9 ila 12 aylık bebekler genellikle bir geçiş beslenme aşamasındadır. Neyse ki, bol miktarda besin sağlayan eğlenceli, basit yemekler bulmak nispeten kolaydır. Bu yazımızda 9-12 aylık bebek beslenmesi ve gelişimi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık. 

9-12 Aylık Bebekler İçin En İyi Yiyecekler

Tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin de çok çeşitli besinlere ihtiyacı vardır. Porsiyon boyutları küçük olsa da bebeğinizin her gün beş porsiyon meyve ve sebze alması gerekir. 

Bir bardak meyve suyunu meyve porsiyonu olarak saymak cazip gelse de, içecek düşündüğünüz kadar besleyici değildir. İçecekler genellikle ilave şeker ve sıfır lif içerir. Ayrıca, meyve suyu anne sütünün veya formül mamanın yerini alırsa, çocuğunuz ihtiyaç duyduğu proteini alamayabilir. 9-12 aylık bebek beslenmesi bir geçiş dönemi olduğundan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini aldığından emin olmanız sizi rahatlatacaktır. 

Bebeğime Hangi Besinleri Verebilirim?

Besin piramidinin temeli olan ekmekler ve tahıllar da 9-12 aylık bebek beslenmesi programına dahil edilebilir. Bebekler tahılları, pişmiş erişteleri, yumuşak ekmekleri ve pirinci kolayca yerler. Bu yaştaki bebekler hala her gün anne sütü veya formül mama içtiğinden, onlara yeterince süt vermek de bir o kadar kolaydır. Bebeğinize tavuk, balık, fasulye veya yumurta şeklinde ekstra protein vermeyi unutmayın.

Küçük bir bebeğe verdiğiniz her şeyin yumuşak olduğundan emin olun. Bebeğinizin ilk doğum günü yaklaştıkça, sandviç gibi daha dokulu yiyecekler verebilirsiniz. Üzüm, fındık, kuru üzüm, et parçaları, sert şeker ve şekerleme gibi boğulma tehlikesi yaratabilecek besinleri bebeğinize vermeyin.  Ayrıca, hazır paketlenmiş parmak gıdaları bulmak kolay olsa da bunları dikkatli kullanın. Bu gıdalar, ekstra şeker ve koruyucu maddeler içerir ve bunlardan kaçınmanız gerekir. 

Yeni Gıdalar Nasıl Tanıtılır?

Bebeğinize yemekleri tanıtırken, yiyecekleri bebeğinize uygun ve eğlenceli hale getirebilirsiniz; bebeğinize özel yemek hazırlayabilirsiniz. Bebeğinizin diyetine yeni yiyecekler eklerken, kavanozdaki yiyecekler ve bebek gevreği ile yaptığınız gibi alerjileri izlemeye devam edin. Olumsuz bir reaksiyonu hızlı bir şekilde tespit edebilmeniz için her seferinde yeni bir yiyecek verin. Bebeğiniz yeni tatlar ve dokular denerken bazı yemekleri reddedecektir. Sabırlı olun ve bebeğinizi bunaltmayın. 

Bebeğinizi zorla beslemeye çalışmayın, zorla beslenen bebekler, büyüdüklerinde aşırı yeme eğilimli olabilirler. 

Bebeklerin midelerinin küçücük olduğunu ve herhangi bir öğünde birkaç yemek kaşığı yemeğin bile onları tok hissettirebileceğini unutmayın.

9 ila 12 Aylık Bebekler İçin Yaratıcı Yemek Fikirleri

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun yeme alışkanlıklarının temelini siz oluşturursunuz. Sağlıklı, lezzetli ve kullanışlı yemekler yapmak, onları ömür boyu iyi yemek yemeye hazırlayabilir. 

Kahvaltı Fikirleri

Yulaf ezmesi: Herhangi bir şekersiz yulaf ile başlayın ve bunları anne sütü, mama, su ve hatta meyve suyu ile yapın. Muz dilimleri ve armut veya elma gibi meyveleri karıştırabilirsiniz. 

Krep veya waffle: Bu 9-12 aylık bebek mamasını yapmak için tam tahıllı bir karışım kullanın. Bu yiyeceği daha sağlıklı hale getirmek için biraz buğday tohumu eklemeyi düşünün. Meyve püresi kullanın ve şekerli, besleyici olmayan şuruplardan kaçının. 

Yumurta: Bir yemek kaşığı süzme peynir ekleyin ve karıştırın.

Öğle Yemeği Fikirleri

Izgara peynir: Tam buğday ekmeği, rendelenmiş peynir (kolay eriyen) ve biraz tereyağı kullanın. Servis yapmadan önce sandviçi parçalara ayırın. Yeni dokuları tanıtmak için ince dilimlenmiş bir avokado ekleyin.

Yoğurt: Şekersiz yoğurt ve tat vermesi için buğulanmış taze meyve ekleyin.

Sandviç: Çok yumuşak ekmek kullanın ve ekmeğin sert kısımlarını kesin. Bebeğinize pişmiş yumurta sarısı, avokado, humus veya krem ​​peynirli sandviçler yapabilirsiniz. 

Çorba: Et suyunu yumuşak sebzeler ve erişte ile kaynatın. Ilık (sıcak değil) ve her seferinde az miktarda bebeğinize verin. 

Makarna ve peynir: Bu çocuk dostu yemeği sıfırdan yapmayı deneyin. Yumuşak, tam buğday eriştelerini tereyağı ve rendelenmiş peynirle karıştırın. Besin değerini, püre haline getirilmiş yeşil sebzelerle karıştırarak veya fasulye püresi veya kıyılmış etle karıştırarak artırın.

Akşam Yemeği Fikirleri

Fırında patates: Tatlı veya beyaz bir patatesin kabuğunu soyun, tereyağı, peynir ve yumuşak sebzelerle püre haline getirin. Alternatif olarak, patatesi sebzeler, peynir, tereyağı ve et suyuyla birlikte bir mutfak robotundan geçirebilirsiniz.

Makarna/pirinç: Bu taneleri soslu bir mutfak robotundan geçirin. Pişmiş etler veya sebzeler ile yemeği tatlandırabilirsiniz.