Besin intolerans testi, çok sayıda gıda özütü ve moleküler besin antijenine spesifik IgG (sIgG) ölçümüne izin veren ELİSA tabanlı bir multiplex besin duyarlılık (intolerans) testidir. Süt bileşenleri ve gluten moleküle karşı duyarlılık  da değerlendirilmektedir. Bu test yeni nesil besin duyarlılık (intolerans) testidir. 

Kullanım Amacı Nedir?

286 gıda antijenine karşı spesifik immunoglobulin G’nin (IgG) belirlenmesi için yarı kantitatif bir in-vitro tanı testidir.  Besin intolerans testi, diyet açıklamasını desteklemek ve diyete uyumu izlemek için kullanılabilir. Ayrıca, Besin intolerans testi, immünolojik nedenli gıda intoleransı konusunda makul şüphe olması durumunda kullanılabilir. Besin intolerans testi sonuçlarına göre diyete başlamadan önce sonucları bir doktor veya diyetisyenle tartışmak önemlidir. Besin intolerans testi işlenmesi her zaman profesyonel olarak eğitilmiş personel ve/veya tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Hangi Durumlarda Uygulanabilir*

  •  Diyet alışkanlıklarının analizi ve izlenmesi
  •  Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı
  •  İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu
  • Depresyon
  •  Migren
  •  Ig G aracılı besin duyarlılığı (besin intoleransı)

*Not: Gıda alımında yüksek IgG seviyeleri ile kronik bozukluklar arasındaki bağlantı, hakemli yayınlarda ve vaka incelemelerinde tanımlanmıştır. Bununla birlikte, bu bağlantı bilim camiasında halen tartışılmakta ve henüz bir fikir birliğine varılamamıştır.

Besin İntolerans Testi Nasıl Yapılır?

Serum veya plazma ile kullanıma uygundur. Sadece 10 mikrolitre serum veya plazma ile yapılmaktadır. Besin antijenlerinin test panelimizin bileşimine dayanarak, çok çeşitli besinlere karşı IgG hassasiyeti tespit edilir. Besin Duyarlılık testi nano boncuk teknolojisi ile yapılmaktadır. Test için her besin alerjeni ayrı ayrı optimize edilmiştir.

Besin intolerans testi otomatik veya manuel olarak yapılabilmektedir. Otomatik sistem (MAX 45k) yüksek kapasiteli laboratuvarlar için uygunken, manuel sistem (Image Xplorer) düşük kapasiteli laboratuvar ve klinikler için uygundur. Bu yazılım sayesinde moleküler düzeyde besin duyarlılıkları ayrıntılı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Test sonuçları, bulut tabanlı analiz yazılımı olan RAPTOR SERVER ile elde edilmektedir.

Besin İntolerans Testi Teknolojisi Nedir?

IgG multiplex  Enzim Bağlantılı İmmünosorbent Testine (ELISA) tabanlı bir testtir. Nano Boncuk teknolojisi uygulanmaktadır. IgG Antijen tespiti (IgG 1-4 alt grupları) yapılmaktadır. Yarı niceliksel sonuçlar elde edilmektedir.

Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Test sonuçları 3 ayrı grupta değerlendirilir.

Yeşil Renkli Grup (IgG seviyesi: 0 – 9.99 µg/ml):  Test edilen besine düşük seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Yeşil renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olmadığı düşünülebilir.

Turuncu Renkli Grup (IgG seviyesi: 10 – 19.99 µg/ml): Test edilen besine orta seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Turuncu renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma riski olabileceği düşünülebilir. Bu gruptaki besin az miktarda tüketilmesi sakınca olma ihtimalinin düşük olmasına rağmen fazla miktarda tüketilmesi besin intoleransına neden olabileceğini gösterebilir.

Kırmızı Renkli Grup (IgG seviyesi: > 20 µg/ml): Test edilen besine yüksek seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Kırmızı renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülebilir. Bu gruptaki besinler diyetisyen ve doktorunuzla birlikte diyete alınması düşünülebilir.

