Çocuklarda D vitamini son derece önemli bir yere sahiptir. D vitamini kaynaklı problemler bazı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bunlardan biri raşitizm olarak bilinen bir hastalıktır. Raşitizm, bir çocuğun kemiklerinin yumuşak ve zayıf hale gelmesidir. Genellikle bu, bir çocuğun yeterli D vitamini almamasından kaynaklanır. Raşitizmli çocukların çoğu tedavi ile iyileşir. Bu yazımızda raşitizmle ilgili bilgilere yer verdik.
Raşitizme Ne Sebep Olur?
Büyüme plakalarında yeni kemik dokusu oluştuğunda çocukların kemikleri büyür. Büyüme plakası, uzun kemiklerin ucuna yakın büyüyen doku alanıdır. Kalsiyum ve fosfor onlara bağlanır, böylece güçlü, sert kemik oluşturabilirler. D vitamini vücudun gıdalardan kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olur. Yeterli D vitamini olmadan vücut, büyüme plakalarında yeterli kalsiyum ve fosfor tutamaz. Kemikler yumuşak ve zayıf kalır ve bükülebilir veya garip bir şekle sahip olabilir. Daha az sıklıkla çocuklar, inflamatuar bağırsak hastalığı veya böbrek sorunları gibi diğer sağlık durumlarından dolayı da raşitizm geliştirebilir.
Raşitizm Belirtileri Nelerdir?
Kemikler bükülmeye ve şekil değiştirmeye başladığında, raşitizmli çocuklarda şu belirtiler meydana gelebilir:
- Kas zayıflığı veya ağrısı,
- Yaşlarındaki diğer çocuklardan daha kısa olmak,
- Diş problemleri,
- Kemikte kırılma,
- Yay bacaklar.
Raşitizm Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzu muayene edecektir. Kemiklere basarak, hassasiyet ve ağrı olup olmadığını kontrol edebilir. Fizik muayenenin ardından çocuğunuzun doktoru teşhise yardımcı olması için bazı testler kullanabilir. Kalsiyum, fosfor ve D vitamini seviyelerini kontrol etmek için çocuğunuza kan testi yapılabilir. Bunun yanı sıra kemik deformasyonlarını aramak için röntgen de çekilebilir.
Raşitizm Nasıl Tedavi Edilir?
Raşitizm tedavisi kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun doktoru, eksik D vitamini, kalsiyum ve fosforu değiştirmek için takviyeler reçete edebilir. Doktorunuz aynı zamanda diğer şikayetler için de çocuğunuzun durumuna uygun bazı ilaçlar reçete edebilir. Doktorunuzun uygulayacağı tedavi, çocuğunuzun belirtilerinin şiddetine ve mevcut durumuna bağlı olacaktır.
Raşitizm Önlenebilir Mi?
Güçlü kemikler oluşturmanın zamanı, çocuk ve genç olduğumuz zamandır. Yetişkinliklerine mümkün olan en güçlü kemiklerle başlayan çocukların ileriki yaşamlarında kemik kaybı yaşama olasılıkları daha düşüktür.
Bu yüzden yeterli kalsiyum ve D vitamini almak çok önemlidir. Çocuklarınızın sağlıklı kemikler oluşturmasına yardımcı olmak için:
Yüksek kalsiyumlu yiyecekler verin: Kalsiyum açısından zengin yiyecekler arasında süt ürünleri, fasulye, bazı fındık ve tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. Ayrıca genellikle portakal suyu veya mısır gevreği gibi yiyecekler eklenir. Fıstık ezmesi yerine badem ezmesi veya normal meyve suyu yerine kalsiyum takviyeli portakal suyu gibi yaygın gıdaların yüksek kalsiyumlu versiyonlarını çocuğunuzun tüketmesini sağlayın.
Çocukların yeterli D vitamini aldığından emin olun: Çoğu çocuk, yağlı balıklar gibi doğal olarak D vitamini içeren yiyecekleri yemez. Ancak süt ve tahıl gibi diğer gıdalar D vitamini ile takviye edilir.
Güneşe maruz kalma konusunda dikkatli olun: Cildimiz güneş ışığına maruz kaldığında vücudumuz D vitamini üretir. İlkbahar ve yaz aylarında haftada birkaç kez elleri ve yüzü güneş ışığına maruz bırakmak raşitizmi önlemeye yardımcı olabilir. Ancak maruz kalma süresini kısa tutmak ve melanom ve cilt hasarını önlemek için cildi güneş kremi ile korumak önemlidir.
Çocukları egzersiz yapmaya teşvik edin: Kemikler biz onları kullandıkça güçlenir. Yürümek, koşmak, zıplamak ve tırmanmak gibi ağırlık taşıyan aktiviteler özellikle kemik inşa etmek için iyidir.