Alerji tedavisi; alerji doktorunuz çocuğuzun tedavi şekline ve kullanacağı ilaçlara karar verebilecek tek kişidir. Hekiminiz tedaviyi önerirken; çocuğunuzun yaşını, genel sağlığını, alerjik reaksiyonun ne kadar şiddetli olduğunu ve diğer faktörleri dikkate alacaktır. Alerjileri tedavi etmenin en etkili yolları ise genellikle; alerjenden kaçınmak, ilaç ve immünoterapidir.
Alerjenlerden Kaçınmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Kaçınmak, alerjik reaksiyona neden olan bir maddeden uzak durmaktır. Bazı alerjenlerden kaçınmak için öneriler ise şunlardır:
- Polen sayısının yüksek olduğu ve rüzgarlı günlerde pencereler kapalı şekilde içeride kalın.
- Evi, özellikle çocuğunuzun yatak odasını mümkün olduğu şekilde tozsuz hale getirin.
- Ev içerisinde halı, jaluziler ve kuş tüyü dolu battaniyeleri veya yastıkları ortadan kaldırın.
- Toz akarlarını ortadan kaldırmak için yatak örtülerini, perdeleri ve giysileri sık sık ve sıcak suda yıkayın.
- Mümkünse, yatak örtülerini toz kılıfları içinde tutun.
- Pencereleri açmak yerine klima kullanın.
- Evin nemli yerlerine bir nem giderici koymayı düşünün, ancak sık sık temizlemeyi unutmayın.
- Polen sayısının yüksek olduğu günlerde, çocuğunuz dışarıda oynarken, yüz maskesi takmasını sağlayın. Çocuğunuz içeri girdiğinde ise; duş almalı, saçını yıkamalı ve kıyafetlerini değiştirmelidir.
- Denize yakın yerler gibi, polenin o kadar yaygın olmadığı yerlerde tatil yapın.
- Doktorunuz size ayrıca, reaksiyona neden olan alerjenlerden kaçınmak için önerilerde bulunacaktır.
Alerji Tedavisi İçin Hangi İlaçları Kullanmalıyım?
Alerjisi olan çocuklar için pek çok etkili ilaç vardır. Bu ilaçlar ve kullanımlarıyla alakalı hekiminize danışın.
Antihistaminikler Nelerdir?
Antihistaminikler; alerjik rinit (saman nezlesi) ve diğer alerjilerin semptomlarını hafifletmek veya önlemek için kullanılır. Alerjik reaksiyon sırasında, vücudun ürettiği bir madde olan histaminin etkilerini önlerler. Daha yeni antihistaminikler, eskilerden daha az uykuya neden olur. Doktorunuza, çocuğunuza hangi antihistaminiği vermeniz gerektiği ile alakalı danışın. Antihistaminikler; tablet, kapsül, sıvı veya enjeksiyon şeklindedirler.
Dekonjestanlar Nedir?
Dekonjestanlar; burun tıkanıklığını ve diğer soğuk algınlığı ve alerji semptomlarını alerji tedavisi etmek için kullanılır. Dekonjestanlar; kan damarlarının daralmasına ve burun tıkanıklığının temizlenmesine neden olur. Dekonjestanlar hem reçetesiz olarak hem de reçeteyle temin edilebilir. En yaygın kullanılan formlar; sıvı, tablet, burun spreyleri veya burun damlalarıdır. Daha hızlı bir kalp atışına, hiperaktiviteye, endişeye ve uyku sorunlarına neden olabilirler. Sprey veya burun damlaları sadece kısa bir süre kullanılmalıdır. Herhangi bir biçimde dekonjestanların düzenli kullanımı, vücut ilaca bağımlı hale geldikçe semptomların kötüleşmesine neden olabilir. Buna “geri tepme etkisi” denir.
Nazal Steroidler Nelerdir?
Nazal steroidler, vücut geliştirmede kullanılan steroidlerle aynı değildir. Bu ilaçlar, alerjilerin neden olduğu burundaki iltihabı kontrol eder. Çalışmaları birkaç gün sürer ve ihtiyaç duyuldukça değil, her gün düzenli bir programda kullanılırlar.
“Çocukların Yaklaşık Yüzde 80 ila Yüzde 90’ı İmmünoterapi ile İyileşir”
Alerjenlerden kaçınma ve günlük ilaç işe yaramadığında, immünoterapi bir tedavi seçeneği olabilir. Duyarsızlaştırma, hipo-duyarlılaştırma ve alerji aşıları da denir. Çocuğun alerjisi olduğu; çeşitli polenler, küf sporları, hayvan tüyleri ve toz akarlarının bir karışımı formüle edilir. Bu karışıma, alerji özü denir. Karışımda ilaç yoktur. Karışım genellikle, kolun arkasındaki yağlı dokuya deri altına enjekte edilir. Kas içine enjeksiyon gibi ağrılı değildir. Aylar boyunca çocuğun bağışıklık sistemi, alerjene karşı bir bağışıklık geliştirir. Enjeksiyonlar genellikle, birkaç ay boyunca haftada bir veya haftada iki kez yapılır. Ardından 3 ila 5 yıl boyunca, ayda bir şeklinde devam eder. Çocukların yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 90’ı immünoterapi ile iyileşir. Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bazı çocuklarda 6 ila 8 ay gibi kısa bir sürede, semptomlarda azalma görülür. İmmünoterapi, alerjik çocuklar için tedavi planının sadece bir parçasıdır. İmmünoterapinin etkili olması zaman aldığından, çocuğunuzun, doktorunun önerdiği şekilde alerji ilaçlarına devam etmesi gerekecektir. Toz akarları gibi alerjenleri, çocuğunuzun çevresinden uzaklaştırmaya devam etmek de önemlidir.
İmmünoterapinin Yan Etkileri Var mı?
İmmünoterapiye iki tür reaksiyon vardır: lokal ve sistemik. Lokal reaksiyon, enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve şişliktir. Bu durum; tekrar tekrar meydana gelirse, özüt gücü veya programı değiştirilir. Sistemik reaksiyon, tüm vücudu etkileyebilen bir reaksiyondur. Belirtiler; burun tıkanıklığı, hapşırma, kurdeşen, şişme, hırıltı ve düşük tansiyon içerebilir. Ancak bu şikayetler oldukça nadir şekilde görülür. Sistemik bir reaksiyon meydana gelirse, çocuğunuz daha düşük dozda aşı olmaya devam edebilir. İmmünoterapi ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, daima doktorunuzla konuşun.