Bebekler hayatlarının ilk altı ayında inanılmaz miktarda değişim geçirirler ve bu heyecan verici dönemde ihtiyaç duydukları tüm besinleri ve enerjiyi almaları önemlidir. Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Bebeğiniz alması gereken vitamin, mineral, protein ve ihtiyaç duyduğu her şeyi anne sütü ile alabilir. Bu nedenle 0-6 aylık bebek beslenmesi son derece önemlidir.
Anne sütü ile beslenemeyen bebeklerin ise özel mamalarla beslenmeleri gerekir. Bu mamalar, bebekler için özel olarak formüle edilmiştir. Çocuğunuzun doktoru, bebeğiniz için uygun mamayı size tavsiye edecektir.
Anne sütü, bebeğinizin ilk 6 ayında ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar
Hamilelik sırasında, gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve enerjiyi annesinden alır. Bebeğiniz doğduktan sonra da anne sütü, yaşamının ilk 6 ayı boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılar. Ancak yaklaşık 6. ayda bebeğinizin diyetine katı gıdalar eklemeye başlayabilirsiniz. Çünkü anne sütü artık bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemek için yeterli besin veya enerji sağlamayacaktır. 6 aylıktan sonra da anne sütü önemli bir beslenme kaynağı olmaya devam eder. Siz ve çocuğunuz arzu ettiği sürece anne sütüne devam edebilirsiniz.
Anne sütü hem yiyecek hem de içecek görevi görür. Bu sebeple emzirme, sıcak havalarda bile sağlıklı bir bebek için yeterli su sağlamalıdır. Ancak sıcak havalarda bebeğinizi daha sık emzirmeniz gerekebilir.
Anne sütü, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için zamanla değişir
Anne sütü, bebeğinizin beslenme ihtiyaçları değiştikçe zamanla uyum sağlayan harika bir besindir. 0-6 aylık bebek beslenmesi için anne sütü bu nedenle son derece gereklidir. Anne sütünün özelliklerini detaylandırmak gerekirse:
Kolostrum: Bu bebeğin ilk sütüdür ve anneler bu sütü doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde küçük miktarlarda üretir. Normal anne sütünden çok farklı görünse de, enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olan yüksek düzeyde koruyucu faktörler (antikorlar gibi) içerir. Ayrıca büyüme ve gelişmeyi desteklemeye yardımcı olan diğer besin maddeleri içerir.
Olgun anne sütü: Önümüzdeki 2 hafta içinde anne sütünün bileşimi hızla büyüyen bir bebeğin ek besin ihtiyaçlarını karşılamak için değişmeye başlar. Annenin ürettiği süt miktarı da artar. 4 ila 6 haftaya kadar anne sütü tamamen olgunlaşır. Bu süreden sonra anne sütünün bileşimi artık nispeten değişmeden kalacaktır.
Anne sütünün ana besin bileşenleri şunları içerir:
Karbonhidratlar; sütteki ana karbonhidrat laktozdur.
Proteinler; peynir altı suyu ve kazein anne sütünde bulunan ana protein formlarıdır; bebeğin büyümesi ve gelişmesi için yapı taşları sağlar.
Yağlar; Bir bebeğin enerjisinin %55’i sütünde bulunan yağdan gelir.
Vitaminler ve mineraller; bir bebeğin ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineralin (A, B vitaminleri ve iyot dahil) anne sütü seviyeleri, annenin diyetine ve bebeğin vücut depolarına bağlı olarak değişecektir.
Bebek maması
Anne sütü bir seçenek olmadığında, bebek maması tek uygun alternatiftir. Ticari bebek formülleri, anne sütüne daha yakın bir beslenme profiline sahip olmak için özel olarak geliştirilmiştir. 12 ayın altındaki bebeklere buharlaştırılmış veya yoğunlaştırılmış süt veya başka herhangi bir süt ikamesi (pirinç, soya veya badem gibi) verilmemelidir. 12 aylıktan küçük bebeklere ana süt içeceği olarak inek sütü (tam yağlı veya yağsız) verilmemelidir. Ancak katı gıdalarının bir parçası olarak (tahıllara eklemek gibi) az miktarda inek sütü kullanılabilir.
Spesifik beslenme ihtiyaçları veya beslenme sorunları olan bebekler için özel olarak formüle edilmiş bebek maması ürünleri mevcuttur, örneğin laktoz intoleransı için bebek maması. Özel bebek formülleri tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır. Doktorunuz çocuğunuzun özel ihtiyaçlarına en uygun formül türleri konusunda size önerilerde bulunacaktır.