Küf alerjiniz varsa, küf sporların nefesinizle aldığınızda bağışıklık sisteminiz aşırı tepki verir. Küf alerjisi sizi öksürtebilir, gözlerinizi kaşındırabilir ve sizi perişan edecek diğer semptomlara neden olabilir. Bazı insanlarda küf alerjisi astım ile ilişkilidir ve maruziyet solunum kısıtlaması ve diğer havayolu semptomlarına neden olur. Küf alerjiniz varsa, en iyi savunma reaksiyona neden olan küf türlerine maruziyetinizi azaltmaktır. Bazı ilaçlar, küf alerjisi reaksiyonlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Küf Alerjisi Semptomları
Küf alerjisi, diğer üst solunum yolu alerjilerinde ortaya çıkan aynı belirtilere neden olur. Küf alerjisinin sebep olduğu alerjik rinit belirtileri şunları içerebilir:
- Hapşırma,
- Burun akıntısı veya tıkanması,
- Öksürük ve geniz akıntısı,
- Kaşıntılı gözler, burun ve boğaz,
- Göz akması,
- Kuru ve pullu cilt.
Küf alerjisi belirtileri kişiden kişiye göre hafif ila şiddetli arasında değişir. Semptomlarınız yıl boyunca veya yalnızca yılın belirli zamanlarında alevlenebilir.
Küf Alerjisi Nedenleri
Herhangi bir alerji gibi küf alerjisi belirtileri de aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi tepkisi yüzünden tetiklenir. Havadaki küçük, küf sporlarını soluduğunuzda, vücudunuz onları yabancı istilacılar olarak tanır ve onlarla savaşmak için alerjiye neden olan antikorlar geliştirir.
Maruziyet geçtikten sonra, hala bu istilacıyı “hatırlayan” antikorlar üretmeye devam edersiniz. Böylece küfle daha sonra temas ederseniz bağışıklık sisteminiz reaksiyona girer. Bu reaksiyon, kaşıntılı, sulu gözler, burun akıntısı, hapşırma ve diğer küf alerjisi belirtilerine neden olan histamin gibi maddelerin salınımını tetikler.
Küfler içeride ve dışarıda çok yaygındır. Birçok çeşit küf vardır, ancak sadece bazı küf türleri alerjiye neden olur. Bir küf türüne alerjik olmak, mutlaka başka bir küf türüne de alerjiniz olacağı anlamına gelmez. Alerjiye neden olan en yaygın küflerden bazıları alternaria, aspergillus, cladosporium ve penicillium’dur.
Risk Faktörleri
Bir dizi faktör küf alerjisi geliştirmenizi veya mevcut küf alerjisi belirtilerinizi kötüleştirme olasılığını artırabilir:
- Ailede alerji öyküsü olması: Ailenizde alerji ve astım varsa, küf alerjisi geliştirme olasılığınız daha yüksektir.
- Küfe maruz bırakan bir meslekte çalışmak: Küf maruziyetinin yüksek olabileceği meslekler arasında tarım, süt işleri, tomrukçuluk, fırıncılık, değirmencilik, marangozluk, seracılık, şarapçılık ve mobilya tamiri sayılabilir.
- Yüksek nem oranına sahip bir evde yaşamak: İç mekan nemi yüzde 50’nin üzerindeyse, evinizdeki küflere maruziyetinizi arttırmış olabilirsiniz.
Küfler, koşullar doğruysa neredeyse her yerde büyüyebilir; bodrumlarda, çerçeveleme duvarlarının arkasında, sabun kaplı harç ve diğer nemli yüzeylerde, halı pedlerinde ve halının kendisinde. Yüksek seviyede ev küfüne maruz kalmak küf alerjisi semptomlarını tetikleyebilir.
- Aşırı neme maruz kalan bir binada çalışmak veya yaşamak: Örnekler arasında sızdıran borular, yağmur fırtınası sırasında su sızıntısı ve sel hasarı sayılabilir. Bir şekilde, hemen hemen her bina bir tür aşırı neme sahiptir. Bu nem küfün artmasını sağlayabilir.
