Alerji testi bağışıklık sisteminin alerjen olarak bilinen maddelere karşı verdiği tepkiyi anlayarak, tepkiye neden olan alerjiyi tespit etmek için uygulanır. Alerjiyi tespit etmek için birçok farklı alerji testi çeşidi bulunur. Deri testi, yama testi, kan testi uzmanlar tarafından en yaygın kullanılan alerji testi çeşitlerinden bazılarıdır. Alerji testleri alerji uzmanları tarafından yapılmakta, hastanın durumu, alerji öyküsü yakından incelenmektedir. Buna uygun olarak hastaya alerji için gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kullanılan bazı ilaçlar alerji testi sonucunu etkileyebileceği için, hastanın mutlaka alerji uzmanına kullandığı ilaçları bildirmesi gerekmektedir. 

Alerji Testi Neden Yapılır?

Alerji testi, hastanın yaşadığı alerji türünü tespit etmek, alerjinin nedenini belirlemek, uygun tedavi yöntemleri ile alerji semptomlarını hafifletmek için yapılmaktadır. Alerji semptomları yaşayan hastanın hangi maddelere karşı bu semptomları gösterdiği alerji testi sayesinde anlaşılmaktadır. Alerjinin türü, nedeni tespit edildikten sonra uzman hekim tarafından uygun tedavi yöntemleri uygulanarak hastanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi sağlanır. 

Alerji Testi Çeşitleri Nelerdir?

Alerjinin türünü, semptomları tetikleyen alerjeni tespit etmek için alerji testi uygulanmaktadır. En yaygın kullanılan alerji testi çeşitleri aşağıdaki gibidir:

İntradermal test

İntradermal test oldukça hassas bir testtir. Bu testte deri altına alerjen enjekte edilmekte, 15-20 dakika boyunca cildin tepkisi ölçülmektedir. Bu süre içerisinde enjekte edilen alanda kaşıntı, şişlik, ağrı görülürse, hastanın enjekte edilen alerjene karşı alerjisi olduğu tespit edilmektedir. Hiçbir reaksiyon oluşmazsa hastanın alerjene karşı bir hassasiyeti bulunmuyor demektir. 

Prick testi 

Prick testi en yaygın kullanılan alerji testleri arasında yer almaktadır. Bu testte cilt üzerine iğneler yardımıyla küçük delikler açılır ve cilt yüzeyine alerjen damlatılır. Damlatılan alerjenin cilde iyice nüfuz etmesi beklenir. Cilt yüzeyinde, kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi semptomlar meydana gelirse, hastanın o alerjene karşı hassasiyeti var demektir. 

Yama testi

Yama testi de en çok kullanılan alerji testleri arasında yer almaktadır. Bu testte alerjen içeren yamalar cilt üzerinde bekletilir, yaklaşık 48 saat sürmektedir. Bu süre zarfında cilt üzerinde alerjik reaksiyonlar görülüyorsa, hastanın o alerjene karşı hassasiyeti var demektir. 

Kan testleri 

Kan testleri de alerji tespitinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Alerjenlere maruz kalındığında artan histamin, lgE antikorları gibi kimyasal ve antikorların seviyeleri kan testleri ile belirlenmektedir. Aynı zamanda moleküler alerji panel testleri ile kan örneğinden DNA alınarak, hastanın hangi alerjenlere karşı genetik yatkınlığı olduğuna bakılabilmektedir. 

Alerji testi nasıl yapılıyor?

Alerji testlerinin nasıl yapıldığı, kullanılan alerji testi türüne göre değişiklik göstermektedir. Kan testlerinde genellikle hastadan belirli bir miktarda kan alınmaktadır. Diğer alerji testlerinde genellikle cilt yüzeyine ya da cilt altına belirli alerjenler temas ettirilerek hastanın cildinde herhangi bir reaksiyon oluşup oluşmayacağına bakılmaktadır. 

Deri alerji testi nedir?

Deri alerji testi alerjinin türünü, nedenini ve seviyesini tespit etmek için kullanılan alerji testlerinden bir tanesidir. Bu testte, cilde alerjen uygulaması yapılmakta hastanın nasıl reaksiyon gösterdiği tespit edilmektedir. Alerjen uygulanan bölgede herhangi bir kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi belirti gözlemlenirse, hastanın o alerjene karşı hassasiyeti olduğu tespit edilmektedir. 

Kan alerji testi nedir?

Kan alerji testinde, vücut içerisinde alerjenlere karşı üretilen antikorların seviyeleri tespit edilebilmektedir. Böylelikle hastanın hangi alerjen maddelere karşı hassasiyet gösterdiği belirlenmektedir. Kan alerji testleri her yaş için uygun olduğundan en çok tercih edilen alerji testi türlerinden bir tanesidir. Kan alerji testi uygulamasından önce hasta kullandığı tüm ilaçları, varsa hamilelik durumunu uzman doktora bildirmelidir. 

Alerji testi için hangi bölüme gidilir?

Alerji testi yaptırmak isteyen bireyler İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları bölümüne gitmelidir. Randevuya gidildiğinde varsa kullanılan ilaçlar, hamilelik ve emzirme durumu mutlaka doktora bildirilmelidir. Uzman hekim tarafından hastanın durumuna, yaşadığı semptomlara, alerji öyküsüne göre alerji testi uygulaması yapılmaktadır. Test sonucuna göre gerekli görülürse hastaya uygun tedavi yöntemleri belirlenip, uygulanmaktadır.