Egzama çocuk ve yetişkinlerde görülebilen en sık alerjik cilt hastalıklarından birisidir. Genetik en önemli neden olmakla birlikte çevresel faktörler ve gıda alerjileri de egzamaya neden olabilmektedir. Egzama bulaşıcı mıdır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu makaleyi bu sorunun cevabını verebilmek için yazdık.

Egzama nedenleri

Egzamanın nedenlerine baktığımızda genetik en önemli nedendir. Ailede anne veya babada alerjik bir hastalık varsa çocukta da olma riski çok yüksektir. Özellikle cildi kuru olan, egzaması olan anne veya babanın çocuklarında da egzama olma riski yüksektir. Bu geçiş genlerle olmaktadır. Cildin genetik yapısındaki bozukluklar, kullanılan şampuanlar, yünlü kıyafetler tetikleyebildiği gibi gıda alerjileri de tetikleyebilmektedir.

Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir

Egzama bulaşıcı mıdır sorusuna verilebilecek en güzel cevap kesinlikle bulaşıcı değildir olmalıdır. Çünkü egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Genler yoluyla aileden çocuğa geçebilir ancak temas yoluyla bulaşmaz. Bu nedenle egzamadan korkmamak gerek. Ancak egzamalı çocukların ciltleri çok kuru olduğu için ph değerleri yüksektir. Bu da mikropların cilde kolay yerleşmesine neden olmaktadır. Özellikle stafilokok ve mantar enfeksiyonları cilde çok kolay yerleşmektedir. Bunun sonucu olarak mikrop kapmış egzamalı cilt başkalarına temasla mikrop bulaşmasına neden olabilir. Ancak egzama bulaşmasına neden olamaz. Mikrop kapmış egzamalı bir cilt ancak stafilokok ve mantar enfeksiyonunu bir başkasına bulaştırabilir.

Egzamanın bulaşıcı olmadığını nasıl anlıyoruz?

Egzama bulaşıcı olsaydı egzamalı bir çocuğa temas eden diğer bir çocukta da egzama gelişmesi gerekirdi. Ancak egzama temasla bulaşmıyor. Bu nedenle egzama bulaşıcı bir hastalık olmayıp genetik bir hastalıktır. Genlerle geçiş olabilir. Ancak mikrop kapmış bir egzamalı çocuktan stafilokok ve mantar enfeksiyonu diğer bir çocuğa geçebilir.

Egzama alerjik hastalıkların başlangıç noktasıdır

Egzama görülen bir çocukta ilerde astım ve alerjik nezle gelişme riski de yüksektir. Bu nedenle de egzamalı olan çocukların ilerde astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlem alması gerekir.

Sonuç olarak

-Egzama genetik bir hastalık olup aileden çocuğa genler yoluyla geçer.
-Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir bulaşmaz
-Egzamalı cilt mikrop yerleşmesine eğilimlidir ve mikrop kapmış egzamalı bir cilde temasla mikropların bulaşması mümkün olabilir.