Yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerde ve çocuklarda da alerji olabilir. Yedikleri yiyeceklere, dokundukları şeylere ve evde veya dışarıda soludukları görünmeyen parçacıklara alerjileri olabilir. Ve bebeğinizin herhangi bir belirtisi olduğunda, neyin yanlış olduğunu anlamak zor olabilir çünkü küçük bir bebek bu belirtileri tanımlayamaz.

Bir bebeğin sahip olabileceği birçok spesifik alerji vardır, ancak bunlar genellikle üç kategoriden birine ayrılabilir:

  • Yemek ve ilaç,
  • Çevresel,
  • Mevsimlik.

Yiyeceklere veya ilaçlara alerjik reaksiyonlar genellikle bir ürün tüketildikten hemen sonra ortaya çıkar. Ya çok hafif ya da yaşamı tehdit edici olabilirler.

Çevresel alerjiler, giysilerin içindeki deterjan veya toz gibi solunan şeyler gibi bebeğinizin cildine dokunan şeyler olabilir. Çevresel alerjiler bebeğinizi yıl boyunca etkileyebilir.

Bununla birlikte, mevsimsel alerjiler genellikle yılın belirli dönemlerinde veya belirli yerlerde bir sorundur. Açık havada, bölgede büyüyen ağaçlardan ve diğer bitkilerden kaynaklanma eğilimindedirler. “Saman nezlesi” terimi bazen bu alerjileri tanımlamak için kullanılır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Belirtileri

Alerjik reaksiyon, vücudunuzun bağışıklık sistemi normalde zararsız olan şeylere anormal şekilde tepki verdiğinde ortaya çıkar. Alerjik reaksiyon belirtileri, kişiye ve alerjinin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Bebekler, daha büyük çocuklara ve yetişkinlere göre farklı türlerde alerjileri olmaları çok daha az olasıdır çünkü bazı şeylere alerjiniz olmadan önce bir süre maruz kalmanız gerekir. Örneğin, polen sayısının yüksek olduğu bir veya iki mevsim yaşamadıkları için bebeklerde mevsimsel alerjiler nadirdir. Solunum alerji türlerinin çoğu 1-2 yaşından önce nadirdir.

Besin ve ilaç alerjileri

Bir besin veya ilaç alerjisinin semptomları birkaç dakika içinde veya bir veya iki saat sonra ortaya çıkabilir. Kızarıklık gibi bazı ilaç alerjisi belirtileri birkaç gün görünmeyebilir.

Besin ve ilaç alerjilerinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kurdeşen veya döküntü,
  • Kaşıntı,
  • Hırıltı veya nefes darlığı.

Besin alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma veya karın ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda bebeğinizin dudakları veya dili şişmeye başlayabilir.

Ciddi bir besin veya ilaç alerjisine karşı potansiyel olarak ölümcül bir reaksiyon, anafilaksi adı verilen bir durumdur. Bir alerjene maruz kalma, belirli vücut kimyasallarının aşırı üretimini tetiklediğinde ortaya çıkar. Bu kimyasallar sizi şoka sokabilir. Tansiyon da önemli ölçüde düşecek ve hava yolları daralacak ve nefes almayı zorlaştıracaktır.

Çocuklar için şiddetli besin alerjileri anafilaksinin en yaygın nedenleridir, ancak nadir durumlarda antibiyotik ve aspirin gibi ilaçlar sorumlu olabilir. Arı sokmaları ve diğer böcek sokmaları veya ısırıkları da anafilaksiye neden olabilir.

Bebeklerde anafilaksi nadirdir ve neredeyse her zaman inek sütü proteini alerjisine bağlıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Çevresel alerjiler

Bebeklerde yaygın olmamakla birlikte, toza, evcil hayvanlara, küflere, polenlere, böcek sokmalarına ve çevredeki diğer şeylere karşı alerjiler, baş ve göğsü etkileyen alerji semptomlarını tetikleyebilir, örneğin:

  • Hapşırma,
  • Kırmızı ve kaşıntılı gözler,
  • Öksürük, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma,
  • Burun akması.

Bebeğiniz ayrıca cildi bir alerjene veya hassas oldukları bir şeye maruz kalırsa kurdeşen, kızarıklık veya kaşıntılı yumrular geliştirebilir.

Şampuanlar, sabunlar, deterjanlar ve benzeri ürünler, kontakt dermatit adı verilen bir reaksiyon için ortak tetikleyicilerdir.

Mevsimsel alerjiler

Genellikle bitki bazlı alerjenlerin neden olduğu mevsimsel alerjilerin ana belirtileri, çevresel alerji belirtilerine benzer ve şunları içerebilir:

  • Hapşırma,
  • Kaşıntılı veya sulu gözler,
  • Öksürme,
  • Burun akması.

Bebeğiniz bu belirtileri yalnızca yılın belirli zamanlarında gösteriyorsa, mevsimsel alerjileri olabilir.