- Kötü havalandırması olan bir evde yaşamak: Sıkı pencere ve kapı contaları iç mekandaki nemi hapsedebilir ve düzgün havalandırmayı önleyerek küf gelişimi için ideal koşulları oluşturabilir. Banyo, mutfak ve bodrum gibi nemli alanlar en zayıf bölgelerdir.
Teşhis
Belirtilerinizi dikkate almakla birlikte, doktorunuz diğer tıbbi sorunları tanımlamak veya elemek için fizik muayene yapmak isteyebilir. Bunun yanında, tanımlanabilecek bir alerjiniz var mı görmek için bir veya daha fazla test önerebilir. Bunlar:,
- Deri prick testi: Bu test, yerel bölgede bulunan küfler gibi seyreltilmiş miktarlarda yaygın veya şüphelenilen alerjenleri kullanır. Test sırasında, bu maddeler kolunuzdaki veya sırtınızdaki deriye küçük delikler ile uygulanır. Alerjiniz varsa, derinizdeki test yerinde kabarmış bir yumru geliştirirsiniz.
- Kan testi: Moleküler alerji testi kan üzerinden alerjileri tespit eden bir testtir. Bu test ile hangi maddeye alerjiniz olduğu belirlenebildiği gibi, kabaca IgE miktarına bağlı alerji seviyeniz de belirler.
Tedavi
Herhangi bir alerji için en iyi tedavi, tetikleyicilerinize maruziyeti azaltmak için adımlar atmaktır. Ancak, küfler yaygındır ve bunlardan tamamen korunamazsınız. Bir küf alerjisinin neden olduğu alerjik riniti tedavi etmenin kesin bir yolu olmasa da, bazı ilaçlar semptomlarınızı hafifletebilir. Bunlar:
- Nazal kortikosteroidler,
- Antihistaminikler,
- Oral dekonjestanlar,
- Dekonjestan burun spreyleri,
- Montelukast.
Küf alerjisi için diğer tedaviler şunları içerir:
- İmmünoterapi,
- Burun yıkama.
Korunma
Evinizdeki küf oluşumunu azaltmak için bu ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Su borusu kaçakları veya yeraltı suyu sızıntısı gibi bodrumlardaki nem kaynaklarını ortadan kaldırın.
- Evinizin herhangi bir yerinde küf veya nem kokulu alanlar bir nem azaltıcı kullanın. Nem seviyenizi yüzde 50’nin altında tutun. Toplama kovasını ve yoğuşma bobinlerini düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
- Bir klima kullanın ve yüksek verimliliğe sahip partikül hava (HEPA) filtre aparatı ile merkezi klima takmayı düşünün. HEPA filtresi, küf sporlarını evinizde dolaşıma girmeden önce dış ortam havasından ayırabilir.
- Klimanızdaki ve ocağınızdaki filtreleri düzenli olarak değiştirin. Cebri hava ısıtma kanallarını kontrol ettirin ve gerekirse temizleyin.
- Tüm banyoların uygun şekilde havalandırıldığından emin olun ve havalandırma fanını duş veya banyo sırasında ve hemen sonra havayı kurutmak için çalıştırın. Havalandırma fanınız yoksa, duş alırken veya banyo yaparken bir pencere veya kapı açın.
- Banyo ve bodrum katına halı koymayın.
- Temel çevresindeki yaprakları ve bitki örtüsünü ve yağmur oluklarını sık sık temizleyerek yeraltı suyu drenajını evinizden uzaklaştırın.
- Saman, hasır veya kenevir gibi organik bitki kaplarını temiz ve kuru tutun.
- Eski kitapları ve gazeteleri atın veya geri dönüştürün. Bodrum gibi nemli yerlerde bırakılırsa, hızla küflenebilirler.