Besin duyarlılık testi bir besine karşı alerjiyi göstermez. Besin duyarlılık testinde besine karşı IgE seviyesi test edilmez.  Besin intolerans testi besine karşı IgG seviyesi test edilmiş olup intolerans veya besin duyarlılığı konusunda yardımcı olabilir. test sonuçlarına göre katı diyet yapılması beslenme bozukluklarına neden olabileceği için doktor veya diyetisyenle birlikte diyet planlanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Test Edilen Besin Alerjenleri

Panelde temel besinler yanında nadiren tüketilen besinler de mevcuttur. 13 gıda grubu, 283 besin, CCD, 3 kontrol olmak üzere 286 antijeni test edilmektedir. Test panelinde ayrıca çapraz reaktif belirleyiciler (CCD) de analiz edilmektedir. Bu test ile kazein ve diğer süt molekülleri yanında gluten molekülüne karşı IgG değeri de elde edilebilmektedir.

SÜT VE YUMURTA GRUBU

Manda sütü, Yayık ayranı (Yayık altı Suyu), Deve sütü, Camembert peyniri, Lor peyniri, İnek sütü, Yumurta akı, Yumurta sarısı, Emmental peyniri, Keçi peyniri, Keçi sütü, Gouda peyniri, Mozzarella, Parmesan, Bıldırcın yumurtası, Koyun peyniri, Koyun sütü

ET

Sığır eti, Yaban domuzu eti, Tavuk , Ördek, Keçi, At, Kuzu, Devekuşu, Domuz eti, Tavşan, Geyik, Hindi, Dana eti, Geyik (av) eti

BALIK & DENIZ ÜRÜNLERI

Abalon (Deniz Kulağı), Atlantik morinası, Atlantik ringa balığı, Atlantik redfish, Sazan, Havyar, Kırlangıç, Midye, Yengeç, Yılanbalığı, Avrupa hamsi, Avrupa sardalya, Avrupa pisi, Yaldızlı çipura, Mezgit, Hake, Istakoz, Uskumru, Maymunbalığı, Avrupa Kerevit , Turna balığı, Kuzey karides, Ahtapot, İstiridye, Ustura Midye, Somon, Deniz Tarağı, Mürekkep balığı, Karides karışımı, Dil Balığı, Kalamar, Kılıç Balığı, Vatoz Balığı, Alabalık, Ton Balığı, Kalkan, Venüs deniz tarağı

TAHILLAR & TOHUMLAR

Amarant, Arpa, Karabuğday, Mısır, Durum Buğdayı, Siyez, Kavılca Buğdayı, Kenevir tohumu, Keten tohumu, Acı bakla tohumu, Malt (arpa), Darı, Yulaf, Çam fıstığı, Polonya buğdayı, Haşhaş tohumu, Kabak çekirdeği, Kinoa, Kolza tohumu, Pirinç, Çavdar, Susam, Kavuzlu Buğday, Ayçiçeği, Buğday, Glüten, Buğday kepeği, Buğday çimi

KURUYEMIŞLER

Badem, Brezilya fındığı, Kaju, Hindistan cevizi, Hindistan cevizi sütü, Fındık, Kola fıstığı, Avustralya fındığı (Makademya), Pikan cevizi, Çam fıstığı, Tatlı kestane, Yer bademi, Ceviz

BAKLAGILLER

Nohut, Yeşil fasulye, Mercimek, Maş fasulyesi, Yer fıstığı, Bezelye, Soya, Şeker bezelye, Demirhindi, Kuru fasulye

MEYVELER

Elma, Kayısı, Muz, Böğürtlen, Yaban mersini, Kiraz, Kızılcık, Hurma, Kara mürver, İncir, Bektaşi üzümü, Üzüm, Greyfurt, Kivi, Limon, Lime, Liçi (Kral meyvesi), Mango, Kavun, Dut, Nektarin, Portakal, Papaya, Çarkıfelek meyvesi, Şeftali, Armut, Güvey feneri (altın çilek), Ananas, Erik, Nar, Kuru üzüm, Ahududu, Frenk üzümü, Çilek, Mandalina, Karpuz

