Yetişkinlerde alerjik astım dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık görülen bir hastalıktır. Kişide var olan bir genetik yatkınlığa, çevresel faktörlerin de katkısı sonucunda ortaya çıkan bozulmuş aşırı abartılı ve zararlı bağışıklık yanıtına alerji denir. Akciğerlerimizin içindeki hava yollarımızın alerjenlere verdiği yanıta bağlı olarak alerjik astım adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar. Alerjik astımın en sık gördüğümüz temel belirtileri sık öksürük, hırıltılı-hışıltılı solunum, nefes sıkışmasıdır. Astımın alerjenler dışında birçok nedeni vardır. Hava kirliği, ortamda bulunan kimyasallar da aynı şekilde astıma neden olur. Astım nasıl oluştu sorusunun cevabına göre önlemler de alınabilir. Bu nedenle bu makale tüm astımlı hastalara yardımcı olabilecek önemli bilgiler verecektir.

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjik astımın da en önemli nedeni genetiktir. Genetik ve çevresel faktörler ikisi birlikte ne yazık ki astım olmamıza yol açar. Anne ve/veya babada astım, alerjik rinit, egzama olması astım gelişme riskini arttırır.

Yetişkinlerde alerjik astım için en önemli risk faktörü atopik bir yapıya sahip olmaktır. Diğer bir deyişle kişinin genetik olarak alerji geliştirme eğilimine sahip olmasıdır. Alerjik yapıya sahip olan hastalar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde çevrede bulunan alerjenlere karşı IgE dediğimiz antikorlar üretirler ve bu antikorlar daha sonra akciğerlerimizdeki küçük hava yollarında hasarın başlamasına yol açar. Bunun bir göstergesi olarak alerjik rinitin varlığı bu hastalarda astım gelişimi için önemli risk faktörüdür. Çevresel faktörler arasında ise alerjenler, solunum yolu enfeksiyonları, sigara, hava kirliliği, obezite sayılabilir.

Hava kirliliği astıma neden olabiliyor

Özellikle trafik, inşaat sektörü ve endüstriye bağlı hava kirliliği akciğerde hasarlar oluşturarak astıma neden olabilmektedir. Mesleki alerjenlerin bir kısmı özellikle fırıncılarda marangozlarda veya latekse maruz kalan sağlık çalışanlarında astıma yol açabilmektedir.

Diyet astım gelişmesini etkileyen bir faktördür

Doğal beslenme, Akdeniz tipi beslenme gibi beslenme modellerinin astıma karşı koruyucu olduğu bunun yanında özellikle içinde çok sayıda koruyucu ve katkı maddesi içeren fast food tipi beslenmenin de astım gelişmesine neden olduğu bildirilmektedir.

 Astım oluşumuna neden olanlar nelerdir ?

Alerjenler, meslek, sigara, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, parazitik enfeksiyonlar, sosyoekonomik durum, aile büyüklüğü, diyet, ilaçlar, obezite en sık nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Astım ataklarına veya yakınmaların sürmesine yol açanlar nedenler nedir ?

Evin içindeki veya dış ortamdaki alerjenler, hava kirliliği, solunumsal enfeksiyonlar, egzersiz, hiperventilasyon, hava değişimleri, sülfürdioksit, besinler, katkı maddeleri, ilaçlar, psikolojik etkenler, sigara, irritanlar aklımıza ilk gelenlerdir.