Alerjik astımın kesin olarak geçip geçmeyeceği konusunda kesin bir yanıt vermek oldukça zordur.  Alerjik astımda tedavi yöntemleri semptomların giderilmesi yönünde olacaktır. Bu sayede kişinin yaşam kalite ve konforu artırılmaktadır. Doğru tanı ve tedavi ile alerjik astımın semptomları kontrol altına alınabilir. 

Astım nedir?

Astım halk arasında da sıklıkla duyulan bir hastalık türüdür. Solunum yollarının kronik bir şekilde iltihaplanması sonucunda oluşur ve kişinin nefes almasını önemli ölçüde zorlaştırabilir. Nefes almak hayati önem taşıdığı için astım hastanın yaşam kalitesini de düşürmektedir. 

Astım, solunum yolları içerisindeki hava yollarını daraltmakta, hastanın nefes alma güçlüğü çekmesine neden olmaktadır. Ani bir şekilde ortaya çıkabilir ve semptomlar atak şeklinde görülebilir. Semptomlar genellikle tetikleyiciler ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu tetikleyiciler arasında etraftaki tozlar, aşırı stres durumu, aşırı heyecan, soğuk hava bulunur. Tetikleyicilerden kaçınarak semptomları azaltmak, yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Bu sebeple hastanın nelerden etkilendiği önem taşımaktadır. 

Alerjik astım nedir?

Alerjik astımda solunum yollarında bir duyarlılık söz konusudur. Solunum yolları alerjenlerle tetiklenir ve daralır. Bu alerjenler arasında küf mantarları, hayvan tüyleri, çiçek polenleri bulunur. Hasta bu tetikleyicilere maruz kaldığında nefes almada güçlük yaşayabilir, aynı zamanda öksürük krizleri geçirebilir. Alerjik astımı olan hastalarda göğüste sıkışma hissi, hırıltı, nefes almada zorluk ve öksürük gözlemlenmektedir. 

Alerjik astımın tanı yöntemleri

Alerjik astımda tanı koyulması için öncelikle hastanın yaşadığı belirtilere bakılmaktadır. Sonrasında hastanın durumu değerlendirilir ve ihtiyaç halinde bazı testlere başvurulabilir. Alerjik astımın tanı yöntemleri bu şekildedir:

Semptomların değerlendirilmesi

Alerjik astım tanısı için ilk olarak hastanın yaşadığı semptomlar değerlendirilmektedir. Bu semptomlar genellikle göğüste sıkışma hissi, nefes alırken oluşan hırıltılar, öksürüktür. Semptomların sıklığı ve hastanın durumu değerlendirilerek uzman hekim tarafından izlenilecek yol seçilmektedir. 

Görüntüleme testleri

Alerjik astım tanısı görüntüleme testleri ile birlikte de koyulabilir. Bu testler arasında bilgisayarlı tomografi ve akciğer röntgeni bulunur. Görüntüleme testleri sayesinde astımın solunum yolu problemlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilmektedir. 

Alerjen testleri

Alerjen testleri ile birlikte hastanın alerjenlere karşı olan tepkisi ölçülmektedir. Bu deri ya da kan yoluyla yapılabilmektedir. Hastadan bir miktar kan alınarak, alerjenlere karşı kanın tepkisine bakılır. Deri testinde ise cilt üzerine küçük miktarda alerjen uygulanır ve cildin tepkisi gözlemlenir. 

Solunum testleri

Solunum testleri arasında en çok kullanılan yöntem spirometridir. Bu test ile birlikte hastanın yeterli miktarda hava alıp almadığına bakılmaktadır. Test sırasında hasta spirometre adı verilen cihazı kullanarak derin bir nefes alır ve nefes alır. Bu sayede hastanın nefes miktarı objektif bir şekilde cihazda görülebilmektedir. 

Alerjik astım tedavisi

Alerjik astım tanısı koyulduktan sonra uzman hekim tarafından en doğru tedavi uygulanmaktadır. Tedavi seçenekleri arasında solunum egzersizleri, ilaçlar, alerjenlerden kaçınma, astım eğitimi bulunur. Hasta yaşam kalitesini artırmak için mutlaka alerjenlerden kaçınması gereklidir. 

İlaç tedavisi

Alerjik astım tedavi seçenekleri arasında bazı ilaçlar bulunmaktadır. Nefes açıcı ilaçlar sayesinde hastanın yaşadığı nefes alma güçlüğü, öksürük gibi semptomlar en aza indirilmektedir. Aynı zamanda doktorunuz hava yollarındaki iltihabı geçirmek, atakları önlemek için en uygun ilaçları da reçete edecektir. 

Alerjenlerden kaçınmak

Alerjik astımda alerjenlerden kaçınmak hastanın yaşadığı semptomları en aza indirmektedir. Bulunduğu ortamı havalandırmak, hayvan tüylerinden uzak durmak, düzenli temizlik yapmak, polen sezonunda mümkün olduğunca dışarı çıkmamak alerjenlerden kaçınmak için faydalı olacaktır. 

Astım eğitimi

Astımı yönetmek ve semptomları hafifletmek için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Düzenli olarak doktor kontrolünde olarak hasta semptomları tanır ve tedavisindeki ilaçları doğru şekilde kullanır. 

Solunum egzersizleri

Alerjik astımın belirtileri arasında bulunan nefes almada güçlük solunum egzersizleri sayesinde hafifletilebilmektedir. Uzman hekim tarafından uygun egzersiz planı oluşturulur ve hastanın nefes almasını daha etkin hale getirmek amaçlanır. Böylece alerjik astım semptomları en aza indirilip, astanın yaşam kalitesinin artırılması sağlanır.