Alerjik rinitin hamilelikte tedavisi alerjik astımın kontrolü için önemlidir. Çünkü alerjik rinit tedavi edilmezse astım atakları artacak ve kontrolsüz astıma sebebiyet verecektir. Kontrolsüz astım ise anne ve bebek ölümlerini artırmaktadır. Sizlere bu yazımızda alerjik rinit (nezle) tedavisini yazdık.
Alerjik astımı olan hastaların %60-%80 gibi çok yüksek oranda alerjik nezlelerinin de olduğu için hamilelik sürecinde de alerjik astım ile birlikte alerjik nezlenin de tedavisi gereklidir.
Hamilelik sürecinde alerjik nezle tedavisi son derece önemlidir. Alerjik rinit tedavi için kullandığımız tedaviler hamilelikte de gerekli olabilir. Alerjik nezle tedavisi için gerekli olan önlem, ilaç tedavisi, alerji aşıları ve eğitim aynı şeklide gebeler içinde önemlidir.
Hamilelikte Alerjik Nezle
Hamilelik süresi boyunca alerjik şikayetlere yol açan alerjenler için önlem alınması hamilelikteki alerjik nezlesinin daha kontrollü olmasına ve daha az ilaç kullanılmasına yol açacağı için gereklidir. Alerjik nezle için alınan önlemler alerjik astımın kontrolünde de çok önemlidir.
Hamilelikte alerjik nezle şikayetleri olan astımlı gebe hastaların tedavisi daha öncesinde olduğu gibi birlikte yapılmalıdır. Alerjik nezle (rinit ) şikayetleri kontrol altına alınamayan hastaların aynı şekilde astımlarının da kontrol altına alınması güçtür. Bu yüzden alerjik astımı bulunan hamilelerin mutlaka gerekli ve uygun şekilde alerjik nezle için ilaçları kullanması gereklidir.
Alerjik nezle tedavisi için hastanın daha önceden tanısı konulduysa ve uyguladığı tedavi varsa hamilelik sürecinde gebe hastaya ve fetüse en az zarar verecek şekilde düzenlenmesi gereklidir.
Hamilelik sürecinde önce şikayetleri başlamış ve alerjik rinit tanısı konmadıysa ilk önce alerji hekimleri tarafından alerjik şikayetlere yol açabilecek alerjenlerin saptanması için alerji testlerinin yapılması uygun olur. Hamilelikte alerji testlerinin koldan yapılması riskli olabileceğinden daha çok kandan spesifik IgE bakılarak konulabilir. Alerjik rinit tanısı konulan hastanın tedavisinin alerji hekimleri tarafından düzenlenmesi gereklidir.
Alerjik nezle tedavisinde kullanmış olduğumuz nasal steroidler, hamilelik sürecinde de kullanılabilir. Budesonid içeren burun spreylerinin daha güvenle uygulanabileceği hakkında daha çok bilgi vardır. Hamilelikten önce alerjik nezle şikayetlerini kontrol altına alan nasal steroidler alerjik nezle şikayetleri olduğunda yine uygulanabilir.
Alerjik nezle şikayetleri olan hastalarda burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı üzerinde daha az etkisi olan antihistaminik ihtiyacı varsa daha çok ikinci kuşak antihistamikler tercih edilmelidir. Bu grupta yer alan loratadin ve setirizin içeren preparatların tercih edilmesi uygun olur çünkü bu preparatların birinci kuşaklara göre daha az yan etkileri vardır. Birinci kulak antihistamikler kullanılacaksa difenhidramin içeren ilaçlar güvenle verilebilir.
Hamilelerde nasal dekonjestanlar gerekliyse < 5 günden az olmak kaydıyla oxymetazolin içeren preparatlar verilebilir.
Hamilelikte Alerji Aşıları
Hamilelik sürecinde diğer bir tedavi de alerjik astımlı hastalar için uygulanan alerji aşılarıdır (immünoterapi). Hamilelik sürecinden önce uygulanmaya başlanan alerji aşılarının idame dozlarda fetüs ve gebe üzerinde herhangi bir zararı gösterilmemiştir. Hamilelik sürecinden önce başlayan alerji aşıları daha öncesinde alerjik reaksiyon yaşamadıysa idame tedavisine geçildiyse güvenli bir şekilde alerji uzmanları eşliğinde uygulanabilir.
Hamilelik sürecinde alerji aşılarına başlamak veya yüksek dozlar çıkmak uygun değildir.