Kurdeşen (ürtiker) tedavisi, ciltte aniden kaşıntılı kızarıklar meydana gelmesiyle oluşur. Kurdeşenin cilt üzerindeki boyutları ve renkleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kurdeşen genellikle 24 saat ile 48 saat arasında sürdüğü için aileler geçmesini bekleyip doktora gitmeyi tercih etmezler. Kaşıntılı kızarıklıklara neden olan kurdeşenin çocuğunuzu etkilememesi için doğru teşhis ve tedavi önemlidir. Peki kurdeşenin tedavisi nasıl gerçekleşir, bu makalemizde açıkladık.
Kurdeşen (Ürtiker) Tedavisi
Kurdeşen (ürtiker) tedavisi, eğer kurdeşen belirtilerini çocuğunuzda çok şiddetli göstermiyorsa, ve tekrarlamıyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Çoğu zaman kurdeşen kendiliğinden de yok olabilir. Ancak tedavi, kaşınmayı, ciddi rahatsızlıkları ve kalıcı belirtileri ortadan kaldırmada yardımcıdır.
Kurdeşen (Ürtiker) İlaç Tedavisi
Kurdeşen tedavisi için kullanılan ilaçları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kaşınma önleyici ilaçlar: Kurdeşen tedavisinde kullanılan standart ilaçlar antihistaminlerdir. Bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve diğer alerji belirtilerini ortadan kaldırır.
- İltihap önleyici ilaçlar: Çok ciddi kurdeşen vakalarında alerji uzmanları ağızdan alınan kortikosteroidleri önerebilir. Bu ilaçlar ciltte kabartı oluşumunu, kızarıklığı ve kaşınmayı önlemeye yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini etki altına alan ilaçlar: Antihistaminlerin ve kortikosteroidlerin etki etmediği durumlarda, doktorunuz aşırı faal olan bağışıklık sistemini sakinleştirmek için ilaçlar önerebilir.
- Acıyı ve şişmeyi önleyici ilaçlar: Kurdeşen lökotrien antogonist olarak adlandırılan iltihaplanma önleyici steroid olmayan ilaçlarla da tedavi edilebilir.
- Kan proteini kontrol eden ilaçlar: Eğer genetik bir kurdeşen durumu varsa bu tür ilaçlar kandaki bazı proteinlerin düzeyini kontrol ederek belirtileri azaltıp, çocuğunuzu rahatlatır.
Acil Durumlar İçin Tedavi
Çok şiddetli kurdeşen ataklarında, bir acil servise başvurmanız ve hatta bir adrenalin enjeksiyonu olmanızda fayda vardır.
Kurdeşen Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kurdeşen genellikle kısa sürdüğü ve kendiliğinden geçebildiği için aileler çok ciddi durumlara yol açmadıkça tedavi adımını atlarlar. Ancak uzun süre tedavi edilmeyen kurdeşen istenmeyen diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz;
Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Ciddi alerjik reaksiyonlar: Anafilaksi kalbi ve ciğerleri etkileyen ciddi bir alerjik şoktur. Anafilaksi belirtileri, solunum yolları darlaşması ve nefes almada zorluktur. Bu nedenle tansiyon düşer, yorgunluk hissi verir, bayılmalar olabilir.
Kurdeşen (Ürtiker) Olan Kişide Oluşabilecek Hastalıklar
- Tiroit hastalıkları,
- Deri veremi,
- Eklem iltihabı,
- Sjogren sendromu,
- Çölyak hastalığı,
- Tip 1 diyabet rahatsızlıkları.