Alerjik astım, çocuklarda sık görülen önemli bir hastalıktır. Alerjik astımın başlıca belirtileri, sık öksürük, nefes sıkışması ve göğüs ağrısıdır. Peki alerjik astım belirtileri varsa, alerjik astım olup olmadığını anlamak için alerjik astım teşhisi nasıl yapılır? Bu makalemizde sizler için yazdık.
Alerjik astım teşhisi için astım belirtileri sorgulanmalıdır
Alerjik astım teşhisinde öncelikle, alerjik astım belirtileri sorgulanmalıdır. Alerjik astımın başlıca belirtileri; sık öksürük, nefes sıkışması ve göğüs ağrısıdır. Bunun dışında, oyun sonrası veya egzersiz sonrası öksürük veya akciğerde hırıltı olması, her grip sonrası öksürük olması, okul başlamasıyla birlikte sık sık öksürük görülmesi, gece uykudan uyandıran öksürük olması başlıca astım belirtileridir. Alerjik astım belirtilerinin olup olmadığı, dikkatli bir şekilde sorgulanmalıdır.
Alerjik astım teşhisinde muayene bulguları önemlidir
Alerjik astım belirtileri sorgulandıktan sonra, muayeneye geçilir. Muayene bulgusu tamamen normal olabilir. Ancak, öksürük belirtileri olduğu dönemde akciğerde hırıltı duyulabilir. Nefes sıkışması görülebilir. Alerjik astım belirtileri olmadığı dönemlerde, akciğerler tamamen normal görülebilmektedir.
Alerjik astım teşhisinde gerekli testler yapılmalıdır
Alerjik astım belirtileri sorgulandıktan ve muayene edildikten sonra, tetkiklere geçilir. Öncelikle alerji testi, solunum fonksiyon testi, kan tetkikleri, ter testi, akciğer filmleri gibi tetkiklerden gerekli olanları yapılır. Çıkan sonuçlara göre, alerjik astım olup olmadığına karar verilir.
Alerjik astım teşhisinde alerji testi çok önemlidir
Alerjik astım teşhisinde alerji testi çok önemlidir. Çünkü, alerji testiyle neye bağlı alerji olduğu, alerjinin derecesi ve alerji aşısı gerekip gerekmediğine karar verilir. Alerji testinin ciltten yapılması, kandan yapılan alerji testine göre en doğru sonucu verir. Çünkü kandan yapılan alerji testi, testin yapıldığı cihazın kalitesine göre değişirken, ciltten yapılan alerji testi daha doğru sonuç vermektedir. Alerjik astım teşhisi için ciltten alerji testi her yaşta yapılabilmekle birlikte, genelde 2-3 yaşından sonra yapılmaktadır. Beraberinde gıda alerjisi şüphesi varsa, gıdalara karşı alerji testi ise genellikle 1-2 aylıktan itibaren yapılabilmektedir. Alerji testinin çocuklara çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması, doğru teşhis, tedavi ve alerji aşısı başlanıp başlanmayacağı konusunda karar verilmesi bakımından çok önemlidir.
Alerji teşhisi için, alerji testinden bir hafta öncesinde bazı ilaçlar kesilmelidir
Alerjik astım teşhisi için, alerji testi yapılmadan bir hafta önce öksürük şurupları, alerji şurupları ve soğuk algınlığı ilaçları kesilmelidir. Ancak, fazla şikayeti olan hastalarda, öncelikle çocuğun rahatlatılması, daha sonra ilaçlar kesildikten bir hafta sonra, alerji testinin yapılması daha uygun olur.
Alerjik astım teşhisi için eğitim önemlidir
Alerjik astım teşhisi için eğitim önemlidir. Alerjik astım konusunda özel eğitim almış ve bu konuda etkin olan uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır. Çocuk alerji uzmanları (yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) alerjik astım ve alerji hastalıkları konusunda eğitim alarak çocuk alerji uzmanı diploması olan, aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan uzmanlardır.
Sonuç olarak;
- Alerjik astım teşhisi için öncelikle alerji astım belirtileri sorgulanır.
- Alerjik astım belirtileri olan çocuklar muayene edilir.
- Alerjik astım muayenesi sonrası gerekli testler yapılır.
- Alerjik astım teşhisinde, alerji testlerinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması önemlidir.
- Alerjik astım teşhisinde eğitim önemlidir ve bu konuda özel eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır.