Egzama (atopik dermatit) bebek ve çocuklarda en sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Egzama belirtileri olan bebek ve çocukların teşhisinin konulması ve tedavi edilmesi önemlidir. Egzama tedavi edilmediği takdirde önemli sorunlar karşımıza çıkabilir. Egzama (atopik dermatit) tedavi edilmezse neler olur sorusunun cevabını bu makalede sizler için yazdık. 

Egzama (Atopik dermatit) Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Egzama tedavi edilmediğinde kaşıntı nedeniyle uyku sorunları olur. Bebek ve çocuklar geceleri iyi uyuyamaz. Huzursuz olur. Çocuklar uyumadıkları için okulda da başarısız olur. Egzama nedeniyle görünüm kötüdür. Bu nedenle psikolojik yönden de etkilenme olabilir. Egzama astım ve alerjik nezle gelişmesine de davetiye çıkartır. Egzamalı bebek ve çocukların ciltleri kurur, mikroplar kolay yerleşir ve cildin yapısı zarar görür.

Egzama tedavi edilmezse astım ve alerjik nezleye davetiye çıkartır

Egzamalı bebeklerin ve çocukların %50-60’ında ilerde astım ve egzama gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle de astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlemlerin alınması gerekir.

Egzama için doktora giderken nasıl hazırlık yapılmalıdır?

Egzama belirtileri görüldüğünde çocuk alerji uzmanına giderken eski yapılmış tetkikler mutlaka getirilmelidir. Mümkünse 1 hafta öncesinden alerji ilaçları, öksürük şurupları, soğuk algınlığı ilaçları kesilmelidir. Çünkü alerji testi yapılabilmesi için bu ilaçların son 1 hafta içinde kullanılmaması gerekmektedir. Kremler testi etkilemez.

  • Egzama belirtileri olan bir çocuğu, çocuk alerji uzmanına götürürken daha önce yapılmış tüm tetkikleri yanınızda götürmenizde fayda vardır
  • Alerji testi yapılma ihtimali yüksek olduğu için çocuk alerji uzmanına giderken son 1 hafta içinde alerji şurupları, öksürük şurupları ve soğuk algınlığı ilaçları kesilmelidir. Bir kaşık kullanılması dahi testi etkilemektedir.

Sonuç olarak,

  • Egzamalı bebek ve çocuklar tedavi edilmezse kaşıntı nedeniyle huzursuz olur ve uyku sorunları olur.
  • Egzamalı çocuklar psikolojik yönden etkilenebilir.
  • Egzamalı çocuklarda ilerde astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlemler alınmalıdır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay