Egzama, kaşıntılı, tahriş edici cilt rahatsızlıkları ailesinin adıdır. Bazı türlerin ilk olarak çocuklukta gelişmesi daha olasıyken, diğerleri yetişkinlikte gelişebilir. Sahip olduğunuz egzama türü ve tipik olarak nasıl ortaya çıktığı hakkında daha fazla bilgi edinmek, semptomları başarılı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Egzama neden olur sorusunun cevabını bu yazımızda sizler için cevapladık.
Egzamaya ne sebep olur?
Egzama, altta yatan iltihaplanmadan kaynaklanır. Bu iltihaplı cilt rahatsızlığının gelişimi, olumsuz bağışıklık reaksiyonları yaratan maddeleri içerir. Bunlar, çeşitli alerjenlerin yanı sıra kalıtsal ve çevresel faktörleri içerir. Egzamanın yaygın bir nedeni alerjilerdir. Polen, evcil hayvan tüyleri ve yiyecekler gibi belirli alerjenlere yanıt olarak sonraki döküntüler gelişebilir. Egzamanın yaygın nedenlerinden biri de alerjik tepki verebileceğiniz kimyasallarla temastır. Ortaya çıkan deri döküntüsü, kontakt dermatit olarak adlandırılır.
Olası suçlular şunları içerir:
- Parfümler,
- Koruyucular ve boyalar içeren sabunlar veya deterjanlar,
- Nikel,
- Yün,
- Zehirli sarmaşık gibi bitkiler,
- Sürtme alkol,
- Çamaşır suyu,
- Tarım ilacı.
Egzama bulaşıcı bir hastalık olmasa da, aile içinde görülme eğilimindedir. Bir ebeveynin veya başka bir akrabanızın alerji öyküsü ve ilgili egzama semptomları varsa, özellikle risk altında olabilirsiniz.
Sindirim sorunları ve gıda duyarlılıkları da egzama ile bağlantıları yeterince kurulmamış olsa da egzamanın gelişiminde bir rol oynayabilir.
Egzama Türleri Nelerdir?
Egzamanın nedenlerinin değişmesine bağlı olarak çeşitli türleri vardır. Yaygın egzama türleri şu şekilde detaylandırılabilir:
Kontakt dermatit: Cildinizle doğrudan temas eden bir alerjen veya tahriş edici, iltihaplanmaya ve kaşıntıya neden olabilir. Örneğin; deterjan, cilt bakım ürünleri, kimyasallar ve çözücüler ve yün.
Liken simpleks kronikus: Bu tip egzama, atopik dermatite benzer ve cildinizde görünen kalın, pullu lekelerle karakterizedir.
El egzaması: Bu yaygın egzama biçimi genellikle ellerinizi tahriş edici bir kimyasala veya başka bir maddeye maruz bırakmanızdan kaynaklanır.
Dishidrotik egzama: Ayaklarınızda ve ellerinizde küçük, inanılmaz derecede kaşıntılı kabarcıklar oluşur ve ilkbahar alerjisi mevsiminde daha kötü olma eğilimindedirler.
Staz dermatiti: Yerçekimsel dermatit olarak da adlandırılan bu egzama biçiminde bacaklarınızın alt kısmında (veya dolaşımın zayıf olduğu diğer bölgelerde) şişme, tahriş, yaralar ve hatta varisli damarlar gelişmeye meyillidir.
Nummular egzama: Oval veya yuvarlak yaralar, bir cilt yaralanmasından sonra gelişir ve haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu tip egzama erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler.
Seboreik dermatit: Saç derinizde veya çok sayıda yağ üreten bezin bulunduğu başka yerlerde kuru pullar veya yağlı pullar geliştirebilirsiniz.
Egzamanın hayatınız boyunca nasıl ilerleyeceğini anlamak için doğru teşhisi aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Bu tür egzama türlerinden bazıları, el dermatiti ve statis dermatiti gibi yetişkinlerde gerçekten daha yaygındır. Sahip olduğunuz egzama tipini anlamak, semptomlarınız, tetikleyicileriniz ve durumun ilerlemesi dahil olmak üzere ne bekleyeceğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.