Domuz gribi, sıradan gribe benzeyen belirtilere neden olan, ayrıca H1N1 virüsü olarak da bilinen hastalıktır. Bu hastalık ilk defa domuzlarda görülmüş, daha sonra insanlara yayılmıştır. İlk defa 2009’da insanlarda domuz gribi ortaya çıktığında haber manşetlerine başlık olmuş ve aynı anda tüm dünyada salgın bir hastalık haline gelmişti. Hala korkutan bir durum olan bu hastalığı bu bölümde sizler için inceledik.

Domuz Gribi Nedir?

Teknik olarak bakacak olursak, bu hastalık domuzlardaki gribal enfeksiyon anlamına gelmektedir. Çok sık olarak görülmese de, domuzlar bu salgın nezleyi özellikle çiftçiler ve veterinerler olmak üzere insanlara geçirirler. Ve böylece de insandan insana bulaşıcı bir hastalık haline gelir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    Nasıl Ortaya Çıktı?

    İnfluenza virüsünün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirmesiyle meydana gelen bu hastalık, insanlarda görülen solunum yolu enfeksiyonu ilk olarak 2009 yılında görülmüştür. İlk domuz gribi vakasının kayıtlara geçmesinin ardından, influenza virüsüne bağlı hastalıklar dünyanın bir çok yerine hızlıca yayılmıştır. Buna bağlı olarak da Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribini evrensel salgın hastalık olarak ilan etmiştir.

    Bu yaygın hastalık 2009 yılından beri kayıtlarla kesinleştirilmiştir. Son zamanlarda, hala mevsimsel grip virüsü olarak insanlarda görülmektedir ve bu virüse karşı koruma olarak 2015-16 yılında grip aşısı çıkmıştır. Ayrıca, virüsün başka bir mutasyonu olan H3N2 de 2011 yılında insanlarda görülmüştür.

    Domuz Gribinin Nedenleri

    Domuzlarda görülen influenza virüsü nedeniyle meydana gelmektedir. Bit veya keneler aracılığıyla bulaşan tifüsün aksine, bu hastalığın bulaşması hayvandan insana değil, insandan insana olmaktadır. Domuz gribi, domuz eti içeren ürünler yendiğinde de bulaşır.

    Bu hastalık çok kolay bulaşan bir virüstür. İnsandan insana bulaşma yolları;

    • Hapşırma,
    • Öksürme,
    • Virüslü bir yüzeye dokunup burun veya gözlere dokunmadır.

    Risk Faktörleri

    Bu hastalık ilk ortaya çıktığı yıllarda, en çok gençlerde görülüyordu. Bu anormal bir durumdu çünkü, genellikle grip virüsleri en çok yaşlı kişileri veya çok genç yaştakileri etkiler. Domuz gribi bulaşma riskini en çok arttırabilecek faktör, domuz gribi olan kişilerle aynı ortamda bulunmaktır.

    Ancak bazı kişilerde bu hastalığın olma riski çok yüksektir, bunu etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz;

    • 65 yaş üstü ve 5 yaş altı kişiler,
    • Uzun süre aspirin kullanan 19 yaş altı kişiler,
    • AIDS gibi hastalıklar olan riskli kişiler,
    • Hamile kadınlar,
    • Astım, kalp hastalığı, diyabet gibi hastalıkları olan kişiler.

    Prof. Dr. Ahmet Akçay