Çocukların aşırı kilolu (obezite) olmasını önlemek, ailenizin yeme ve egzersiz yapma ve birlikte nasıl zaman geçireceğiniz konusunda seçimler yapmak anlamına gelir. Çocukların sağlıklı yaşam tarzlarına öncülük etmelerine yardımcı olmak, örnek olarak liderlik eden ebeveynlerle başlar.
Obezite Hangi Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir?
Obezite, çocukları şimdi ve gelecekte sağlıklarını etkileyebilecek tıbbi sorunlar için risk altına sokar. Bunlar, bir zamanlar yetişkin hastalıkları olarak kabul edilen tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi ciddi durumları içerir. Aşırı kilolu ve obez çocuklar aşağıdakiler için risk altındadır:
- Kemik ve eklem sorunları,
- Nefes darlığı,
- Obstrüktif uyku apnesi gibi geceleri huzursuz uyku veya solunum problemleri,
- Daha erken olgunlaşma eğilimi,
- Karaciğer ve safra kesesi hastalığı,
- Çocuklukta gelişen kardiyovasküler risk faktörleri,
Obez çocukların aynı zamanda başa çıkmaları gereken duygusal sorunları olabilir (düşük benlik saygısı gibi) ve akranları tarafından alay edilebilir, zorbalık edilebilir veya reddedilebilir. Kilolarından memnun olmayan çocuklar aşağıdakiler için risk altında olabilir:
- Sağlıksız beslenme ve yeme bozuklukları,
- Depresyon,
- Madde bağımlılığı.
Obezite Nasıl Tanımlanır?
Vücut kitle indeksi, bir kişinin vücut yağını tahmin etmek için boy ve kilo ölçümlerini kullanır. 2 yaşından küçük çocuklar için doktorlar, bir bebeğin ağırlığının uzunluğuna göre nasıl olduğunu belirlemek için vücut kitle indeksi yerine boy-ağırlık çizelgeleri kullanır. Vücut kitle indeksi, bazı durumlarda yanıltıcı olabilir. Örneğin, kaslı bir kişi aşırı kilolu olmadan da yüksek bir vücut kitle indeksine sahip olabilir. Ayrıca, çocukların hızlı büyüme dönemleri olduğu ergenlik döneminde de vücut kitle indeksini yorumlamak zor olabilir. Unutmayın, vücut kitle indeksi genellikle vücut yağının iyi bir göstergesidir, ancak doğrudan bir ölçüm değildir. Bu nedenle bir uzman yardımı almanız çocuğunuz için yararlı olacaktır.
Çocuklarda Obezite Neden Olur?
Bir kişinin aşırı kilolu olmasına birçok şey katkıda bulunur. Beslenme alışkanlıkları, yetersiz egzersiz, genetik veya bunların bir kombinasyonu söz konusu olabilir. Bazı durumlarda, çok fazla kilo alımı endokrin probleminden, genetik sendromdan veya bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Çocuğunuzun obezitesine neden olan durumu belirlemek için çocuğunuzu bir doktora götürmeniz yararlı olacaktır.
Fazla Kilo ve Obeziteyi Nasıl Önleyebiliriz?
Her yaştan çocuğu sağlıklı bir kiloda tutmanın anahtarı, bütün aile yaklaşımını benimsemektir. Sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi bir aile ilişkisi haline getirin. Sağlıklı yemekler planlamanıza ve hazırlamanıza yardımcı olmalarına izin vererek çocuklarınızı da dahil edin.
Bu yaygın davranışlardan kaçınmaya çalışın:
Çocukları iyi davranışları için veya kötü davranışları için tatlılar veya ikramlarla ödüllendirmeye ya da cezalandırmaya çalışmayın. Davranışı değiştirmenin başka yollarını bulun.
Bebekler bile doyduklarına dair sinyaller göndermek için biberondan veya memeden uzaklaşırlar. Çocuklar memnunsa, yemeye devam etmeleri için onları zorlamayın. Sadece acıktıklarında yemeleri gerektiği fikrini güçlendirin.
Çocuğunuza tüm tatlıları ve en sevdiği atıştırmalıkları tamamen yasaklamayın. Çocuklar isyan edebilir ve yasak yiyecekleri ev dışında aşırı yiyebilir veya kendi başlarına gizlice içeri alabilirler. Çoğu zaman sağlıklı yiyecekler sunun ve arada bir ikramlar sunun.
Yaşa Göre Öneriler
Her yaştan çocuklar için ek öneriler ise şunlardır:
Doğumdan 1 yaşına kadar: Sağlığa birçok faydasının yanı sıra emzirme, aşırı kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir.
1 ila 5 yaş arası: İyi alışkanlıklara erken başlayın. Çeşitli sağlıklı yiyecekler sunarak yiyecek tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olun. Çocukların doğal olarak aktif olma eğilimlerini teşvik edin ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun.
6 ila 12 yaş arası: Çocukları, ister organize bir spor takımı aracılığıyla, isterse teneffüs sırasında toplanacak bir futbol maçı aracılığıyla olsun, her gün fiziksel olarak aktif olmaya teşvik edin. Dışarıda oynamak veya ailece yürüyüşe çıkmak gibi günlük aktivitelerle çocuklarınızı evde aktif tutun.
13-18 yaş arası: Çocuklarınıza sağlıklı yiyecekler yapmayı ve seçmeyi öğretin. Ev dışındayken de çocuğunuzun sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olun.