Alerjik astım, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Alerjik astımın başlıca belirtileri; sık öksürük, nefes sıkışması ve göğüs ağrısıdır. Alerjik astımın birçok nedeni vardır. Alerjik astımın nedenleri nelerdir sorusunun cevabına göre önlemler de alınabilir. Bu nedenle bu makale tüm ailelere yardımcı olabilecek önemli bilgiler verecektir.

Alerjik astımın en önemli nedenleri nelerdir?

Alerjik astımın en önemli nedeni genetiktir. Bunun dışında, çevrede bulunan alerjenler, obezite ve cinsiyetin erkek olması da alerjik astımın en önemli nedenlerindendir. Bu faktörlerin yanında, hava kirliliği, enfeksiyonlar, stres, diyetinizdeki farklılıklar gibi çevresel faktörler de astıma neden olabilmektedir.

Astım gelişiminde genetik önemlidir

Anne veya babada astım, alerjik nezle, egzama gibi herhangi bir alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %30-50 arasındadır. Hem anne hem de babada alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riski %50-80 arasındadır. Çünkü alerjiye neden olan genler çocuğa aktarılmaktadır.

Cinsiyetin erkek olması astıma neden olabiliyor

Özellikle 14 yaşından küçük çocuklarda bronşlar, kız çocuklarına göre erkek çocuklarında daha dardır. Bu nedenle de 14 yaşından küçük çocuklarda astım gelişme riski daha yüksektir.

Obezite astıma neden oluyor

Obezite, astımın gelişmesinde oldukça etkilidir. Obez çocuklarda, yağ hücreleri astım gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Yağ hücreleri, astım gelişimine neden olan maddeler salgılamaktadır.

Sezaryen ile doğum astıma neden oluyor

Sezaryen ile doğan çocuklarda astım hastalığı, normal doğumla doğan çocuklara göre daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni, normal doğan çocuklar doğumla birlikte bağırsak mikropları ile karşılaşmakta ve bağışıklık sistemi kuvvetlenmektedir. Sezaryenle doğanlar ise bağırsak mikropları ile karşılaşmamakta ve hijyenik olarak doğum gerçekleşmesi sonucu, astım gelişme riski daha fazla görülmektedir.

Hava kirliliği astıma neden olabiliyor

Özellikle trafik, inşaat sektörü ve endüstriye bağlı hava kirliliği, akciğerde hasarlar oluşturarak astıma neden olabilmektedir.

Diyet, astım gelişmesini etkileyen bir faktördür

Doğal beslenme, Akdeniz tipi beslenme gibi beslenme modellerinin astıma karşı koruyucu olduğu bunun yanında fast food tipi beslenmenin de astım gelişmesine neden olduğu bildirilmektedir.

Sonuç olarak;

  • Astım gelişmesinde, genetik en önemli nedendir.
  • Cinsiyetin erkek olması, 14 yaşından küçük çocuklarda risk faktörüdür.
  • Obezite, astım gelişiminde önemli bir nedendir.
  • Sezaryen doğum, astıma neden olur.
  • Hava kirliliği, astıma neden olabilir.
  • Diyet, astım gelişmesini etkileyebilir.