Astım nasıl geçer? Astım; solunum yollarını tıkayarak, solunumu güçleştiren kronik bir rahatsızlıktır. Kontrol edilebilen bir hastalıktır. Astımın direkt olarak kesin bir tedavisi olmasa da, astımı kontrol edebilmek ve şikayetleri azaltabilmek mümkündür. Astım tedavi edilmezse, çok ciddi sonuçları olabilen bir rahatsızlıktır Bu nedenle; düzenli doktor muayenesi ve de tedaviyi aksatmamak oldukça önemlidir.

Peki Astım Şikayetleri Nasıl Azaltılabilir?

Astım nasıl geçer sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Astım hastalığı, hava yollarının birçok farklı ajana karşı artan duyarlılığına denilmektedir. Bu ajanlar arasında; solunum yolları enfeksiyonları, kirletici faktörler (kirli hava, sigara dumanı vs), havadaki alerjenler (hayvan tüyleri, toz, polenler ve küfler) ve soğuk ve kuru bir ortamda egzersiz yapmak gibi etkenler yer alır. Tetikleyiciler olarak da adlandırılan bu ajanlar; solunum yollarında iltihaplı bir reaksiyona neden olur ve bu da öksürük, hırıltılı solunum, artan mukus üretimi ve nefes darlığı gibi yaygın semptomlarla sonuçlanır. Astımın başarılı bir şekilde kontrol altına alınması için solunum yollarındaki iltihaplanmanın kontrol edilmesi ve kontrolden çıkmadan semptomların tersine çevrilmesi gerekir.

Bu Tetikleyicilere Karşı Önleminizi Alın!

Astımı kontrol etmedeki en büyük ilerleme, doktor takibi ile mümkündür. Doktorun verdiği ilaçları kullanmak ve tedavi planından sapmamak oldukça önemlidir. Bununla birlikte hastalar; sigara dumanı, toz akarları, hamam böceği antijenleri ve kedi ve köpekler gibi sıcakkanlı evcil hayvanların neden olduğu rahatsızlık gibi ortamdaki bilinen tetikleyicileri önleyerek, solunum yolu iltihabını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Astım hastalarının; yoğun kokulu, dumanlı, parfümlü ortamlara çok fazla maruz kalmamaları gerekmektedir. Yaşam şartlarını ellerinden geldiğince düzeltmek, mümkünse daha temiz havaya sahip bir yerde yaşamak; şikayetlerini azaltacaktır. 

Dar, enerji verimli, basınçlı hava ısıtmalı veya içerisinde halı bulunan evler; yüksek seviyedeki astım hastalarında, semptomların kötüleşmesine sebep olur. Bu nedenle az eşyalı, çok fazla toz barındırmayan, ferah evlerde yaşamaları genel sağlıklarına katkı sağlayacaktır. İnflamasyonu önlemeye yönelik diğer bir etkili strateji de, özellikle bahar ayları gibi tetikleyici faktörlerin yoğun olduğu dönemlerde, hekiminize danışarak tedavinizin o dönemler sırasında, yeniden planlanması olabilir.

Gerekli şartlar ve tedavi sağlandığında, astım hayatınızı çok fazla etkilemez. Astım kontrol altına alınabilir, yeter ki tedavide geç kalmayın.