Bebeğinizin beslenmesi için ilk 6 ay anne sütü için yeterlidir ve gerekli besin değerlerini bebeğe sağlar. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra ek gıda dönemine geçebilir. 6 aylık bebek beslenmesi çocuğunuz için önemlidir. Ek gıda dönemi ebeveynler için hem heyecan hem de endişe vericidir. Bu yazımızda 6 aylık bebeklerin ihtiyaç duyduğu besinleri ve ek gıda sürecinde bebeğinize verebileceğiniz besinlerle ilgili bilgilere yer verdik.

6 Aylık Bir Bebeğin Besin Gereksinimleri

Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra alması gereken besin bileşenleri şunlardır: 

Kalsiyum: Kalsiyum bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

Demir: Demir, oksijenli kanın vücudun gelişmekte olan bölgelerine taşınmasına yardımcı olur.

Çinko: Çinko hücre onarımını ve büyümesini iyileştirdiği için bebeğiniz çinkoya ihtiyaç duyar. 

Yağ: Yağ, bebeğinizi izole eder ve beyin gelişimini uyarır.

Karbonhidratlar: Karbonhidratlar, bebeğinize günlük aktiviteler için enerji sağlar.

Protein: Proteinler, hücreler için yapı taşları görevi görür.

Vitaminler: Farklı vitaminler bebeğinizin büyümesine farklı şekilde katkıda bulunur. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri bebeğiniz için gereklidir.

Mineraller: Sodyum ve potasyum gibi mineraller bebeğinizin büyümesini doğrudan etkiler.

Bebeğiniz Ne Kadar Yemek Yemeli?

Altı aylık bir bebeğinizi öncelikle anne sütü veya formül mama ile besleyebilirsiniz. 6 aylık bebek beslenmesi daha sonra katı yiyeceklerle devam eder. Bununla birlikte, kahvaltı veya öğle yemeği için katı yiyeceklere geçebilirsiniz. Bebeğinizde ek gıdaya geçerken öncelikle tek bir besinle başlayın. Sebze ya da meyve ile ek gıda sürecine başlayabilirsiniz. Bebeğiniz aldığı besine olumsuz bir yanıt vermezse, o yiyeceği bebeğinizin beslenme listesine ekleyebilirsiniz. Bebeğinize bir yiyeceği verdikten 3 gün sonra başka bir yiyecek vermeye başlamanız yararlı olacaktır.  

Ya Bebeğim Belirli Gıdalara Alerjikse?

Bazı yiyecekler bebeğinizde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle bebeğinize bir gıdayı tanıttıktan sonra bebeğinizi yakından izlemeniz önemlidir. Akabinde bebeğinize 3 gün başka bir gıda vermemeniz faydalı olacaktır. Bebeğinizde herhangi bir alerji belirtisi varsa, şüpheli yiyeceği bebeğinize vermeyin. Alerji belirtileri için ise bir alerji uzmanına danışmanız faydalı olacaktır. 

6 Aylık Bebek İçin En İyi Yiyecekler

Bebeğinizi bir yaşına kadar tuz ve şekerden uzak tutmanız yararlı olacaktır. 6 aydan büyük bebekler için bazı sağlıklı yiyecek seçenekleri şunlardır: 

Meyve Püresi: Bebeğinize verdiğiniz ilk meyveleri, buğulama, ezme veya püre haline getirmeniz gerekir. Elma, muz, armut, avokado ve şeftali gibi meyveleri bebeğinize verebilirsiniz. 

Sebze Püresi: Tatlı patates, patates, havuç, tatlı balkabağı vb. sebzeleri buharda pişirerek ya da püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. 

Bakliyat Çorbası: Başta dallar olmak üzere çeşitli bakliyatları suyla kaynatıp suyunu çorba olarak bebeğinize verebilirsiniz. 

Pirinç Lapası: Pirinç, bebeğiniz için iyi bir karbonhidrat ve vitamin kaynağıdır. Anne sütü veya formül sütle yaptığınız kırık pirinci yulaf lapası olarak verebilirsiniz. 

Tahıl Lapası: Yulaf lapasını ayrıca buğday, darı, arpa, yulaf vb. gibi çeşitli tek taneli tahıllardan da yapabilirsiniz. Bu tahılları, yulaf ezmesi yapmak için birlikte veya ayrı ayrı kurutabilir ve toz haline getirebilirsiniz. 

Sebze Çorbası: Çeşit çeşit sebzeleri suda kaynatarak, suyu çorba olarak verebilirsiniz. 

Yoğurt: Bir yaşına kadar inek sütü uzmanlar tarafından tavsiye edilmese de şekersiz yoğurt pürelere alternatif olarak makul miktarlarda bebeğinize verebilirsiniz. 

Çocuğumun Yiyebileceği Yiyecekleri Nasıl Hazırlamalıyım?

İlk başta çocuğunuzun ezilmiş, püre halinde veya süzülmüş ve dokusu çok pürüzsüz olan yiyecekleri yemesi daha kolaydır. Çocuğunuzun yeni gıda dokularına alışması zaman alabilir. Çocuğunuz öksürebilir, tıkanabilir veya tükürebilir. Bebeğinizin ağız becerileri geliştikçe, daha kalın ve topaklanmış yiyecekler verebilirsiniz. Bazı yiyecekler potansiyel boğulma tehlikesidir. Bu nedenle çocuğunuzu gelişimi için doğru dokuya sahip yiyeceklerle beslemeniz önemlidir. Boğulmayı önlemeye yardımcı olmak için tükürükle kolayca çözülebilen ve çiğneme gerektirmeyen yiyecekler hazırlayın. Küçük porsiyonlarla besleyin ve bebeğinizi yavaş yemeye teşvik edin. Çocuğunuzu yemek yerken daima izleyin.

Bebeğinizin yemeğini hazırlarken bazı ipuçları ise şunlardır: 

Bebeğinizin yutmasını kolaylaştırmak için tahılları ve ezilmiş pişmiş tahılları anne sütü, formül mama veya su ile karıştırın.

Sebzeleri, meyveleri ve diğer yiyecekleri pürüzsüz olana kadar ezin veya püre haline getirin.

Elma ve havuç gibi sert meyve ve sebzeleri, kolayca püre haline getirilebilmeniz için genellikle pişirmeniz gerekir.

Yiyecekleri çatalla kolayca ezilebilecek kadar yumuşak olana kadar pişirin.

Pişirmeden önce kümes hayvanları, et ve balıklardan tüm yağ, deri ve kemikleri çıkarın.

Meyvelerin çekirdeklerini ve sert çekirdeklerini çıkarın ve ardından meyveyi küçük parçalar halinde kesin.

Yumuşak yiyecekleri küçük parçalar veya ince dilimler halinde kesin.

Üzüm, kiraz, çilek ve domates gibi küçük küresel yiyecekleri küçük parçalar halinde kesin.

Tam tahıllı buğday, arpa, pirinç ve diğer tahıl tanelerini pişirin ve ince bir şekilde öğütün veya ezin.