Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de alerjik hastalıklar her geçen gün artmaya devam etmektedir. Alerjik hastalıklar çocuklarda ve yetişkinlerde sık görülen hastalıklardandır. Alerji, bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas etken maddelere karşı aşırı duyarlı tepkidir. Alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye alerjen denir. Alerji hastalıkları ve belirtilerini makalemizde detaylı bir şekilde anlatacağız.

Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas eden maddelere karşı aşırı duyarlı tepkidir. Alerji bazen çok hafif belirtilerle kendini gösterirken bazen de hayati tehlikeye sokacak kadar ciddi belirtilerle kendini göstermektedir. Vücudumuzun vereceği anormal yanıt kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Alerji Türleri Ve Belirtileri

Alerji belirtileri, alerji türleri yani çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Başlıca türler;

– Alerjik Astım Belirtileri

Başlıca belirtileri sık öksürük, gece uykudan kaldıran öksürük, hırıltılı solunum, nefes sıkışması, egzersiz sonrası öksürük gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

– Alerjik Rinit (Alerjik Nezle) Belirtileri

Sık hapşırma, burun kaşınması, nezle, burun tıkanması, burun kanaması, damak kaşıntısı, geniz akıntısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

– Göz Alerjileri Belirtileri

Gözde sulanma, kaşınma, kızarma ile kendini gösterir.

– Atopik Dermatit (Egzama) Belirtileri

Özellikle bebeklerde yanaklarda, boyunda kollarda ve bacaklarda kaşıntılı kızarıklıklar yaş büyüdükçe eklem yerlerinde kaşıntılı kızarıklık, ciltte kuruma ile kendini göstermektedir.

– Besin Alerjisi Belirtileri

Besin alımından sonra dudak etrafında kızarıklık, kurdeşen, egzama, kakada sümüklenme, kakada kan görülmesi, reflü, kabızlık, kolik ağrı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

– Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri

Kaşıntılı plaklarla kendi gösteren kaşıntılı cilt hastalığıdır. Döküntüler kaşıntılı ve ortası soluk plaklar şeklindedir. Kendiliğinden gelişebildiği gibi soğuk, sıcak, basınç gibi çeşitli uyarılar sonucu da gelişebilmektedir.

– İlaç Alerjisi Belirtileri

İlaç alımından sonra kurdeşen şeklinde alerjik cilt reaksiyonları kendini göstermektedir. Damar yolundan ve akas içine ilaç uygulanmasından sonra dakikalar içinde alerjik şoka kadar giden belirtilerle de kendini gösterebilmektedir.

– Böcek Alerjisi Belirtileri

Arı, sivrisinek, karınca gibi böceklerin ısırması veya sokması sonrası kaşıntı, ve şişmelerle kendini gösteren alerjik cilt reaksiyonlarıdır.

– Polen Alerjisi Belirtileri

Polen mevsiminde polenlerin nefes yoluyla vücuda girmesiyle peş peşe hapşırma, burun kaşınması, burun tıkanması, gözlerde sulanma, sık öksürük, nefes sıkışması gibi belirtilerle kendi göstermektedir.

– Cilt Alerjisi Belirtileri

Ürtiker, egzama, temas alerjileri gibi çeşitli alerjik hastalıkların belirtileri şeklinde kendini gösteren alerjik hastalıklardır.

– Temas Alerjileri Belirtileri

Vücuda temas eden maddelerin temasından sonra ciltte kaşıntılı kızarıklıklar ile kendini gösteren bir alerjik hastalıktır.

– Lateks Alerjileri Belirtileri

Kauçuk maddesine karşı alerjisi olanlarda temas sonrası ciltte kaşıntılı alerjik reaksiyonlarla kendini gösteren bir alerjik hastalıktır.

– Heriditer Anjioödem Belirtileri

Vücutta ödem dediğimiz şişmeler ve ağrı ile kendini gösteren doğumsal bir hastalıktır.

– Alerjik Şok (Anaflaksi) Belirtileri

Alerjinin en ciddi olan formu olup hayatı tehdit eden bir durumdur. Ani gelişen kurdeşen, tansiyon düşmesi, nabızda hızlanma ve bayılma ile kendini gösteren ciddi alerjik reaksiyondur.

Alerji Nedenleri

Alerjinin nedenlerinden en önemli olanı genetiktir. Aslında genetik zemini olan bir kişide alerji hastalığı gelişme şansı çok yüksektir. Genetik zemin ve çevresel faktörlerin etkisi ile alerjik hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

En Yaygın Alerjenler

En yaygın alerjenler ev tozu mite’ları, polenler, küfler, evcil hayvan alerjenleri, besinler, ilaçlar, kozmetikler, metaller gibi alerjenler en yaygın olan alerjenlerdir. Özellikle deniz kenarında olan şehirlerde ev tozu mite alerjenleri ön planda iken denizden uzak kurak yerlerde polenlere karşı alerji ön planda alerjen nedeni olmaktadır.

Alerji Tedavisi

Korunma tedavisi, ilaç tedavisi ve alerji aşı tedavisi olmak üzere 3 temel alt başlıkta toplamak mümkündür. Korunma tedavisinde alerjiye neden olan alerjenden kaçınma tedavisidir. Bunun için özellikle besin alerjisi varsa alerji yapan besinden kaçınılırken ev tozu mite alerjisine bağlı alerjik astımda ev tozu mite’larına karşı kaçınma yöntemleri uygulanmaktadır.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisinde ise alerjik hastalığın belirtilerini ortadan kaldıran rahatlatıcı ve iyileştirici olarak kullanılan tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemle alerjik hastalığın belirtileri ortadan kaldırılır ve yeniden ortaya çıkması engellenmektedir.

Alerji Aşı Tedavisi

Aşı tedavisi ise alerji aşısı ile tedavisi mümkün olan alerjik astım, alerjik nezle ve arı alerjisi hastalıklarında uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde alerjik hastalığa neden olan alerjen vücuda verilerek bu alerjene karşı vücudun bağışıklığını artırmaya yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Sonuç olarak alerjik hastalıkları türleri ve belirtileri çok değişkenlik göstermektedir. Alerjik hastalıkların türlerine göre belirtileri de farklılık gösterir. Alerji türlerine göre de tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir.