Alerjiye sahip olmak, bağışıklık sisteminizin açık hava aktivitesinin tadını çıkarırken veya hatta evinizin konforunda dokunduğunuz veya soluduğunuz bir şeye potansiyel olarak aşırı tepki verebileceğiniz anlamına gelir. Bir fıstık ezmeli sandviç yemek, yatak odasında bir halıya sahip olmak veya aspirin almak bile, kaşıntı, şişme, nefes almada zorluk, kusma, kurdeşen ve diğer ciddi semptomlar gibi semptomlar yaşamanıza neden olan alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Alerji testleri bu duruma neyin neden olduğunu anlayabilmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Alerji testi cilt üzerinde veya kan testi ile yapılır.  Fizik muayene ve tıbbi geçmiş incelemesi ile birleştirildiğinde, alerjiniz olan maddeler ve olmayan maddeler hakkında bilgileri ortaya çıkarabilir.

Bir deri testi sırasında, şüphelenilen bir alerjen, olası bir reaksiyonu gözlemlemek için cildin yüzeyine batırma şeklinde uygulanır. Cilt testi yapılamayan kişiler için kan testi önerilir. Kan testi, vücudun alerjenlere reaksiyon olarak yapabileceği immünoglobulin E’nin (bir tür antikor) kan seviyesini değerlendirecektir.

Alerji Testinin Faydaları Nelerdir?

  • Alerji testi, hangi alerjenlerin alerjik reaksiyonlarınıza neden olduğunu bulmak için hassas bir yöntemdir.
  • Hangi maddelere alerjiniz olduğunu öğrendikten sonra, doktorunuz bazı alerji belirtilerinizi hafifletmek ve ortadan kaldırmak için bir tedavi planı geliştirebilecektir.
  • Farklı alerji testleri vardır, alerji uzmanınız, bir maddeye reaksiyonu önleyebilecek veya azaltabilecek bir ilaç alıp almadığınıza, sonuçlarını görmeyi zorlaştıran bir cilt durumuna sahip olup olmadığınıza, daha önce şiddetli semptomlarla alerjik reaksiyon geçirmiş veya birçok gıdaya pozitif cilt testi yapmış olmanıza bağlı olarak hangi testin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir.
  • Hangi maddelerin vücudunuzda aşırı reaksiyona neden olduğunu bilerek, alerji tetikleyicilerinizden kaçınabilirsiniz.
  • Bir kişinin ilaçlara veya böcek zehrine alerjisi olup olmadığını öğrenmek için alerji testi yapılabilir. 

Deri testleri veya kan testleri gibi hassasiyet testleri, vücudun belirli maddelere karşı alerjiye yatkın olup olmadığını ortaya çıkarır. Cilt testi genellikle onay için yapılır. Kan testleri, cildin durumu nedeniyle deri testinin imkansız olduğu durumlar için özellikle yararlıdır. Semptomların nedeni bu yöntemler kullanılarak belirlenemiyorsa veya test sonuçlarının hastayla ilgili olup olmadığı belirsizliğini koruyorsa, alerji uzmanınız provokasyon testi yapabilir.

Moleküler Alerji Testleri

Moleküler Alerji Testi bugüne kadar ki en kapsamlı alerji testidir. Sadece alerjinizi belirlemekle kalmaz, bire bir hangi proteine veya hangi alerjene karşı hassasiyetiniz olduğunu da belirler. Bu durum alerji aşılarının da etkinliği arttırır ve aşının hangi alerjene karşı yapılması gerektiğini bize gösterir. Çoğu test ya sadece solunum ya da sadece besin alerjileri üzerine yapılırken moleküler alerji testi hem solunum hem de besin alerjenlerini içeren 300 alerjeni kontrol eder.

Randevu ve Bilgi Formu