18 aya kadar, çocuğunuz ailenin geri kalanıyla aynı yiyecekleri yiyebilir. Bu sayede yemek zamanını anlaması çok daha kolay hale gelir. Bununla birlikte 18-24 aylık bebek beslenmesi bebeğiniz sizinle aynı yiyecekleri yiyebildiği için daha rahatlatıcıdır. Bu yaşta bebeğinizin midesi hala oldukça küçük olduğundan dolayı gerekli besinleri alabilmesi için sık sık beslenmesi gerekir. Bebeğinize her 2 ila 3 saatte bir yemek verin. 3 öğün ve günde 2 veya 3 kere sağlıklı atıştırmalık vermek bebeğiniz için iyi bir seçenektir. 

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun açlık ve tokluk ipuçlarını takip edin

Bebeğiniz kendini sözlü olarak ifade edebildiği için 18-24 aylık bebek beslenmesi konusunda daha kolay adımlarla ilerleyebilirsiniz. Küçük çocuğunuz ne zaman acıktığını ve ne zaman doyduğunu sözlü olarak size belirtebilir. Gelişen iletişim becerileri, hangi yiyecekleri yemeyi tercih ettikleri konusunda sevdiklerini ve sevmediklerini dile getirmeyi de içerebilir. Güçlü içsel beslenme ipuçlarının yanı sıra yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak için küçük çocuğunuzun açlık ve tokluk ipuçlarını dinlediğinizden emin olun.

Seçici yemek için ipuçları

Küçük çocuğunuzun bu yaşta biraz seçici olduğunu görebilirsiniz. Bunun cesaret kırıcı olmasına izin vermemeye çalışın. Ebeveyn olarak amacınız, sağlıklı yiyecek seçenekleri sunmak ve yemek için belirli zamanlar belirlemektir. Çocuğunuzun görevi, verdiğiniz gıdalardan ne kadarını yiyip yiyemeyeceğine karar vermektir.

Çocuğunuzun yemeği yememesi ya da tabağında yemek bırakması sinir bozucu olabilir. Ancak küçük çocuğunuzu bir şeyler yemeye zorlamayın. Çocuğunuz zamanla ve sizin bu yiyecekleri yemenizi izledikçe, daha rahat olacak ve sonunda o yiyecekleri yiyecektir. 

Yemek zamanını olumlu bir deneyim haline getirin ve çocuğunuzun sevmediği veya yeni yiyecekleri tekrar tekrar sunun.

Alet zamanı

18 aya kadar, küçük çocuğunuz kaşıkla yemek yeme konusunda oldukça yetkin olabilir. Her öğünde, çocuğunuzun bol bol alıştırma yapması için küçük mutfak eşyaları sağlayın. Aynı şey bardaklar için de geçerlidir. Küçük çocuğunuzun becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için öğünlerde plastik bir kapta su veya süt ekleyin. 

İnek sütüne geçiş

Çocuğunuz şimdiye kadar bebek formülünden tam yağlı süte veya soya sütüne geçmiş olmalıdır. Çocuğunuz, günde yaklaşık en fazla 2-3 bardak süt içebilir. Hala emziriyorsanız, dilerseniz devam edebilirsiniz. Amerikan Pediatri Akademisi ayrıca küçük çocuğunuzun 12 ila 24 ay arasında biberondan tamamen kesilmesini tavsiye eder.

18-24 aylık bebeğinizi beslemek için ipuçları

Çocuğunuz büyüdükçe ve hayat daha yoğun hale geldikçe, daha hızlı ve daha uygun yiyecekleri seçmek daha kolay görünebilir. Bununla birlikte, birçok hazır gıda yüksek oranda işlenir. Bu nedenle ilave şeker ve fazla tuz içerir. Dolayısıyla bu gıdalar konusunda dikkatli olmanız gerekir. 

Çocuğunuzun tat tercihleri ​​gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle onlara meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız proteinler de dahil olmak üzere çoğunlukla tam, taze yiyecekler verdiğinizden emin olun. Çocuğunuza bu aşamada sunduğunuz yiyecekler, ileride ne yemeyi tercih edeceklerini etkileyebilir.

18-24 aylık bebek beslenmesi için çocuğunuzun öğünlerinde kullanabileceğiniz bazı seçenekler şunlardır: 

Kahvaltı

  • Fıstık ezmesi ve dilimlenmiş muz ile tam tahıllı tost,
  • Süt ve dondurulmuş meyvelerden yapılmış yulaf ezmesi,
  • Peynirli ve böğürtlenli tam tahıllı waffle.

Öğle yemeği

  • Beyaz fasulye ve domates sosuyla karıştırılmış tam buğday makarna,
  • Hindi ve dilimlenmiş salatalık,
  • Kabak ve peynir,
  • Mini pideler, avokado, ton balığı salatası,
  • Pizza; domates sosu, çedar peyniri, tam tahıllı pide, ek malzemeler.

Akşam yemeği

  • Sebzeli lazanya,
  • Ananas ve avokado parçaları, balık, 
  • Yeşil fasulyeli tam tahıllı tavuk kızartması,
  • Tavuk, kabak, bezelye, pirinç,

Atıştırmalıklar

Fındık ezmesi, dilimlenmiş elma, süzme peynir, meyve, humuslu sebzeler, yoğurtlu dondurma.