Besin intoleransı, bazı yiyeceklerin sindirimi sırasında vücudun zorlanması veya tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Besin alerjisinden farklı olarak, besin intoleransı bağışıklık sistemi ile değil sindirim sistemi ile ilgilidir. Belirli yiyecekleri tüketen bireylerde mide bulantısı, şişkinlik, gaz, ishal veya baş ağrısı gibi belirtiler oluşabilir. Besin intolerans testi, hangi yiyeceklerin bu tür reaksiyonlara yol açtığını belirlemeye yardımcı olan bir tanı yöntemidir. Bu makalede, besin intolerans testi nedir, nasıl yapılır, hangi durumlarda yapılır ve sonuçlar nasıl değerlendirilir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Besin İntolerans Testi Nedir?

Besin intolerans testi, çok sayıda gıda özütü ve moleküler besin antijenine spesifik IgG (sIgG) ölçümüne izin veren ELİSA tabanlı bir multiplex besin duyarlılık (intolerans) testidir. Süt bileşenleri ve gluten moleküle karşı duyarlılık  da değerlendirilmektedir. Bu test yeni nesil besin duyarlılık (intolerans) testidir. 

Kullanım Amacı Nedir?

286 gıda antijenine karşı spesifik immunoglobulin G’nin (IgG) belirlenmesi için yarı kantitatif bir in-vitro tanı testidir.  Besin intolerans testi, diyet açıklamasını desteklemek ve diyete uyumu izlemek için kullanılabilir. Ayrıca, Besin intolerans testi, immünolojik nedenli gıda intoleransı konusunda makul şüphe olması durumunda kullanılabilir. Besin intolerans testi sonuçlarına göre diyete başlamadan önce sonucları bir doktor veya diyetisyenle tartışmak önemlidir. Besin intolerans testi işlenmesi her zaman profesyonel olarak eğitilmiş personel ve/veya tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

  •  Diyet alışkanlıklarının analizi ve izlenmesi
  •  Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı
  •  İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu
  • Depresyon
  •  Migren
  •  Ig G aracılı besin duyarlılığı (besin intoleransı)

*Not: Gıda alımında yüksek IgG seviyeleri ile kronik bozukluklar arasındaki bağlantı, hakemli yayınlarda ve vaka incelemelerinde tanımlanmıştır. Bununla birlikte, bu bağlantı bilim camiasında halen tartışılmakta ve henüz bir fikir birliğine varılamamıştır.

Besin İntolerans Testi Nasıl Yapılır?

Serum veya plazma ile kullanıma uygundur. Sadece 10 mikrolitre serum veya plazma ile yapılmaktadır. Besin antijenlerinin test panelimizin bileşimine dayanarak, çok çeşitli besinlere karşı IgG hassasiyeti tespit edilir. Besin Duyarlılık testi nano boncuk teknolojisi ile yapılmaktadır. Test için her besin alerjeni ayrı ayrı optimize edilmiştir.

Besin intolerans testi otomatik veya manuel olarak yapılabilmektedir. Otomatik sistem (MAX 45k) yüksek kapasiteli laboratuvarlar için uygunken, manuel sistem (Image Xplorer) düşük kapasiteli laboratuvar ve klinikler için uygundur. Bu yazılım sayesinde moleküler düzeyde besin duyarlılıkları ayrıntılı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Test sonuçları, bulut tabanlı analiz yazılımı olan RAPTOR SERVER ile elde edilmektedir.

Besin İntolerans Testi Teknolojisi Nedir?

IgG multiplex  Enzim Bağlantılı İmmünosorbent Testine (ELISA) tabanlı bir testtir. Nano Boncuk teknolojisi uygulanmaktadır. IgG Antijen tespiti (IgG 1-4 alt grupları) yapılmaktadır. Yarı niceliksel sonuçlar elde edilmektedir.

Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Test sonuçları 3 ayrı grupta değerlendirilir.