SEBZELER

Enginar, Roka, Avokado, Bambu filizi, Brokoli, Brüksel lahanası, Lahana, Kapari, Havuç, Karnabahar, Kereviz Soğanı, Kereviz sapı, Pazı, Hindiba, Çin lahanası, Frenk kökü, Salatalık, Patlıcan, Hindiba, Rezene (soğanı), Sarımsak , Yeşil lahana, Yaban turpu, Kivano (boynuzlu kavun), Alabaş, Kuzu marulu, Pırasa, Isırgan yaprağı, Zeytin, Soğan, Yaban havucu, Pok Choi, Patates, Balkabağı, Kabak hokkaido, Radiçi, Turp, Kırmızı pancar, Kırmızı lahana, piramit karnabahar, Savoy lahanası, Arpacık soğan, Ispanak, Tatlı patates, domates, Şalgam, Su teresi, Beyaz kuşkonmaz, Beyaz lahana, Yabani sarımsak, Sakız kabağı

BAHARATLAR

Anason, Fesleğen, Defne yaprağı, Frenk kimyonu, Kakule, Kırmızı biber (Capsicum), Biber (kırmızı), Tarçın, Karanfil, Kişniş, Kimyon, Köri, Dereotu, Çemen, Zencefil, Ardıç, Limon, Mercanköşk, Nane, Hardal, Muskat, Keklik otu, Kırmızı biber (Paprika), Maydanoz, Biber (siyah/beyaz/ yeşil/kırmızı/sarı), Biberiye, Adaçayı, Tarhun, Kekik, Zerdeçal, Vanilya

YENILEBILIR MANTARLAR

Çörek (Boletus, Porçini) mantarı, Chanterelle (Sarıkız Mantarı), Enoki mantarı, Kral mantarı, İstiridye mantarı, Kültür mantarı

YENI GIDALAR

Badem sütü, Aloe (Sarısabır, aloe vera), Aronya meyvesi, Baobab, Chia tohumu, Klorella, Karahindiba kökü, Ginkgo, Ginseng, Büyük dulavratotu kökü, Guarana, Ev kriket, Maca kökü, Un kurdu, Göçmen çekirge, Nori, Aspir yağı, Spirulina, Tapyoka nişastası, Wakame, Yacon kök

KAHVE & ÇAY

Papatya, Kakao, Kahve, Hibiskus, Yasemin, Moringa çayı, Bahçe nanesi, Siyah çay, Yeşil çay

DİĞERLERİ

Agar Agar, Aspergillus niger, Ekmek mayası, Bira mayası, Şeker kamışı, Kara mürver çiçeği, Bal, Şerbetçiotu, M- Transglutaminaz et tutkalı

Sonuç olarak 

  • Besin Duyarlılık (İntolerans) Testi yeni nesil besin duyarlılık testidir. 
  • 283 adet besine, CCD ye karşı IgG ve 3 kontrol olmak üzere toplam 286 antijen test edilmektedir. 
  Besinler Genel İsim Kısa İsim Bilimsel İsim
SÜT VE YUMURTA (20)
1 Manda sütü Buffalo’s milk Bub b_milk Bubalus bubalis
2 Ayran Buttermilk Bos d_but Bos primigenius f. taurus
3 Deve sütü Camel’s milk Cam d Camelus dromedarius
4 Camembert peyniri Camembert Bos d_Ca Bos domesticus_Ca
5 Lor peyniri Cottage cheese Bos d_Hue Bos domesticus_Hü
6 İnek sütü Cow’s milk Bos d_milk Bos domesticus
7 İnek sütü Bos d 4 (Alfa-laktaglobulin) Cow’s milk Bos d 4 Bos domesticus
8 İnek sütü Bas d 5 (Beta laktaglobulin) Cow’s milk Bos d 5 Bos domesticus
9 İnek sütü Bos d 8 (Kazein) Cow’s milk Bos d 8 Bos domesticus
10 Yumurta beyazı Egg white Gal d_white Gallus domesticus
11 Yumurta sarısı Egg yolk Gal d_yolk Gallus domesticus
12 Emmental peyniri Emmental Bos d_Em Bos domesticus_Em
13 Keçi peyniri Goat cheese Cap h_cheese Capra hircus_cheese
14 Keçi sütü Goat’s milk Cap h_milk Capra hircus
15 Gauda peyniri Gouda Bos d_Go Bos domesticus_Go
16 Mozzarella Mozzarella Bos d_Mo Bos domesticus_Mo
17 Parmesan peyniri Parmesan Bos d_Pa Bos domesticus_Pa
18 Bıldırcın yumurtası Quail egg Cot c Coturnix coturnix
19 Koyun peyniri Sheep cheese Ovi a_cheese Ovis aries_Cheese
20 Koyun sütü Sheep’s milk Ovi a_milk Ovis aries
ETLER (14)
21 Sığır eti Beef Bos d_meat Bos domesticus
22 Yaban domuzu eti Boar Sus s_meat Sus scrofa
23 Tavuk eti Chicken Gal d_meat Gallus domesticus
24 Ördek eti Duck Ana p Anas platyrhynchos domestica
25 Keçi eti Goat Cap h_meat Capra hircus
26 At eti Horse Equ c_meat Equus caballus
27 Kuzu eti Lamb Ovi a_meat Ovis aries
28 Devekuşu eti Ostrich Str c Struthio camelus
29 Domuz eti Pork Sus d_meat Sus domesticus
30 Tavşan eti Rabbit Ory_meat Oryctolagus spp.
31 Geyik Stag Cer e Cervus elaphus
32 Hindi eti Turkey Mel g Meleagris gallopavo
33 Dana eti Veal Bos d_veal_meat Bos domesticus
34 Karaca eti Venison Cap c Capreolus capreolus
BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ (36)
35 Deniz kulağı (Abalon) Abalone Hal g Haliotis gigantea
 36 Atlantik morino balığı Atlantic cod Gad m Gadus morhua
37 Atlantik ringa balığı Atlantic herring Clu h Clupea harengus
38 Atlantik kızıl balığı Atlantic redfish Seb m Sebastes marinus
39 Sazan Carp Cyp c Cyprinus carpio
40 Havyar Caviar Aci spp. Acipenseridae
41 Kırlangıçotu Cockle Car spp. Cardiidae spp.
42 Midye Common mussel Myt e Mytilus edulis
43 Yengeç Crab Chi spp. Chionoecetes spp.
44 Yılan balığı Eel Ang a Anguilla anguilla
45 Avrupa hamsi uropean anchovy Eng e Engraulis encrasicolus
46 Sardalya balığı European pilchard Sar p Sardina pilchardus
47 Yaldızlı pisi balığı European plaice Ple p Pleuronectes platessa
48 Çipura Gilt-head bream Spa a Sparus aurata
49 Mezgit Haddock Mel a Melanogrammus aeglefinus
50 Hake Hake Mer c Merluccius capensis
51 İstakoz Lobster Hom g Homarus gammarus
52 Atlantik uskumrusu Mackerel Sco s Scomber scombrus
53 Maymun balığı Monkfish Lop p Lophius piscatoris
54 Kerevit Noble crayfish Ast a Astacus astacus
55 Tuna balığı Northern pike Eso l Esox lucius
56 Kuzey karides Northern prawn Pan b Pandalus borealis
57 Ahtapot Octopus Oct v Octopus vulgaris
58 İstiridye Oyster Ost e Ostrea edulis
59 Kum midyesi Razor shell Pha spp. Pharidae spp.
60 Somon Salmon Sal s Salmo salar
61 Venüs Deniz Tarağı Scallop Pec spp. Pecten spp.
62 Mürekkep balığı Sepia Sep spp. Sepiida spp.
63 Karides karışımı Shrimp mix Lit s L. setiferus, F. aztecus., F.dourarum
64 Dil balığı Sole Sol s Solea solea
65 Kalamar Squid Lol spp. Loligo spp.
66 Kılıç balığı Swordfish Xip g Xiphias gladius
67 Vatos balığı Thiornback Ray Raj c Raja clavata
68 Alabalık Trout Onc m Oncorhynchus mykiss
69 Ton balığı Tuna Thu a Thunnus albacares
70 Kalkan Turbot Sco m Scophtalmus maximus
71 Venüz istiridye Venus clam Rud spp. Ruditapes spp.
TAHILLAR VE TOHUMLAR (29)
72 Amarant (Horoz İbiği) Amaranth Ama t Amaranthus spp.
73 Arpa Barley Hor v Hordeum vulgare
74 Karabuğday Buckwheat Fag e Fagopyrum esculentum
75 Nohut Chickpea Cic a Cicer arietinus
76 Mısır Corn Zea m Zea mays
77 Durum buğdayı Durum Tri du Triticum durum
78 Siyez buğdayı Einkorn Tri m Triticum monococcum
79 Kavılca buğdayı Emmer Tri d Triticum dicoccum
80 Gluten Gluten Tri ae Triticum aestivum
81 Kenevir tohumu Hempseed Can s_seed Cannabis sativa
82 Keten Tohumu Lineseed Lin u Linum usitatissimum
83 Acı bakla tohumu (Lupin tohumu) Lupine seed Lup a Lupinus albus
84 Malt (Arpa) Malt (barley) Hor v_malt Hordeum vulgar
85 Darı Millet Pan m Panicum miliaceum
86 Yulaf Oat Ave s Avena sativa
87 Polanya buğdayı Polish wheat Tri p Triticum polonicum
88 Haşhaş Tohumu Poppy seed Pap s Papaver somniferum
89 Kabak çekirdeği Pumpkin seed Cuc p Cucurbita pepo
90 Kinoa Quinoa Che q Chenopodium quinoa
91 Kolza tohumu Rapeseed Bra n Brassica napus
92 Pirinç Rice Ory s Oryza sativa
93 Çavdar Rye Sec c_flour Secale cereale
94 Susam Sesame Ses i Sesamum indicum
95 Kavuzlu buğday Spelt Tri s Triticum spelta
96 Ayçiçeği Sunflower Hel a Helianthus annuus
97 Buğday Wheat Tri a Triticum aestivum
98 Buğday kepeği Wheat bran Tri a_bran Triticum aestivum
99 Buğday Gluteni Tri a Gliadin Wheat gliadin Tri a Gliadin Triticum aestivum
100 Buğday çimi Wheatgrass Tri a_grass Triticum aestivum_G
KURUYEMİŞLER (13)
101 Badem Almond Pru du Prunus dulcis
102 Brezilya kökü Brazil nut Ber e Bertholletia excelsa
103 Kaju Cashew Ana o Anacardium occidentale
104 Hindistan cevizi Coconut Coc n_nut Cocos nucifera_nut
105 Hindistan cevizi sütü Coconut milk Coc n Cocos nucifera_milk
106 Fındık Hazelnut Cor a_hazel Corylus avellana
107 Kola fıstığı Kola nut Col_spp Cola
108 Avusturalya fındığı (Makademya) Macadamia Mac inte Macadamia integrifolia
109 Peken cevizi fıstığı Pecan nut Car i Carya illinoensis
110 Çam fıstığı Pine nut Pin k Pinus koreanis
 111 Antep fıstığı Pistachio Pis v Pistacia vera
112 Tatlı kestane Sweet chestnut Cas s Castanea sativa
113 Yer bademi Tigernut Cyp e Cyperus esculentus
114 Ceviz Walnut Jug r_nut Juglans regia
BAKLAGİLLER (10)
115 Nohut Chickpea   Cicer arietinus
116 Yeşil fasülye Green bean Pha v_green Phaseolus vulgaris
117 Mercimek Lentil Len c Lens culinaris
118 Maş fasülyesi Mung bean Vig r Vigna radiata
119 Bezelye Pea Pis s Pisum sativum
120 Yer fıstığı Peanut Ara h Arachis hypogea
121 Soya Soy Gly m Glycine max
122 Şeker bezelye Sugar pea Pis s_conv Pisum sativum subsp. sativum convar. axiphium
123 Demir hindi Tamarind Tam i Tamarindus indica
124 Beyaz fasülye White bean Pha v Phaseolus vulgaris
MEYVELER (36)
125 Elma Apple Mal d Malus domestica
126 Kayısı Apricot Pru ar Prunus armeniaca
127 Muz Banana Mus a Musa acuminata
128 Böğürtle Blackberry Rub f Rubus fruticosus
129 Yaban mersini Blueberry Vac m Vaccinium myrtillus
130 Kiraz Cherry Pru av Prunus avium
1131 Kızılcık Cranberry Vac m_cra Vaccinium macrocarpon
132 Hurma Date Pho d_fruit Phoenix dactylifera
133 Mürver Elderberry Sam n Sambucus nigra
134 İncir Fig Fic c Ficus carica
135 Bektaşi Üzümü Gooseberry Rib g Ribes grossularia
136 Üzüm Grape Vit v Vitis vinifera
137 Greyfurt Grapefruit Cit p Citrus paradisi
138 Kivi Kiwi Act d Actinidia deliciosa
139 Limon Lemon Cit l Citrus limon
140 Lime (Misket tohumu) Lime Cit a Citrus aurantifolia
141 Liçi (kral meyvesi) Lychee Lit c Litchi chinesis
142 Mango Mango Man i Mangifera indica
143 Kavun Melon Cuc m Cucumis melo
144 Dut Mulberry Mor spp._berry Morus spp.
145 Nektarin Nectarine Pru p_nuc Prunus persica var. nucipersica
146 Portakal Orange Cit s Citrus sinensis
147 Papaya Papaya Car p Carica papaya
148 Tutku meyvesi Passion fruit Pas e Passiflora edulis
149 Şeftali Peach Pru p Prunus persica
150 Armut Pear Pyr c Pyrus communis
151 Altın çilek Physalis Phy p Physalis peruviana
152 Ananas Pineapple Ana c Ananaso comosus
153 Erik Plum Pru do Prunus domestica
154 Nar Pomegranate Pun g Punica granatum
155 Kuru Üzüm Raisin Vit v_ros Vitis vinifera
156 Ahududu Raspberry Rub i Rubus idaeus
157 Frenk üzümü Red currant Rib r Ribes rubrum
158 Çilek Strawberry Fra a Fragaria ananassa
159 Manadlina Tangerine Cit r Citrus reticulata
160 Karpuz Watermelon Cit la Citrullus lanatus
SEBZELER (51)
161 Enginar Artichoke Cyn c Cynara cardunculus subsp. scolymus
162 Roka Arugula Eru s Eruca sativa
163 Avakado Avocado Pers a Persea americana
164 Bambu filizi Bamboo sprouts Bam v Bambusa vulgaris
165 Brokoli Broccoli Bra o_ita Brassica oleracea var. italica
166 Bürüksel Lahanası Brussels sprouts Bra o_gem Brassica oleracea var. gemmifera
167 Lahana Cabbage Bra o Brassica oleracea var. Capitata
168 Kapari Caper Cap s Capparis spinosa
169 Havuç Carrot Dau c Daucus carota
170 Karnıbahar Cauliflower Bra o_bot Brassica oleracea var botrytis
171 Kereviz kökü Celery_Bulb Api g Apium graveolens
172 Kereviz sapı Celery_Stalk Api g_stalk Apium graveolens_Stalk
173 Pazı Chard Bet vu Beta vulgaris spp. vulgaris
174 Beyaz hindiba Chicorée Cic if Cichorium intybus foliosum
175 Çin lahanası Chinese cabbage Bra ra_pek Brassica rapa spp. pekinensis
176 Frenk soğanı Chives All sc Allium schoenoprasum
177 Salatalık Cucumber Cuc s Cucumis sativus
178 Patlıcan Eggplant Sol m Solanum melongena
179 Hindiba Endive Cic e Cichorium endivia
180 Rezene Fennel (bulb) Foe v Foeniculum vulgare var. azoricum
181 Sarımsak Garlic All s Allium sativum
182 Yeşil lahana Green cabbage Bra o_sab Brassica oleracea var. sabellica
183 Turp Horseradish Arm r Armoracia rusticana
184 Kivano (Boynuzlu kavun) Kiwano Cuc met Cucumis metuliferus
185 Yer lahanası Kohlrabi Bra o_gon Brassica oleracea var. gongylodes
186 Marul Lamb’s lettuce Val l Valerianella locusta
187 Pırasa Leek All p Allium porrum
188 Isırgan otu yaprağı Nettle leaves Urt d_leaf Urtica dioica
189 Zeytin Olive Ole e Olea europaea
190 Soğan Onion All c Allium cepa
191 Yaban havucu Parsnip Pas s Pastinaca sativa
192 Şalgam Pok-Choi Bra ra_chi Brassica rapa spp. chinensis
193 Patates Potato Sol t Solanum tuberosum
194 Kabak Pumpkin_Butternut Cuc m_butternut Cucurbita maxima
195 Hokkaido Kabağı Pumpkin_Hokkaido Cuc m_hoc Cucurbita maxima
196 Radiçi (Başlı Hindiba) Radicchio Cic i_fol Cichorium intybus. foliosum
197 Turp Radish Rap s Raphanus sativus v. sativus
198 Kırmızı pancar Red beet Bet vul Beta vulgaris subsp. vulgaris
199 Kırmızı lahana Red cabbage Bra o_rub Brassica oleracea capitata
200 Bürüksel Lahanası Romanesco Bra o_rom Brassica oleracea
201 Lahana Savoy Bra o_saba Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda
202 Arpacık soğanı Shallot All a Allium ascalonicum
203 Ispanak Spinach Spi o Spinacia oleracea
204 Tatlı patates Sweet potato Ipo b Ipomoea batatas
205 Domotes Tomato Sola l Solanum lycopersicum
204 Şalgam Turnip Bra r Brassica rapa subsp. rapa
206 Su Teresi Watercress Lep s Lepidium sativum
207 Beyaz kuşkonmaz White Asparagus Asp o Asparagus officinalis
208 Beyaz lahana White cabbage Bra o_cap Brassica oleracea var. capitata
209 Yabani sarımsak Wild garlic All u Allium ursinum
210 Kabak Zucchini Cuc pe Cucurbita pepo
BAHARATLAR (31)
211 Anason Anise Pim a Pimpinella anisum
212 Fesleğen(Reyhan) Basil Oci b Ocimum basilicum
213 Defne yaprağı Bay leaf Lau n Laurus nobilis
214 Karaman kimyonu Caraway Car c Carum carvi
215 Kakule Cardamom Ele c Elettaria cardamomum
216 Cayenne biber Cayenne pepper Cap f Capsicum frutescens
217 Kırmızı biber (Chili) Chili (red) Cap f_chi Capsicum frutescens
218 Tarçın Cinnamon Cin v Cinnamomum verum
219 Karanfil Clove Syz a Syzgium aromaticum
220 Kişniş Coriander Cor s Coriandrum sativum
221 Frenk Kimyonu Cumin Cum c Cuminum cyminum
222 Köri Curry Con spp. Condimentum spp.
223 Dere otu Dill Ane g Anethum graveolens
224 Çemen Fenugreek Tri fo Trigonella foenum-graecum
225 Zencefil Ginger Zin o Zingiber officinale
226 Ardıç meyvesi Juniper berry Jun c Juniperus communis
227 Limon Lemongrass Cym c Cymbopogon citratus
228 Mercanköşk Majoram Ori m Origanum majorana
229 Nane Mint Nep c Nepeta catania
230 Hardal Mustard Sin Sinapis alba
231 Hindistan cevizi Nutmeg Myr f Myristica fragans
232 Kekik otu (Oregano kekik) Oregano Ori v Origanum vulgare
233 Kırmızı biber Paprika Cap a Capsicum annuum
234 Maydanoz Parsely Pet c Petroselinum crispum
235 Biber (siyah/beyaz/yeşil/kırmızı/sarı) Pepper (black/white/green/red/yellow) Pip n Piper nigrum
236 Biberiye Rosemary Ros o Rosmarinus officinalis
237 Adaçayı Sage Sal o Salvia officinalis
238 Tarhun Tarragon Art d Artemisia dracunculus
239 Kekik Thyme Thy v Thymus vulgaris
240 Zerdaçal Turmeric Cur l Curcuma longa
241 Vanilya Vanilla Van p Vanilla planifolia
YENİLEBİLİR MANTARLAR (6)
242 Çörek (Boletus, Porçii) Mantarı Boletus Bol e Boletus edulis
243 Chanterelle (Sarı kız mantarı) Chanterelle Can c Cantharellus cibarius
244 Enoki (Kış) Mantarı Enoki Fla v Flammulina velutipes
245 Kral mantarı (Eringi mantar) French horn mushroom Ple e Pleurotus eryngii
246 İstiridye mantarı Oyster mushroom Ple o Pleurotus ostreatus
247 Kültür Mantarı White Mushroom Aga b Agaricus bisporus
YENİ GIDALAR (21)
248 Badem sütü Almond milk Pru du_milk Prunus dulcis_milk
249 Aloe (Sarı Sabır) Aloe Alo v Aloe vera
250 Aronya Aronia Aro spp. Aronia spp.
251 Baobab Baobab Ada d Adansonia digitata
252 Chia tohumu Chia seed Sal h Salvia hispanica
253 Klorella Chlorella Chl spp. Chlorella spp.
254 Karahindiba kökü Dandelion root Tar v Taraxacum vulgare
255 Ginkgo Ginkgo Gin b Ginkgo biloba
256 Ginseng Ginseng Pan g Panax ginseng
257 Dulavrat otu kökü Greater burdock root Arc l Arctium lappa
258 Guarana Guarana Pau c Paullinia cupana
259 Ev kriket House cricket Ach d Acheta domesticus
260 Maca kökü Maca root Lep m Lepidium meyenii
261 Yemek kurdu Mealworm Ten m Tenebrio molitor
262 Göçmen çekirge Migratory locust Loc m Locusta migratoria
263 Nori Nori Pyr y Pyropia yezoensis_Pyropia tenera
264 Aspir yağı Safflower oil Car t Carthamus tinctorius
265   Spirulina Spi spp. Spirullina spp.
266 Topyaka nişastası Tapioca Man e Manihot esculenta
267 Wakame Wakame Und p Undaria pinnatifida
268 Yacon kökü Yacón root Sma s Smallanthus sonchifolius
KAHVE VE ÇAYLAR (9)
269 Papatya Chamomile Mat c Matricaria chamomillae
270 Kaako Cocoa The c Theobroma cacao
271 Kahve Coffee Cof a Coffea arabica
272 Hibiskus Hibiscus Hib s Hibiscus sabdariffa
273 Yasemin Jasmine Jas o Jasminum officinale
274 Moringa Moringa Mor o Moringa Oleifera
275 Nane Peppermint Men p Mentha piperitat
276 Siyah çay Tea, black Ame a Amellia assamica
277 Yeşil Çay Tea, green Cam s Camellia sinen
DİĞERLERİ (9)
278 Ağar ağar Agar Agar Aga Agarose, Agaropectin
279 Aspergillus nijer Aspergillus niger Asp n Aspergillus niger
280 Ekmek mayası Baker’s yeast Sac c Sacccaromyces cerevisiae
281 Bira mayası Brewer’s yeast Sac u Saccharomyces uvarum
282 Mürver çiçeği Elderflower Sam f Sambucus nigra
283 Bal Honey Api m_honey Apis mellifera
284 Şerbetçi otu Hops Hum l Humulus lupulus
285 M-transglutaminaz et tutkalı M-Transglutaminase, meat glue Str m Streptomyces moboransis
286 Şeker kamışı Cane sugar Sac o Saccharum officinarum
CCD
287 Çapraz reaktik karbonhidrat belirleyici (İnsan Laktoferrin) Cross-reactive Carbohydrate Determinants Hom s LF

BESİN İNTOLERANSI TESTİ İÇERİĞİNİN LİSTESİ