Yeni ebeveynler, bebek beslenmesi konusunda her türlü çelişkili tavsiyeye maruz kalıyor. Başkalarından duydukları çelişkili tavsiyeler de ebeveynlerde kafa karışıklığına neden olabilir. Bebeklik, yaşamın ilk yılı, vücutta büyüme ve değişiklikler için en önemli zamandır. Bebekken yediklerimiz uzun vadeli vücut ağırlığımızı, sağlığımızı, metabolik programımızı, bağışıklık sistemimizi ve genel yaşlanmamızı güçlü bir şekilde etkiler.

Bu yazımızda bebek beslenmesinin önemini ve annelerin emzirirken dikkat etmesi gerekenleri sizler için yazdık. 

Emzirmek

Meme hem anne hem de bebek için en iyisidir. Bebeğinizi ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslemeniz faydalı olacaktır. Anne sütü bebekler için en uygun besin karışımıdır. Anne sütü, yağ asitleri (optimum beyin gelişimini destekleyen) ile birlikte antikorlar, antimikrobiyal faktörler, enzimler ve anti-inflamatuar faktörler gibi iyi şeylerle doludur.

Emzirmeniz, bebeğinizin düzgün gelişmesini ve büyümesini sağlar. Bebeğinizin hem şimdi hem de gelecekte hastalıklarla (gastrointestinal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi) savaşmasına yardımcı olur. Emzirmek ayrıca bebeğinizin sağlıklı yiyecekleri tercih edecek şekilde büyümesini sağlayabilir.

Emzirmek, oksitosin ve prolaktin gibi faydalı hormonların salınımını uyardığı için annenin kilo vermesine ve bebeğiyle bağ kurmasına yardımcı olabilir.

Annenin yediği/içtiği şeyler anne sütüne geçebilir

Hamile veya emziren bir anne ne yerse bebek de onu yer. Bu nedenle alkol ve kafein gibi maddeleri sınırlamanız yaralı olacaktır. 

Toksin maruziyetinizi sınırlayın; mümkün olduğunda organik yiyin. 

Tabii ki, hamileyken ve emzirirken besleyici bir şekilde beslenmeniz anne sütünüzün de sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle emzirirken dikkatli ve dengeli beslenmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için yararlı olacaktır. 

Emzirme döneminde takviye

Anne sütü, bebeğin yaşamın ilk altı ayında ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini bebeğinize sağlayacaktır. Bununla birlikte, bazı bebeklerin zaman zaman biraz takviyeye ihtiyacı olabilir.

D vitamini

Modern yaşam, çoğumuza düşük D vitamini seviyelerine neden olabilir. Birçok anne hamileyken ve emzirirken D vitamini eksikliği yaşar. Ek olarak, erken doğan bebeklerde D vitamini genellikle düşüktür. Bu, bebeklerin D vitamini takviyesine ihtiyaç duyabileceği anlamına gelir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), anne sütüyle beslenen tüm bebekler için doğumdan hemen sonra başlamak üzere günlük D vitamini takviyesi önermektedir.

Bazı bebekler anne sütünden yeterli miktarda D vitamini alabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için annenin katı D vitamini seviyelerine sahip olması gerekir. Hamileyseniz veya yeni bir anneyseniz, D vitamini seviyenizi test etmek için doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.

B12 vitamini

B12 vitamini düşük olan annelerin takviye olarak bu vitamini almaları gerekir. 

Demir

Bebeğiniz, anne karnındayken annenin kanındaki demiri depolayacaktır. Prematüre bebeklerin fazladan demire ihtiyacı vardır çünkü yeterince depo oluşturmazlar. Anne sütü çok fazla demir içermez, ancak iyi emilir. Demir depoları yaklaşık altı aylık olana kadar sürecektir. Bu nedenle bu süre boyunca demir takviyesine gerek yoktur. Mamayla beslenen bebekler muhtemelen yeterince demir alacaktır.

Probiyotikler

Bebekler içlerinde steril bir ortamla doğarlar. Annelerin bakterileri doğum kanalından geçerken, bebeklerin mukoza zarlarında ve gastrointestinal sistemde kolonize olur. Bu normal ve arzu edilen bir şeydir. Bununla birlikte, modern temizlik ortamında veya belki de sezaryen sonrasında bu bakteri kolonizasyonu o kadar kolay veya iyi gerçekleşmez. Bu, bebeklerde daha sonra gastrointestinal, solunum ve/veya kulak-burun-boğaz tipi enfeksiyonlara ve daha düşük bağışıklık sistemine yol açabilir. Bu durumda, ebeveynler bir bebek probiyotik formülasyonu ile takviye yapabilir.