Egzama, bebeklerde ve çocuklarda çok yaygın bir cilt rahatsızlığıdır ve tipik olarak kuru, kaşıntılı ve iltihaplı cilt lekeleriyle sonuçlanır. İlk cilt lezyonları bebekler 6 aylık olmadan önce ortaya çıkabilir, ancak egzama en sık 5 yaşından önce ortaya çıkar.

Egzama, çocukları en sık etkileyen tip atopik dermatit olmak üzere, iltihaplı, tahriş olmuş ve sıklıkla kaşıntılı cilde neden olan bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığı grubunu ifade eder. Durum genellikle cildi tahriş eden bir tetikleyiciye maruz kaldıktan sonra alevlenir. Pediatrik egzama genellikle ciddi bir tıbbi durum olmasa da semptomlar ağrıya, rahatsızlığa neden olabilir ve uykuyu bölebilir.

Birçok egzama vakası çocuklukta ortadan kalkabilirken, bazıları yetişkinliğe kadar devam edebilir. Ek olarak, durumu çocukken yaşayan birçok kişi, gıda veya çevresel alerjiler geliştirmeye devam edebilir.

Egzama Nedir?

Egzama, cildin kurumasına, kaşınmasına, iltihaplanmasına veya döküntü benzeri bir görünüme neden olan bir grup bulaşıcı olmayan durumun adıdır. Egzama çocuklarda yaygındır ve çok sayıda çocuk bu durumdan etkilenir. Çoğu insan, çocukları en sık etkileyen egzama türü olan atopik dermatitten bahsederken sıklıkla “egzama” kelimesini kullanır. “Atopik” terimi, bağışıklık sistemini içeren durumları ifade ederken, dermatit, cildin iltihaplanmasını ifade eder.

Egzama Farklı Yaşlarda Farklı Mıdır?

Egzamanın görünümü, farklı yaş gruplarında biraz farklılık gösterir. Durum her yaşta cildin herhangi bir bölgesinde gelişebilirken, kişinin yaşına bağlı olarak belirli bölgelerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Bebekler

Bebeklerde egzama tipik olarak kafa derisinde ve yüzde, özellikle yanaklarda oluşur ve sıklıkla kuru, çiğ, pullu bir döküntü olarak ortaya çıkar. Dirseklerde ve dizlerde de görülebilir. Kaşıntı belirtileri gelip gidebilir ve bazı durumlarda cilt kabarıp sıvı akabilir. Bebekler, cilt tipik olarak çok nemli kaldığı için bebek bezi bölgesinde nadiren atopik dermatit geliştirir. Bebek bezi döküntüsünün tahriş edici kontakt dermatitten kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.

Çocuklar

2 yaş ile ergenlik arasındaki çocuklarda egzama geliştiğinde, tipik olarak dirsek ve diz kıvrımları gibi bölgelerde kaşıntılı ve pullu lekeler şeklinde başlar. Boyunda, bileklerde, ayak bileklerinde, kalça ve bacaklar arasındaki kıvrımlarda da oluşabilir. Zamanla, cildin görünümü değişebilir, bu da inişli çıkışlı, renginin solmasına ve kalınlaşmasına neden olarak cildin sürekli kaşınmasına neden olabilir.

Nedenler, Tetikleyiciler ve Risk Faktörleri

Çocuklarda egzama gelişimine katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır:

Genetik: Ailesinde egzama, alerji veya astım öyküsü olan çocuklar egzama geliştirmeye daha yatkındır. CARD11 ve FLG gibi belirli genlerdeki mutasyonların da egzama ile ilişkileri vardır.

Bağışıklık sistemi: Bir kişi, bağışıklık sistemi aşırı tepki verdiğinde ve bir tetikleyiciye abartılı bir yanıt verdiğinde bir egzama parlaması yaşayabilir.

Çevre: “Çevre”, tütün dumanı gibi kirleticiler, sıcaklık gibi iklim faktörleri ve stres gibi sosyal faktörler dahil olmak üzere bir bireyin maruz kalabileceği potansiyel tetikleyicileri ifade eder.

Kanıtlar ayrıca küçük çocuklarda alerji ve egzama arasındaki bağlantıyı vurgular. Birçok uzman, alerjik durumların ilerlemesine atopik yürüyüş olarak atıfta bulunur. Bebeklik döneminde tipik olarak atopik dermatit ve gıda alerjileri ile başlar, daha sonra çocuklukta alerjik astım ve alerjik rinite dönüşür.

Egzaması olan kişiler bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasızdır. Egzama ile yaşamak kişinin ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilir; çocuklar görünüşleri hakkında endişelenebilir veya zorbalık yaşayabilir.

Belirtiler Nelerdir?

2 yaşına kadar olan bebeklerde egzama genellikle yüzde veya kafa derisinde kızarıklık olarak ortaya çıkar. Daha büyük çocuklarda tipik olarak dizlerin arkasında, dirsek ve bilek eklemlerinin kıvrımlarında, kafa derisinde ve kulakların arkasında döküntüler olur. Atopik dermatitin en yaygın belirtileri şunlardır:

Kızarıklıklar,

Kaşınan cilt,

Kuru, çatlamış veya pullu cilt,

Etkilenen cildi çizdikten sonra sızan berrak sıvı,

Cilt enfeksiyonları.

Nasıl Teşhis Edilir?

Egzamayı teşhis ederken, alerji uzmanınız muhtemelen şunları soracaktır:

Ne zaman başladıkları da dahil olmak üzere semptomlar,

Ailede cilt hastalıkları, alerji ve astım öyküsü,

Çocuğun sağlığı ve alerjisi veya astımı olup olmadığı,

Cilt egzamasının hangi bölgeleri etkilediği.

Doktorunuz fizik muayene ile egzamayı teşhis edebilir. Daha sonra altta yatan nedenlerin bulunması için birtakım alerji testleri yapılabilir.

Tedaviler Nelerdir?

Tedaviler tipik olarak cildi nemli tutmayı ve iltihabı azaltmayı içerir. Bir tedavi planı şunları içerebilir:

Kuruluk ve kaşıntıyı gidermek için sık sık yumuşatıcı kremler kullanmak,

Çizilmekten kaçınmak,

Alerjik reaksiyona neden olabilecek her şeyi içeren tetikleyicilerden kaçınmak,

Ciltte pamuk gibi doğal lifler kullanmak,

Kokusuz ve “sabun içermeyen” yıkama ürünleri seçmek,

Aşırı sıcaklıklardan kaçınmak,

Cilde ilaç ve nemlendirici uygulamadan önce ılık banyolar yapmayı ve ardından cildi ıslak gazlı bezle sarmayı içeren ıslak sargı tedavisi.

Alerji uzmanınız ayrıca aşağıdakileri içerebilecek daha güçlü tedavileri önerebilir veya reçete edebilir:

Kortikosteroidler dahil ilaçlı topikal kremler ve merhemler,

Yetişkinlerde ve 6 yaşından büyük çocuklarda daha ciddi vakalarda yardımcı olabilen biyolojik ilaçlar,

İltihabı azaltmaya yardımcı olmak için cildi UV ışığına maruz bırakan fototerapi.