Kış mevsiminin en rahatsızlık verici hastalığı ve en sık görülen enfeksiyon hastalığı grip hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanmayan neredeyse yoktur. Biraz daha detaylı öğrenmek için bu hastalık hakkında bilgileri sizin için yazdık.

Grip Nedir?

İnfluenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı solunum yolu hastalığına grip denir.

Belirtileri nelerdir?

Ani başlayan ateş, halsizlik, kas ağrısı, boğaz ağrısı, nezle ve öksürük gibi belirtilerle seyreder. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve kulak iltihabı yapabilir ve zatürreye zemin hazırlayabilir. 39 derecenin üzerinde ateş, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle 3-7 gün yatağa mahkum edebilir. Bazen çok nadir de olsa ensefalit dediğimiz beyin iltihaplanması gibi ciddi sonuçları olabilir.

Nasıl Bulaşır?

Hastalık virüsünün hava yoluyla bulaşması özellikle kapalı ve kalabalık mekanlarda meydana gelir. Öksürürken ve hapşırırken etrafa yayılan ve ellere bulaşan damlacıklarla gerçekleşebilir. Hasta kişilerin ağız ve burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşabilir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Soğuk Algınlığı ile Grip Arasında Fark Nedir?

    Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafifi kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.

    Hastalığın Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

    Gribe bağlı ortaya çıkan belirtilerin tedavisi yapılır. Ateş düşürülür, burun akıntısı giderilir, halsizlik ve kırgınlık giderilir. Bol sıvı ve meyve suyu tüketilebilir. Yatak istirahati önerilir. Antibiyotik gereksizdir.

    Gripten Nasıl Korunmak Gerekir?

    Gripten korunmak için öncelikle vücut direncinin düşmesi engellenmelidir. Mevsim özelliklerine göre giyinmek gerekir, bol sulu gıdalar almak gerekir. Taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerden uzak durulmalı ve ortak eşya kullanmaktan kaçınmak gerekir.

    Gripte antibiyotik verilmez

    Grip olunca ve ateş de olunca hemen antibiyotik verilir. Bu yanlıştır. Gribe antibiyotik etki etmez. Ancak 10 günü geçen grip hastalığında sinüzit gelişmişse, zatürre gelişmişse antibiyotik gerekebilir. Bu durumların da göstergesi 39 dereceye çıkan ateş olunca bir doktorun muayenesi ile anlaşılır. Bu nedenle 10 günde gribiniz düzelmemişse doktorun yolunu tutmanızda fayda vardır.

    Grip, astım hastalarında neden önemlidir?

    Astım hastalarında grip krize neden olabilir. Astım krizinin en sık nedeni (%80) gribal enfeksiyonlardır. Bu nedenle astım hastalarında aşı yapılması önerilir.

    Sonuç Olarak;

    • Sık görülen bir hastalıktır.
    • Tedavide istirahat ve bol sıvı almak gerekir.
    • Gripte antibiyotik faydasızdır.
    • Grip sonrası sinüzit, kulak iltihabı ve zatürre gelişebilir.