Grip tedavisi, Grip bulguları olan çocuğun dinlenmesi ve yeterince sıvı alması gereklidir. Ailelerin gribin ciddi etkileri hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir. Çocuğunuzda hızlı ya da zor soluma, mavimsi cilt rengi, yeterince sıvı alamama ve ağlarken göz yaşı olmaması ya da yeterince ıslak bez alınamaması, uyandırılamama durumları yaşanabilir. Yeterince hareketli olmama, kucağa alınamayacak kadar aşırı huzursuzluk, girip bulgularının geçmesi ancak ateş ve kötüye giden öksürük varlığı olabilir. Ateşe eşlik eden döküntü, beslenme var ise çocuğunuzu en kısa sürede bir hekim görmelidir.

Eğer çocuğunuz 5 yaş ve üstündeyse ve astım gibi uzun dönem hastalığı yoksa ve grip enfeksiyonu  geçiriyorsa; Grip enfeksiyonunun bu saydığımız  etkileri açısından çocuğunuzu takip etmeli ve gerektiğinde hekime başvurmalısınız.

Grip geçiren çocuğunuz 5 yaş altındaysa özellikle de 2 yaş altındaysa ya da herhangi bir yaşta astım gibi takipte olduğu bir hastalık varsa gribin ciddi etkileri açısından risk altındadır. Bu durumda grip bulguları başladığınızda hekiminize başvurmanız önemlidir. Hekiminiz anti-viral olarak adlandırılan ve grip enfeksiyonunun süresini kısaltan ve ciddi etkilerinden koruyan ilaçlardan başlamanızı uygun görebilir.

Grip Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Grip çocuklar için tehlikeli olabilir. Özellikle de 5 yaş altı çocuklar gribin ağır etkileri açısından risk altındadır. Bu yaş grubu çocuklarda uygun sürede grip tedavisi düzenlenmezse zatürre olarak adlandırılan akciğer enfeksiyonu, vücudun aşırı sıvı kaybetmesi, astım gibi uzun dönem takipli hastalıkların kötüleşmesi, nöbet ve ensefalopati gibi beyin fonksiyonlarında bozulma, sinüs ve kulak enfeksiyonları nadir vakalarda ise ölüm görülebilir.

Grip Teşhisi Nasıl Konulur?

Grip teşhisinde en önemli nokta çocuğun şikayetleridir. Ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, özellikle küçük çocuklarda ek olarak ishal, karın ağrısı gibi yakınmaların varlığı ve hekimin yaptığı muayenenin de bu yakınmalarla uyumlu olması durumunda grip tanısı konulabilir. Ancak grip salgınlarının daha sıklıkla görüldüğü kış döneminde benzer bulgulara neden olan pek çok enfeksiyon vardır. Bu nedenle hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda özellikle de  uzun süreli hastalığı olan, solunum sıkıntısı olan ya da 2 yaş altı çocuklarda tanıyı kesinleştirmek için test isteyebilir.

Tanı için burun ya da boğaz sürüntüsünden hızlı antijen testi ile gribe neden olan virüs saptanabilir. Ancak testin negatif çıkması grip enfeksiyonun olmadığı anlamına gelmez. Hızlı antijen testinde ise hangi tip influenza virüsü ile enfekte olduğunuz 30 dk içinde anlaşılabilir.  Test pozitifse doktorunuz tam olarak hangi tip virüsün gribe neden olduğunu anlamak ve domuz gribinden ayırt etmek  için daha ileri bir test isteyebilir.