Egzama diğer ismiyle atopik dermatit bebek ve çocuklarda en sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Egzamanın bu kadar sık görülmesi egzama tedavisi nasıl yapılır sorularını da akla getirmektedir. Bu yazımızda egzama tedavisini sizler için yazdık. 

Egzama tedavisinde tamamlayıcı ve alternatif tedaviler

Tamamlayıcı ve alternatif tedavi denilince standart egzama tedavisine ilave olarak yapılan tedaviler anlaşılmaktadır. Bu yazımızda bu tedavilere değindik.

Egzama Tedavisinde İpek Kıyafetler

Egzamada cilt oldukça hassas durumdadır. bu nedenle ciltte tahrişe neden olabilecek kıyafetlerden kaçınmak gerekir. İpek kıyafetler egzama tedavisinde faydalı olabilir. İpek yapısı nedeniyle terlemeyi azaltır ve terleyince de teri iyi çeker. Islaklığa neden olmaz. Bu nedenle ipek kıyafetlerin tercih edilmesi egzama tedavisi için faydalıdır. İç çamaşırı olarak ipek ürünler tercih edilebilir. Özellikle çok terleyen bebek ve çocuklarda bu ürünleri tercih etmeniz yararlı olacaktır.

Egzama Tedavisinde Özel Kıyafetler

Egzama tedavisinde kullanılabilen özel kıyafetler vardır. Bu kıyafetlerin özelliği ciltteki egzamalı bölgelerin iyileşmesine faydalı olabilen madde içermesi ve ayrıca ciltte mikrop barınmasını engelleme özelliği olmasından dolayıdır. Egzama tedavisinde tedaviye  yanıt vermeyen veya az veren egzamalı bebek ve çocuklar bu kıyafetleri kullanabilir.

Egzamalı Çocuklar İçin Özel Banyo

Egzamalı bebek ve çocuklara mısır veya buğday nişastalı banyo önerilebilir. Bu gibi banyoların yapılması cildin yumuşaması ve rahatlaması bakımından faydalıdır.

Egzamalı Çocuklarda Meyan Kökü

Meyan kökü içeren kremlerin de egzamalı çocuklarda faydalı olabileceğine yönelik çalışmalar vardır. Ancak konuyla yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak;

  • Mısır veya buğday nişastalı banyo önerilebilir.
  • Meyan kökü içeren kremler faydalı olabilir ancak yeni araştırmalarla desteklenmesinde fayda vardır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay