Alerjik astım, çocuklarda sık görülen uzun süreli bir hastalıktır. Başlıca belirtileri sık öksürük, nefes sıkışması, göğüs ağrısıdır. Alerjik astım teşhisi, çocuk alerji uzmanlarınca konulmaktadır. Alerjik astım teşhisi sonrası alerjik astım tedavisi nasıl yapılır sorusu akla gelir. Bu makalemizde alerjik astım tedavisine yer verdik.

Alerjik Astım Tedavisinde Doğru Teşhis Önemli

Alerjik astım tedavisi için öncelikle, doğru teşhisin konulması gerekiyor. Çünkü, doğru teşhis konulmaz ve yanlışlıkla alerjik astım teşhisi konulursa, boşu boşuna uzun yıllar astım ilaçları kullanılmış olur. Bunun yanında alerjik astım teşhisi atlanırsa, sık sık hastalığın tekrarına ve gereksiz antibiyotik kullanımına neden olacaktır. Bu nedenle, alerjik astımın doğru teşhisi çok önemlidir.

Alerjik Astım Tedavisi Beş Basamaklıdır

Alerjik astım tedavisi; korunma, ilaç tedavisi, alerji aşısı, tamamlayıcı tedavi ve eğitim olmak üzere beş basamaklıdır.

Alerjik Astım Tedavisinde Korunma Tedavisi

Alerjik astım tedavisinde korunma aşaması, alerjik astıma neden olan ve tetikleyen faktörlere karşı korunma tedavisidir. Korunma tedavisinde, alerjenlerden korunma, tetikleyicilerden korunma ve alerjik astım gelişimine neden olan durumlardan korunma yöntemleri mevcuttur.

Alerjenlerden Korunma

Alerjenlerden korunma tedavisi söz konusu olduğunda, çocuğun alerjik astımına neden olan alerjenlerden korunması gündeme gelir. Örneğin; ev tozu mite alerjisi varsa, mite’lardan korunma önlemeleri alınmalıdır. Polenlere alerji varsa, polenlerden korunma önlemleri alınmalıdır.

– Tetikleyicilerden Korunma

Tetikleyicilerden korunma konusunda en önemli korunma, gribe karşıdır. Gribe karşı korunmada, grip mevsimi öncesi olan eylül ayında, grip aşısı yapılması tavsiye edilebilir. Alerjik astımlı çocuklar, kokulara karşı çok hassastır. Bu nedenle, keskin kokulu parfümlerden kaçınılması, parfümsüz deterjanlarla temizlik yapılması ve temizlik malzemelerinin kokusuz olanlarının tercih edilmesi faydalı olacaktır.

Küçük çocuklarda, reflü de tetikleyici bir faktördür ve reflü belirtisi olan çocuklara, reflü tedavisi önerilir.

Beraberinde alerjik nezle varsa, alerjik nezle tedavisinin birlikte verilmesi; egzama varsa, egzama tedavisinin verilmesi, alerjik astım tedavisinin başarısını artırmaktadır.

– Alerjik Astım Nedenlerinden Kaçınılmalıdır

Özellikle obezite, alerjik astım gelişimine katkıda bulunmaktadır. Çünkü, obez çocuklarda bulunan yağ hücreleri, astıma neden olan bazı maddeler salmaktadır. Bu nedenle, obez olanların kilo vermeleri ve obeziteden kaçınılması faydalı olacaktır.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde, dışarıda fazla kalmamaya ve pencerelerin açılmamasına dikkat edilmesi, korunma tedavisine faydalı olacaktır.

Gereksiz antibiyotik alımından kaçınılmalıdır. Özellikle ilk 2 yaşta, gereksiz antibiyotik kullanılması astıma eğilimi artırmaktadır.

Alerjik Astım Tedavisinde İlaç Tedavisi

Alerjik astım tedavisinde, rahatlatıcı ve iyileştirici tedavi olmak üzere iki türlü ilaç tedavisi vardır.

– Alerjik Astım Tedavisinde Rahatlatıcı İlaç Tedavisi

Rahatlatıcı ilaç tedavisinde, ilaçlar bronşlarda genişleme yaparak öksürük ve nefes sıkışmasında rahatlama sağlar. Sadece, öksürük, akciğerde hırıltı ve nefes darlığı olduğu dönemlerde 1-2 hafta süreyle kullanılmaktadır.

– Alerjik Astım Tedavisinde İyileştirici Tedavi

Alerjik astım tedavisinin iyileştirici tedavisinde, kortizon içeren ve içermeyen ilaçlar vardır. Bu tedaviler, akciğerlerde alerjik astım nedeniyle gelişen hasarı düzeltmek için kullanılmaktadır. Uzun süreli kullanılır. Doz ayarlaması, çocuğa zarar vermeyecek şekilde olmalıdır. Kortizon içeren ilaçlar, çocuğun yaşına uygun verilirse zararı olmayacaktır.

– Alerjik Astım Tedavisinde Alerji Aşı Tedavisi

Alerjik astım tedavisinde alerji aşısı, çocuklarda etkili bir tedavidir. Alerji aşıları, dil altı ve cilt altı enjeksiyon aşısı olmak üzere iki tiptir. Dil altı aşısı da damla, sprey ve tablet aşı olmak üzere 3 tiptir. Dilaltı sprey aşısı, 3 yaşından sonra uygulanabilir. Dil altı damla, tablet ve cilt altı enjeksiyon aşıları, 5 yaşından büyüklerde uygulanmaktadır. Dil altı aşılarının yan etkileri daha azdır. Cilt altı enjeksiyonlar, daha etkili tedavi yöntemidir. Alerji aşıları, alerjik astıma neden olan alerjiye karşı vücudu alıştırmakta ve bağışıklığı artırıp bronşların zarar görmesini engellemektedir. Bunun sonucu olarak, ilaç ihtiyacını azaltmakta ve hatta ortadan kaldırmaktadır. Alerji aşılarında, kortizon ve hormon bulunmaz, sadece alerjenler bulunur.

– Alerjik Astım Tedavisinde Tamamlayıcı Tedavi

Alerjik astım tedavisinde tamamlayıcı tedavi; korunma, ilaç tedavisi ve alerji aşısı yanında verilen destek tedavisine tamamlayıcı tedavi denilmektedir. Birçok yöntem uygulanmış ancak bilimsel olarak önemli bir faydası bulunmamıştır. Özellikle akupunktur, biorezonans, homeopati gibi tamamlayıcı tedavilerin, bilimsel olarak çok faydalı olduğuna yönelik sonuçlar saptanmamıştır. Bitkisel tedavilerden sadece, karabuğday balının ve zencefilin faydalı olabileceğine yönelik veriler vardır. Bunun dışındaki tedavilerin önemli bir faydası yoktur.

– Alerjik Astım Tedavisinde Eğitim

Alerjik astım tedavisinde, eğitim çok önemlidir. Çünkü, ilaçların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verilmesi ve ilaçların doğru kullanılması çok önemlidir. Aksi taktirde ilaçların yanlış kullanılması, tedavi başarısızlığına neden olacaktır. Korunma tedavisi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisinde, alerjik astımlı çocuklara eğitim verilmesi önemlidir.

Sonuç olarak;

-Alerjik astım tedavisi için doğru teşhis önemlidir.

-Alerjik astım tedavisi beş basamaklıdır; korunma tedavisi, ilaç tedavisi, alerji aşısı, tamamlayıcı tedavi ve eğitim.

-Alerji aşısının başarısı, çocuklarda yüz güldürücüdür.

-Alerjik astım tedavisinde, ilaçların nasıl kullanılacağının eğitimi çok önemlidir.