Grip belirtileri sıklıkla virüsün vücuda girmesinden 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Grip geçiren çocuklarda görülen grip belirtileri şunlardır:

  • Ani başlangıçlı ateş yani koltuk altından ölçülen ateşim 38 derece ve üstü olması,
  • Burun akıntısı ya da tıkanıklığı,
  • Hapşırık,
  • Kuru öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk,
  • Kaslarda ağrı,
  • İshal ya da karın ağrısı,
  • İştahsızlık.

Bu şikayetler  arasında en sık görülenler ateş, öksürük ve burun akıntısıdır. Küçük çocuklarda mide bulantısı, ishal ve karın ağrısı daha sık görülür. Gripte görülen belirtiler ortalama 7 gün sürer, ilk 2-3 günde yakınmalar giderek artarken sonrasında düzelmeye başlar.

Grip Nedenleri Nelerdir?

Gribe en sık influenza Tip A ve B virüsleri neden olur. Tip C virüsler hafif bulgulara neden olurlar ve nadiren salgın yaparlar. Tip A ve B influenza virüsleri insandan insana kolaylıkla bulaşarak mevsimsel grip salgınlarına neden olurlar.  Influenza A genellikle influenza B’den daha ciddi seyreder. Gribe neden olan virüsler değişikliğe uğrayarak farklı alt tiplere dönüşürler. Bunun anlamı eğer daha önceki mevsimlerde farklı tip virüs ile enfekte olduysanız vücudunuz yeni aldığınız tipi tanımaz ve tekrar grip geçirebilirsiniz.

Grip İçin Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Eğer çocuğunuz 5 yaş ve üstündeyse ve astım gibi uzun dönem hastalığı yoksa ve grip enfeksiyonu  geçiriyorsa grip enfeksiyonunun ağır  etkileri açısından çocuğunuzu takip etmeli ve gerektiğinde hekime başvurmalısınız. Çocuğunuza hekim önermedikçe soğuk algınlığı ya da öksürük kesici ilaç vermeyin. Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik kullanabilirsiniz. Çocuğunuzda hızlı ya da zor soluma, mavimsi cilt rengi, yeterince sıvı alamama ve ağlarken göz yaşı olmaması ya da yeterince ıslak bez alınamaması, uyandırılamama, yeterince hareketli olmama, kucağa alınamayacak kadar aşırı huzursuzluk, girip bulgularının geçmesi ancak ateş ve kötüye giden öksürük varlığı, ateşe eşlik eden döküntü, beslenme var ise çocuğunuzu en kısa sürede bir hekim görmelidir.

Grip geçiren çocuğunuz 5 yaş altındaysa özellikle de 2 yaş altındaysa ya da herhangi bir yaşta astım gibi takipte olduğu bir hastalık varsa gribin ciddi etkileri açısından risk altındadır. Bu durumda grip bulguları başladığınızda hekiminize başvurmanız önemlidir. Hekiminiz anti-viral olarak adlandırılan grip enfeksiyonunun süresini kısaltan ve ciddi etkilerinden koruyan ilaçlardan başlamanızı uygun görebilir. Bu ilaçların özellikle hastalığın ilk 2 günü içerisinde başlanması ilacın daha etkili olmasını sağlamaktadır.