelliklere sahip olduğu için bir sahte tahıl olarak da bilinir. Kinoanın lif, protein, su ve karbonhidrat içeriği zengindir. Kinoa, protein bakımından çoğu tahıldan daha yüksektir (yaklaşık %12-15) ve temel amino asitleri de içerir. Bu, onu tam bir protein haline getirir ve diyetlerinde doğru miktarda protein almakla ilgilenen veganlar ve vejetaryenler için güzel bir seçenektir. Aynı zamanda doku büyümesi ve onarımı için gerekli olan lizin içerir.
Yüksek protein içeriğinin yanı sıra, bu süper besin çok iyi bir magnezyum, demir, bakır, fosfor ve iyi bir riboflavin kaynağıdır. Yüksek manganez ve bakır içeriği onu güçlü bir antioksidan yapar. Aynı zamanda lif bakımından zengindir ve onu kalp için sağlıklı bir gıda yapar.
Ayrıca glutensizdir, bu da onu çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve intoleransı olan kişiler için buğday, arpa ve çavdara harika bir alternatif haline getirir.
Ancak bazı insanlar kinoa tükettikten sonra mide ağrısı, ciltte kaşıntı, kurdeşen ve diğer besin alerjisi belirtileri yaşayabilirler.
Kinoa alerjisi belirtileri
Kinoa alerjisi varsa aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını yaşayabilirsiniz;
- Hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük veya göğüste sıkışma,
- Kaşıntı,
- Egzama,
- Kurdeşen,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- İshal ve
- Karın ağrısı.
Şiddetli bir kinoa alerjisi reaksiyon belirtileri ise şunlar olabilir;
- Yüksek kalp atış hızı,
- Soluk ten,
- Düşük kan basıncı,
- Yüzün şişmesi,
- Nefes alamama.
Saponin alerjisi
Bazı insanlar bir süre kinoa yedikten sonra kinoaya karşı intolerans veya alerji geliştirdiklerini bildirdiler. Bunun nedeni genellikle kinoa kaplamasında bulunan bir kimyasal olan saponindir.
Saponin, kinoa bitkisini mantar ve böcek saldırılarından koruyan acı, sabunlu bir maddedir. Ayrıca bazı insanlarda tahrişe ve diğer sorunlara neden olabilecek toksinler içerir. Toksisite seviyesi düşük olsa da, bazı insanlar bu bileşiğe duyarlı olabilir.
Saponine alerjiniz varsa tohumları iyice yıkadığınız sürece diyetinize kinoayı dahil edebilirsiniz. Kinoayı en az 30 dakika bekletin ve pişirmeden önce birkaç kez yıkayıp durulayın. Bu, saponin içeren doğal kaplamanın temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Kinoa alerjiniz varsa, belirtilerden kaçınmak için kinoa ve çapraz reaksiyon içeren yiyeceklerden kaçınmanız gerekir.
Çapraz reaktif gıdalar
Kinoa, ıspanak, pancar ve pazı ile aynı aileye aittir. Kinoa alerjisi varsa bu ailedeki diğer besinleri tükettiğinizde de alerji belirtileri yaşayabilirsiniz.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Tohuma alerjiniz varsa kinoa ve kinoadan yapılmış yiyecekleri yemekten kaçınmalısınız. Bu yiyecekler arasında bazı unlar, çorbalar, kahvaltılık tahıllar veya pilav gibi yiyecekler bulunur.
Alerji sebebi saponin ise kaçınılması gereken yiyeceklerin listesi şöyledir;
- Nohut,
- Soya fasulyesi,
- Amarant tohumları,
- Yer fıstığı, barbunya fasulyesi ve lacivert fasulye dahil baklagiller.
Yiyecek ikameleri
Kinoa tüketemiyorsanız yerine kullanabileceğiniz besinlerden bazıları şunlardır;
Karabuğday
Karabuğday çok yönlü ve lezzetli bir besindir, ancak adı sizi yanıltabilir. Karabuğday, buğday ailesinde ait değildir. Besleyici ve enerji verici bir tohumdur. Kinoadan daha yüksek bir lif ve protein konsantrasyonuna sahiptir. Karabuğdayı çikolatalı kurabiyeler, waffle’lar, parfe, tuzlu krepler yapmak için kullanabilirsiniz.
Darı
Darı, sağlıklı özellikleriyle bilinen bir grup glutensiz tahıldır. Dünyada yaygın olarak yetiştirilen dört farklı darı türü şunları içerir:
- İnci darı,
- Tilki kuyruğu darı,
- Proso darı ve
- Parmak darı.
İnci darı karbonhidrat ve antioksidan bakımından zengindir, ancak kinoanın yarısı kadar lif içeriğine sahiptir.
Diğer besin alerjilerinde olduğu gibi, kinoa yedikten sonra küçük ile şiddetli reaksiyonlar yaşayabilirsiniz. Şiddetli bir alerjiniz varsa, anafilaktik şoka girme riskiniz olabilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyon riskiniz varsa mutlaka yanınızda adrenalin oto enjektörü taşımanız önerilir.