Yeşil Renkli Grup (IgG seviyesi: 0 – 9.99 µg/ml):  Test edilen besine düşük seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Yeşil renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olmadığı düşünülebilir.

Turuncu Renkli Grup (IgG seviyesi: 10 – 19.99 µg/ml): Test edilen besine orta seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Turuncu renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma riski olabileceği düşünülebilir. Bu gruptaki besin az miktarda tüketilmesi sakınca olma ihtimalinin düşük olmasına rağmen fazla miktarda tüketilmesi besin intoleransına neden olabileceğini gösterebilir.

Kırmızı Renkli Grup (IgG seviyesi: > 20 µg/ml): Test edilen besine yüksek seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Kırmızı renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülebilir. Bu gruptaki besinler diyetisyen ve doktorunuzla birlikte diyete alınması düşünülebilir.

Besin duyarlılık testi bir besine karşı alerjiyi göstermez. Besin duyarlılık testinde besine karşı IgE seviyesi test edilmez.  Besin intolerans testi besine karşı IgG seviyesi test edilmiş olup intolerans veya besin duyarlılığı konusunda yardımcı olabilir. test sonuçlarına göre katı diyet yapılması beslenme bozukluklarına neden olabileceği için doktor veya diyetisyenle birlikte diyet planlanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Test Edilen Besin Alerjenleri

Panelde temel besinler yanında nadiren tüketilen besinler de mevcuttur. 13 gıda grubu, 283 besin, CCD, 3 kontrol olmak üzere 286 antijeni test edilmektedir. Test panelinde ayrıca çapraz reaktif belirleyiciler (CCD) de analiz edilmektedir. Bu test ile kazein ve diğer süt molekülleri yanında gluten molekülüne karşı IgG değeri de elde edilebilmektedir.

SÜT VE YUMURTA GRUBU

Manda sütü, Yayık ayranı (Yayık altı Suyu), Deve sütü, Camembert peyniri, Lor peyniri, İnek sütü, Yumurta akı, Yumurta sarısı, Emmental peyniri, Keçi peyniri, Keçi sütü, Gouda peyniri, Mozzarella, Parmesan, Bıldırcın yumurtası, Koyun peyniri, Koyun sütü

ET

Sığır eti, Yaban domuzu eti, Tavuk , Ördek, Keçi, At, Kuzu, Devekuşu, Domuz eti, Tavşan, Geyik, Hindi, Dana eti, Geyik (av) eti

BALIK & DENIZ ÜRÜNLERI

Abalon (Deniz Kulağı), Atlantik morinası, Atlantik ringa balığı, Atlantik redfish, Sazan, Havyar, Kırlangıç, Midye, Yengeç, Yılanbalığı, Avrupa hamsi, Avrupa sardalya, Avrupa pisi, Yaldızlı çipura, Mezgit, Hake, Istakoz, Uskumru, Maymunbalığı, Avrupa Kerevit , Turna balığı, Kuzey karides, Ahtapot, İstiridye, Ustura Midye, Somon, Deniz Tarağı, Mürekkep balığı, Karides karışımı, Dil Balığı, Kalamar, Kılıç Balığı, Vatoz Balığı, Alabalık, Ton Balığı, Kalkan, Venüs deniz tarağı

TAHILLAR & TOHUMLAR

Amarant, Arpa, Karabuğday, Mısır, Durum Buğdayı, Siyez, Kavılca Buğdayı, Kenevir tohumu, Keten tohumu, Acı bakla tohumu, Malt (arpa), Darı, Yulaf, Çam fıstığı, Polonya buğdayı, Haşhaş tohumu, Kabak çekirdeği, Kinoa, Kolza tohumu, Pirinç, Çavdar, Susam, Kavuzlu Buğday, Ayçiçeği, Buğday, Glüten, Buğday kepeği, Buğday çimi

KURUYEMIŞLER

Badem, Brezilya fındığı, Kaju, Hindistan cevizi, Hindistan cevizi sütü, Fındık, Kola fıstığı, Avustralya fındığı (Makademya), Pikan cevizi, Çam fıstığı, Tatlı kestane, Yer bademi, Ceviz

BAKLAGILLER

Nohut, Yeşil fasulye, Mercimek, Maş fasulyesi, Yer fıstığı, Bezelye, Soya, Şeker bezelye, Demirhindi, Kuru fasulye

MEYVELER

Elma, Kayısı, Muz, Böğürtlen, Yaban mersini, Kiraz, Kızılcık, Hurma, Kara mürver, İncir, Bektaşi üzümü, Üzüm, Greyfurt, Kivi, Limon, Lime, Liçi (Kral meyvesi), Mango, Kavun, Dut, Nektarin, Portakal, Papaya, Çarkıfelek meyvesi, Şeftali, Armut, Güvey feneri (altın çilek), Ananas, Erik, Nar, Kuru üzüm, Ahududu, Frenk üzümü, Çilek, Mandalina, Karpuz

SEBZELER

Enginar, Roka, Avokado, Bambu filizi, Brokoli, Brüksel lahanası, Lahana, Kapari, Havuç, Karnabahar, Kereviz Soğanı, Kereviz sapı, Pazı, Hindiba, Çin lahanası, Frenk kökü, Salatalık, Patlıcan, Hindiba, Rezene (soğanı), Sarımsak , Yeşil lahana, Yaban turpu, Kivano (boynuzlu kavun), Alabaş, Kuzu marulu, Pırasa, Isırgan yaprağı, Zeytin, Soğan, Yaban havucu, Pok Choi, Patates, Balkabağı, Kabak hokkaido, Radiçi, Turp, Kırmızı pancar, Kırmızı lahana, piramit karnabahar, Savoy lahanası, Arpacık soğan, Ispanak, Tatlı patates, domates, Şalgam, Su teresi, Beyaz kuşkonmaz, Beyaz lahana, Yabani sarımsak, Sakız kabağı

BAHARATLAR

Anason, Fesleğen, Defne yaprağı, Frenk kimyonu, Kakule, Kırmızı biber (Capsicum), Biber (kırmızı), Tarçın, Karanfil, Kişniş, Kimyon, Köri, Dereotu, Çemen, Zencefil, Ardıç, Limon, Mercanköşk, Nane, Hardal, Muskat, Keklik otu, Kırmızı biber (Paprika), Maydanoz, Biber (siyah/beyaz/ yeşil/kırmızı/sarı), Biberiye, Adaçayı, Tarhun, Kekik, Zerdeçal, Vanilya

YENILEBILIR MANTARLAR

Çörek (Boletus, Porçini) mantarı, Chanterelle (Sarıkız Mantarı), Enoki mantarı, Kral mantarı, İstiridye mantarı, Kültür mantarı

YENI GIDALAR

Badem sütü, Aloe (Sarısabır, aloe vera), Aronya meyvesi, Baobab, Chia tohumu, Klorella, Karahindiba kökü, Ginkgo, Ginseng, Büyük dulavratotu kökü, Guarana, Ev kriket, Maca kökü, Un kurdu, Göçmen çekirge, Nori, Aspir yağı, Spirulina, Tapyoka nişastası, Wakame, Yacon kök

KAHVE & ÇAY

Papatya, Kakao, Kahve, Hibiskus, Yasemin, Moringa çayı, Bahçe nanesi, Siyah çay, Yeşil çay

DİĞERLERİ

Agar Agar, Aspergillus niger, Ekmek mayası, Bira mayası, Şeker kamışı, Kara mürver çiçeği, Bal, Şerbetçiotu, M- Transglutaminaz et tutkalı

Sonuç olarak 

  • Besin Duyarlılık (İntolerans) Testi yeni nesil besin duyarlılık testidir. 
  • 283 adet besine, CCD ye karşı IgG ve 3 kontrol olmak üzere toplam 286 antijen test edilmektedir. 

BESİN İNTOLERANSI TESTİ İÇERİĞİNİN LİSTESİ

BesinlerGenel İsimKısa İsimBilimsel İsim
SÜT VE YUMURTA (20)
1Manda sütüBuffalo’s milkBub b_milkBubalus bubalis
2AyranButtermilkBos d_butBos primigenius f. taurus
3Deve sütüCamel’s milkCam dCamelus dromedarius
4Camembert peyniriCamembertBos d_CaBos domesticus_Ca
5Lor peyniriCottage cheeseBos d_HueBos domesticus_Hü
6İnek sütüCow’s milkBos d_milkBos domesticus
7İnek sütü Bos d 4 (Alfa-laktaglobulin)Cow’s milkBos d 4Bos domesticus
8İnek sütü Bas d 5 (Beta laktaglobulin)Cow’s milkBos d 5Bos domesticus
9İnek sütü Bos d 8 (Kazein)Cow’s milkBos d 8Bos domesticus
10Yumurta beyazıEgg whiteGal d_whiteGallus domesticus
11Yumurta sarısıEgg yolkGal d_yolkGallus domesticus
12Emmental peyniriEmmentalBos d_EmBos domesticus_Em
13Keçi peyniriGoat cheeseCap h_cheeseCapra hircus_cheese
14Keçi sütüGoat’s milkCap h_milkCapra hircus
15Gauda peyniriGoudaBos d_GoBos domesticus_Go
16MozzarellaMozzarellaBos d_MoBos domesticus_Mo
17Parmesan peyniriParmesanBos d_PaBos domesticus_Pa
18Bıldırcın yumurtasıQuail eggCot cCoturnix coturnix
19Koyun peyniriSheep cheeseOvi a_cheeseOvis aries_Cheese
20Koyun sütüSheep’s milkOvi a_milkOvis aries
ETLER (14)
21Sığır etiBeefBos d_meatBos domesticus
22Yaban domuzu etiBoarSus s_meatSus scrofa
23Tavuk etiChickenGal d_meatGallus domesticus
24Ördek etiDuckAna pAnas platyrhynchos domestica
25Keçi etiGoatCap h_meatCapra hircus
26At etiHorseEqu c_meatEquus caballus
27Kuzu etiLambOvi a_meatOvis aries
28Devekuşu etiOstrichStr cStruthio camelus
29Domuz etiPorkSus d_meatSus domesticus
30Tavşan etiRabbitOry_meatOryctolagus spp.
31GeyikStagCer eCervus elaphus
32Hindi etiTurkeyMel gMeleagris gallopavo
33Dana etiVealBos d_veal_meatBos domesticus
34Karaca etiVenisonCap cCapreolus capreolus
BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ (36)
35Deniz kulağı (Abalon)AbaloneHal gHaliotis gigantea
 36Atlantik morino balığıAtlantic codGad mGadus morhua
37Atlantik ringa balığıAtlantic herringClu hClupea harengus
38Atlantik kızıl balığıAtlantic redfishSeb mSebastes marinus
39SazanCarpCyp cCyprinus carpio
40HavyarCaviarAci spp.Acipenseridae
41KırlangıçotuCockleCar spp.Cardiidae spp.
42MidyeCommon musselMyt eMytilus edulis
43YengeçCrabChi spp.Chionoecetes spp.
44Yılan balığıEelAng aAnguilla anguilla
45Avrupa hamsiuropean anchovyEng eEngraulis encrasicolus
46Sardalya balığıEuropean pilchardSar pSardina pilchardus
47Yaldızlı pisi balığıEuropean plaicePle pPleuronectes platessa
48ÇipuraGilt-head breamSpa aSparus aurata
49MezgitHaddockMel aMelanogrammus aeglefinus
50HakeHakeMer cMerluccius capensis
51İstakozLobsterHom gHomarus gammarus
52Atlantik uskumrusuMackerelSco sScomber scombrus
53Maymun balığıMonkfishLop pLophius piscatoris
54KerevitNoble crayfishAst aAstacus astacus
55Tuna balığıNorthern pikeEso lEsox lucius
56Kuzey karidesNorthern prawnPan bPandalus borealis
57AhtapotOctopusOct vOctopus vulgaris
58İstiridyeOysterOst eOstrea edulis
59Kum midyesiRazor shellPha spp.Pharidae spp.
60SomonSalmonSal sSalmo salar
61Venüs Deniz TarağıScallopPec spp.Pecten spp.
62Mürekkep balığıSepiaSep spp.Sepiida spp.
63Karides karışımıShrimp mixLit sL. setiferus, F. aztecus., F.dourarum
64Dil balığıSoleSol sSolea solea
65KalamarSquidLol spp.Loligo spp.
66Kılıç balığıSwordfishXip gXiphias gladius
67Vatos balığıThiornback RayRaj cRaja clavata
68AlabalıkTroutOnc mOncorhynchus mykiss
69Ton balığıTunaThu aThunnus albacares
70KalkanTurbotSco mScophtalmus maximus
71Venüz istiridyeVenus clamRud spp.Ruditapes spp.
TAHILLAR VE TOHUMLAR (29)
72Amarant (Horoz İbiği)AmaranthAma tAmaranthus spp.
73ArpaBarleyHor vHordeum vulgare
74KarabuğdayBuckwheatFag eFagopyrum esculentum
75NohutChickpeaCic aCicer arietinus
76MısırCornZea mZea mays
77Durum buğdayıDurumTri duTriticum durum
78Siyez buğdayıEinkornTri mTriticum monococcum
79Kavılca buğdayıEmmerTri dTriticum dicoccum
80GlutenGlutenTri aeTriticum aestivum
81Kenevir tohumuHempseedCan s_seedCannabis sativa
82Keten TohumuLineseedLin uLinum usitatissimum
83Acı bakla tohumu (Lupin tohumu)Lupine seedLup aLupinus albus
84Malt (Arpa)Malt (barley)Hor v_maltHordeum vulgar
85DarıMilletPan mPanicum miliaceum
86YulafOatAve sAvena sativa
87Polanya buğdayıPolish wheatTri pTriticum polonicum
88Haşhaş TohumuPoppy seedPap sPapaver somniferum
89Kabak çekirdeğiPumpkin seedCuc pCucurbita pepo
90KinoaQuinoaChe qChenopodium quinoa
91Kolza tohumuRapeseedBra nBrassica napus
92PirinçRiceOry sOryza sativa
93ÇavdarRyeSec c_flourSecale cereale
94SusamSesameSes iSesamum indicum
95Kavuzlu buğdaySpeltTri sTriticum spelta
96AyçiçeğiSunflowerHel aHelianthus annuus
97BuğdayWheatTri aTriticum aestivum
98Buğday kepeğiWheat branTri a_branTriticum aestivum
99Buğday Gluteni Tri a GliadinWheat gliadinTri a GliadinTriticum aestivum
100Buğday çimiWheatgrassTri a_grassTriticum aestivum_G
KURUYEMİŞLER (13)
101BademAlmondPru duPrunus dulcis
102Brezilya köküBrazil nutBer eBertholletia excelsa
103KajuCashewAna oAnacardium occidentale
104Hindistan ceviziCoconutCoc n_nutCocos nucifera_nut
105Hindistan cevizi sütüCoconut milkCoc nCocos nucifera_milk
106FındıkHazelnutCor a_hazelCorylus avellana
107Kola fıstığıKola nutCol_sppCola
108Avusturalya fındığı (Makademya)MacadamiaMac inteMacadamia integrifolia
109Peken cevizi fıstığıPecan nutCar iCarya illinoensis
110Çam fıstığıPine nutPin kPinus koreanis
 111Antep fıstığıPistachioPis vPistacia vera
112Tatlı kestaneSweet chestnutCas sCastanea sativa
113Yer bademiTigernutCyp eCyperus esculentus
114CevizWalnutJug r_nutJuglans regia
BAKLAGİLLER (10)
115NohutChickpea Cicer arietinus
116Yeşil fasülyeGreen beanPha v_greenPhaseolus vulgaris
117MercimekLentilLen cLens culinaris
118Maş fasülyesiMung beanVig rVigna radiata
119BezelyePeaPis sPisum sativum
120Yer fıstığıPeanutAra hArachis hypogea
121SoyaSoyGly mGlycine max
122Şeker bezelyeSugar peaPis s_convPisum sativum subsp. sativum convar. axiphium
123Demir hindiTamarindTam iTamarindus indica
124Beyaz fasülyeWhite beanPha vPhaseolus vulgaris
MEYVELER (36)
125ElmaAppleMal dMalus domestica
126KayısıApricotPru arPrunus armeniaca
127MuzBananaMus aMusa acuminata
128BöğürtleBlackberryRub fRubus fruticosus
129Yaban mersiniBlueberryVac mVaccinium myrtillus
130KirazCherryPru avPrunus avium
1131KızılcıkCranberryVac m_craVaccinium macrocarpon
132HurmaDatePho d_fruitPhoenix dactylifera
133MürverElderberrySam nSambucus nigra
134İncirFigFic cFicus carica
135Bektaşi ÜzümüGooseberryRib gRibes grossularia
136ÜzümGrapeVit vVitis vinifera
137GreyfurtGrapefruitCit pCitrus paradisi
138KiviKiwiAct dActinidia deliciosa
139LimonLemonCit lCitrus limon
140Lime (Misket tohumu)LimeCit aCitrus aurantifolia
141Liçi (kral meyvesi)LycheeLit cLitchi chinesis
142MangoMangoMan iMangifera indica
143KavunMelonCuc mCucumis melo
144DutMulberryMor spp._berryMorus spp.
145NektarinNectarinePru p_nucPrunus persica var. nucipersica
146PortakalOrangeCit sCitrus sinensis
147PapayaPapayaCar pCarica papaya
148Tutku meyvesiPassion fruitPas ePassiflora edulis
149ŞeftaliPeachPru pPrunus persica
150ArmutPearPyr cPyrus communis
151Altın çilekPhysalisPhy pPhysalis peruviana
152AnanasPineappleAna cAnanaso comosus
153ErikPlumPru doPrunus domestica
154NarPomegranatePun gPunica granatum
155Kuru ÜzümRaisinVit v_rosVitis vinifera
156AhududuRaspberryRub iRubus idaeus
157Frenk üzümüRed currantRib rRibes rubrum
158ÇilekStrawberryFra aFragaria ananassa
159ManadlinaTangerineCit rCitrus reticulata
160KarpuzWatermelonCit laCitrullus lanatus
SEBZELER (51)
161EnginarArtichokeCyn cCynara cardunculus subsp. scolymus
162RokaArugulaEru sEruca sativa
163AvakadoAvocadoPers aPersea americana
164Bambu filiziBamboo sproutsBam vBambusa vulgaris
165BrokoliBroccoliBra o_itaBrassica oleracea var. italica
166Bürüksel LahanasıBrussels sproutsBra o_gemBrassica oleracea var. gemmifera
167LahanaCabbageBra oBrassica oleracea var. Capitata
168KapariCaperCap sCapparis spinosa
169HavuçCarrotDau cDaucus carota
170KarnıbaharCauliflowerBra o_botBrassica oleracea var botrytis
171Kereviz köküCelery_BulbApi gApium graveolens
172Kereviz sapıCelery_StalkApi g_stalkApium graveolens_Stalk
173PazıChardBet vuBeta vulgaris spp. vulgaris
174Beyaz hindibaChicoréeCic ifCichorium intybus foliosum
175Çin lahanasıChinese cabbageBra ra_pekBrassica rapa spp. pekinensis
176Frenk soğanıChivesAll scAllium schoenoprasum
177SalatalıkCucumberCuc sCucumis sativus
178PatlıcanEggplantSol mSolanum melongena
179HindibaEndiveCic eCichorium endivia
180RezeneFennel (bulb)Foe vFoeniculum vulgare var. azoricum
181SarımsakGarlicAll sAllium sativum
182Yeşil lahanaGreen cabbageBra o_sabBrassica oleracea var. sabellica
183TurpHorseradishArm rArmoracia rusticana
184Kivano (Boynuzlu kavun)KiwanoCuc metCucumis metuliferus
185Yer lahanasıKohlrabiBra o_gonBrassica oleracea var. gongylodes
186MarulLamb’s lettuceVal lValerianella locusta
187PırasaLeekAll pAllium porrum
188Isırgan otu yaprağıNettle leavesUrt d_leafUrtica dioica
189ZeytinOliveOle eOlea europaea
190SoğanOnionAll cAllium cepa
191Yaban havucuParsnipPas sPastinaca sativa
192ŞalgamPok-ChoiBra ra_chiBrassica rapa spp. chinensis
193PatatesPotatoSol tSolanum tuberosum
194KabakPumpkin_ButternutCuc m_butternutCucurbita maxima
195Hokkaido KabağıPumpkin_HokkaidoCuc m_hocCucurbita maxima
196Radiçi (Başlı Hindiba)RadicchioCic i_folCichorium intybus. foliosum
197TurpRadishRap sRaphanus sativus v. sativus
198Kırmızı pancarRed beetBet vulBeta vulgaris subsp. vulgaris
199Kırmızı lahanaRed cabbageBra o_rubBrassica oleracea capitata
200Bürüksel LahanasıRomanescoBra o_romBrassica oleracea
201LahanaSavoyBra o_sabaBrassica oleracea convar. capitata var. sabauda
202Arpacık soğanıShallotAll aAllium ascalonicum
203IspanakSpinachSpi oSpinacia oleracea
204Tatlı patatesSweet potatoIpo bIpomoea batatas
205DomotesTomatoSola lSolanum lycopersicum
204ŞalgamTurnipBra rBrassica rapa subsp. rapa
206Su TeresiWatercressLep sLepidium sativum
207Beyaz kuşkonmazWhite AsparagusAsp oAsparagus officinalis
208Beyaz lahanaWhite cabbageBra o_capBrassica oleracea var. capitata
209Yabani sarımsakWild garlicAll uAllium ursinum
210KabakZucchiniCuc peCucurbita pepo
BAHARATLAR (31)
211AnasonAnisePim aPimpinella anisum
212Fesleğen(Reyhan)BasilOci bOcimum basilicum
213Defne yaprağıBay leafLau nLaurus nobilis
214Karaman kimyonuCarawayCar cCarum carvi
215KakuleCardamomEle cElettaria cardamomum
216Cayenne biberCayenne pepperCap fCapsicum frutescens
217Kırmızı biber (Chili)Chili (red)Cap f_chiCapsicum frutescens
218TarçınCinnamonCin vCinnamomum verum
219KaranfilCloveSyz aSyzgium aromaticum
220KişnişCorianderCor sCoriandrum sativum
221Frenk KimyonuCuminCum cCuminum cyminum
222KöriCurryCon spp.Condimentum spp.
223Dere otuDillAne gAnethum graveolens
224ÇemenFenugreekTri foTrigonella foenum-graecum
225ZencefilGingerZin oZingiber officinale
226Ardıç meyvesiJuniper berryJun cJuniperus communis
227LimonLemongrassCym cCymbopogon citratus
228MercanköşkMajoramOri mOriganum majorana
229NaneMintNep cNepeta catania
230HardalMustardSinSinapis alba
231Hindistan ceviziNutmegMyr fMyristica fragans
232Kekik otu (Oregano kekik)OreganoOri vOriganum vulgare
233Kırmızı biberPaprikaCap aCapsicum annuum
234MaydanozParselyPet cPetroselinum crispum
235Biber (siyah/beyaz/yeşil/kırmızı/sarı)Pepper (black/white/green/red/yellow)Pip nPiper nigrum
236BiberiyeRosemaryRos oRosmarinus officinalis
237AdaçayıSageSal oSalvia officinalis
238TarhunTarragonArt dArtemisia dracunculus
239KekikThymeThy vThymus vulgaris
240ZerdaçalTurmericCur lCurcuma longa
241VanilyaVanillaVan pVanilla planifolia
YENİLEBİLİR MANTARLAR (6)
242Çörek (Boletus, Porçii) MantarıBoletusBol eBoletus edulis
243Chanterelle (Sarı kız mantarı)ChanterelleCan cCantharellus cibarius
244Enoki (Kış) MantarıEnokiFla vFlammulina velutipes
245Kral mantarı (Eringi mantar)French horn mushroomPle ePleurotus eryngii
246İstiridye mantarıOyster mushroomPle oPleurotus ostreatus
247Kültür MantarıWhite MushroomAga bAgaricus bisporus
YENİ GIDALAR (21)
248Badem sütüAlmond milkPru du_milkPrunus dulcis_milk
249Aloe (Sarı Sabır)AloeAlo vAloe vera
250AronyaAroniaAro spp.Aronia spp.
251BaobabBaobabAda dAdansonia digitata
252Chia tohumuChia seedSal hSalvia hispanica
253KlorellaChlorellaChl spp.Chlorella spp.
254Karahindiba köküDandelion rootTar vTaraxacum vulgare
255GinkgoGinkgoGin bGinkgo biloba
256GinsengGinsengPan gPanax ginseng
257Dulavrat otu köküGreater burdock rootArc lArctium lappa
258GuaranaGuaranaPau cPaullinia cupana
259Ev kriketHouse cricketAch dAcheta domesticus
260Maca köküMaca rootLep mLepidium meyenii
261Yemek kurduMealwormTen mTenebrio molitor
262Göçmen çekirgeMigratory locustLoc mLocusta migratoria
263NoriNoriPyr yPyropia yezoensis_Pyropia tenera
264Aspir yağıSafflower oilCar tCarthamus tinctorius
265 SpirulinaSpi spp.Spirullina spp.
266Topyaka nişastasıTapiocaMan eManihot esculenta
267WakameWakameUnd pUndaria pinnatifida
268Yacon köküYacón rootSma sSmallanthus sonchifolius
KAHVE VE ÇAYLAR (9)
269PapatyaChamomileMat cMatricaria chamomillae
270KaakoCocoaThe cTheobroma cacao
271KahveCoffeeCof aCoffea arabica
272HibiskusHibiscusHib sHibiscus sabdariffa
273YaseminJasmineJas oJasminum officinale
274MoringaMoringaMor oMoringa Oleifera
275NanePeppermintMen pMentha piperitat
276Siyah çayTea, blackAme aAmellia assamica
277Yeşil ÇayTea, greenCam sCamellia sinen
DİĞERLERİ (9)
278Ağar ağarAgar AgarAgaAgarose, Agaropectin
279Aspergillus nijerAspergillus nigerAsp nAspergillus niger
280Ekmek mayasıBaker’s yeastSac cSacccaromyces cerevisiae
281Bira mayasıBrewer’s yeastSac uSaccharomyces uvarum
282Mürver çiçeğiElderflowerSam fSambucus nigra
283BalHoneyApi m_honeyApis mellifera
284Şerbetçi otuHopsHum lHumulus lupulus
285M-transglutaminaz et tutkalıM-Transglutaminase, meat glueStr mStreptomyces moboransis
286Şeker kamışıCane sugarSac oSaccharum officinarum
CCD
287Çapraz reaktik karbonhidrat belirleyici (İnsan Laktoferrin)Cross-reactive Carbohydrate DeterminantsHom s LF

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı