Bebeklerin yaşlarını doldurmaları ebeveynler için oldukça heyecan verici bir durum. Bununla birlikte ebeveynlerin bebeklerinden beklentileri de artar. Bu yazımızda 12-18 aylık bebek beslenmesi ve gelişimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için yazdık.
1 Yaşındaki Bebeğin Gelişimi
1 yaşındaki bebeğinizin ortalama kilosu kız bebekler için 8.9, erkek bebekler için ise 9.6 kilogramdır. Ortalama boy ise kızlar için 74 cm, erkekler için ise 75.7 cm’dir.
Bebeğinizin işitmesi gelişmiştir. Bu sebeple eskisinden daha dikkati dinlediğini fark edebilirsiniz.
Bebeğiniz farklı oyuncaklara ulaşmak için dönebilir, rahat bir şekilde oturabilir. Bu yaşlardaki bebeklerin bazıları yürümeye başlar. Ancak bebeğiniz yürümeye başlamadıysa endişelenmeyin. İlk adımların normal yaş aralığı 9 ay ila 17 aydır. Bu nedenle bebeğiniz yaşını doldurduktan birkaç ay sonra da ilk adımlarını atmaya başlayabilir. 12-18 aylık bebek beslenmesi ve gelişimini yakından gözlemlemeniz yararlı olacaktır.
12-18 Aylık Çocuğuma Ne Tür Besinler Vermem Gerekir?
Aileniz için yaptığınız tüm yemekleri daha az baharatla çocuğunuza verebilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinize her gün çeşitli yiyecekler sunun. Çocuğunuzun artık birkaç ön dişi olabilir ve bazı yiyecekleri çiğneyebilir. Ancak eti veya çiğnemesi zorsa sert yiyecekleri verirken püre haline getirmek veya küçük parçalara ayırmak daha iyi olacaktır.
Artık çocuğunuz bir yaşında ve inek sütü içebilir. İnek sütü kolayca bulunabilen bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sayede çocuğunuz için gerekli vitamin ve proteinleri sağlar. Ayrıca siz ve bebeğiniz rahat ettiğiniz sürece emzirmeye devam edebilirsiniz. 12-18 aylık bebek beslenmesi için bebeğinize rahatlıkla verebileceğiniz bazı besinler şunlardır:
- Süt ve süt ürünleri,
- Yumurta,
- Karnabahar,
- Pırasa,
- Taze fasulye,
- Domates,
- Taze börülce,
- Ispanak,
- Meyveler,
- Bal.
1 yaş altındaki çocuklara kesinlikle bal vermemeniz gerekir. Ancak 12 aydan itibaren balı çocuğunuzun beslenmesine yavaş yavaş dahil edebilirsiniz.
Bebeğime İnek Sütünü Nasıl Vermeliyim?
Yeni yürümeye başlayan çocukların büyüme ve gelişme için diyetlerinde yağa ihtiyaçları olduğundan üç yaşına kadar tam yağlı sütü tercih edin. Günde sadece 200 – 300 ml (en fazla) inek sütü (bir bardakta) verin. Önerilen inek sütü miktarının ötesinde herhangi bir şey, küçük çocuklarda iştahın azalmasına neden olur. Ayrıca, besin içeriğini azalttığı için sütü suyla seyreltmeyin. Bebeğiniz sade süt almakla ilgilenmiyorsa, sütü doğal ev yapımı aromalarla tatlandırmayı deneyebilirsiniz.
12-18 Aylık Bebeğim Kendini Besleyebilir Mi?
Şimdiye kadar, yürümeye başlayan çocuğunuz kendi kendine beslenmeye hazır olabilir. Ancak bunu mükemmel bir şekilde yapamayabilir. Küçük bir yardımla bardağı tutup içebilir ve kaşıkla/parmakla yemek yemeye ilgi duyabilir. Yiyecekler parçalara bölünebilir, böylece bebeğiniz parmaklarıyla kendini besleyebilir. Yürümeye başlayan çocuğunuz hazırsa kendi kendine beslenmesini teşvik edin ve mümkün olduğunda bir aile olarak yiyin. Yemekleri ailece yemek, iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmeye yardımcı olur.
Hangi Parmak Gıdaları Verebilirim?
Yumuşak pişmiş sebze parçaları, meyveler, peynir, tost pane, ev yapımı kurabiyeler/krakerler, haşlanmış yumurta gibi parmak yiyecekleri hazırlamak kolaydır. Bununla birlikte bu yiyecekler, bu yaştaki çocuklar tarafından daha çok sevilir.
Çocuğumu Yemeye Nasıl Teşvik Edebilirim?
Bebeğinizi asla yemeği bitirmesi için zorlamayın. Kendilerine zaman ayırmalarına ve yemeğin tadını çıkarmalarına izin verin. Bebeğiniz yemeği reddederse, biraz sonra tekrar deneyin.
Bol miktarda parmak gıda sunarak kendi kendine beslenmeyi teşvik edin.
Daha çok oyun ve karışıklık olsa da bebeğinizin mamayı deneyimlemesine izin verin.
Çeşitli besleyici küçük öğünler sunun.
Şekerli yiyecekleri azaltın ve işlenmiş/abur cuburlardan mümkün olduğunca kaçının.
12-18 Aylık Bebekler Kaç Öğün Beslenir?
12-18 aylık bebek için üç ana öğün, iki ara öğün ve inek sütü verebilirsiniz. Emziren bir anneyseniz, bebeğiniz ne zaman isterse emzirmeye devam edebilirsiniz. Çocuğunuzun tercihine göre yemek ve atıştırma zamanlarını seçin. Düzenli aralıklarla yemek vermeye çalışın. Çocuğunuz yemeği reddederse, biraz sonra tekrar deneyin.