Çocuğunuzda şiddetli uyku hali, nefes almada zorluk, soluk veya mavi cilt, nöbetler veya geçmeyen kızarıklık gibi belirtiler varsa hemen tıbbi yardım almanız gerekir. Yeni doğan bebeğinizin ateşi varsa veya bebeğiniz ya da çocuğunuz yetersiz besleniyorsa, çok kusuyorsa ve/veya normalden daha az ağlıyorsa acile gitmeniz gerekir. Bu yazımızda çocuklarda acil tıbbi yardım alınması gereken belirtileri ve hastalıkları sizler için yazdık.
Çocukluk hastalıkları için ne zaman ambulans aranmalı?
Aşağıda listelenen sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım isteyin. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız, bu nedenle çocuğunuz iyi görünmüyorsa içgüdülerinize güvenin. Derhal tıbbi yardım almanın en hızlı yolu, 112’yi arayıp bir ambulans istemek ya da çocuğunuzu size en yakın hastanenin acil servisine götürmektir. Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, 112’yi arayın ve bir ambulans isteyin:
- Şiddetli uyuşukluk veya tepkisizlik,
- Ağlama hacminde veya perdesinde değişiklik veya sürekli ağlama,
- Nefes almada çok fazla zorluk veya olağandışı nefes alma,
- Soluk, lekeli veya mavi cilt,
- Nöbetler,
- Çocuğunuzun cildine bastığınızda kaybolmayan bir kızarıklık.
Uyuşukluk ve tepkisizlik
Çocuğunuzun bazen uykulu olması normaldir; örneğin yemekten sonra. Ancak çocuğunuz normalden daha uykulu görünüyorsa, bu ciddi çocukluk hastalıklarının bir işareti olabilir. Çocuğunuzu birçok kez gerçekten çok uğraşmanıza rağmen uyandıramıyorsanız, hemen yardım alın.
Tepkisizlik, düşük kan şekeri (hipoglisemi) veya yaşamı tehdit eden beyin enfeksiyonu (menenjit) dahil olmak üzere çeşitli ciddi çocukluk hastalıklarının ve durumlarının bir işareti olabilir.
Tiz, zayıf veya sürekli ağlama
Bütün bebekler ve küçük çocuklar ağlar. Ancak çocuğunuz alışılmadık bir şekilde ağlıyorsa, ağlaması durmuyorsa ve çocuğunuzu sakinleştirmekte zorlanıyorsanız, çocuğunuzun ciddi bir hastalığı olabileceğinden veya canının yandığından endişelenmelisiniz.
Nefes almada zorluk veya olağandışı nefes alma
Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa, şunları fark edebilirsiniz:
- Ciğerlerine hava almak için çok daha fazla nefes almaları gerekir,
- Kalıcı bir öksürükleri var,
- Nefes aldıklarında kaburgaları arasındaki kaslar içeri çekilir,
- Herhangi bir konuşma veya ses çıkaramazlar.
Şiddetli durumlarda, çocuğunuz çok yorgun ve mavi görünebilir. Sessiz olabilirler veya her nefeste homurdanan bir ses çıkarabilirler. Bu solunum semptomlarına göğüs enfeksiyonu (pnömoni) veya şiddetli astım gibi durumlar neden olabilir.
Soluk, lekeli veya mavi cilt
Soluk, lekeli veya mavi cilt, zayıf kan dolaşımı veya vücuttaki düşük oksijen seviyelerinden kaynaklanabilir ve bunların her ikisi de bakteriyel enfeksiyonlar veya zatürree gibi ciddi çocukluk hastalıklarında ortaya çıkabilir.
Konvülsiyonlar veya nöbetler
Çocuğunuz bir konvülsiyon veya nöbet geçiriyorsa, gözleri geriye kayabilir. Tepki vermeyebilirler, kısa bir süre için tüm uzuvlarında şiddetli bir şekilde sallanabilirler ve sığ veya olağandışı nefes alabilirler. Bu yaşta, bir nöbet büyük olasılıkla ateşli bir konvülsiyondur. Ateşli havaleler ciddi değildir ve bazen çocukların ateşi olduğunda ortaya çıkar. Ancak bazen ateşli havaleler de ciddi beyin enfeksiyonlarının belirtileri olabilir.
Döküntü (pozitif cam testi)
Bir bardağı çocuğunuzun cildine sıkıca bastırdığınızda kaybolmayan cilt lekeleri veya lekeler, yaşamı tehdit eden bir meningokok enfeksiyonunun erken belirtisi olabilir.
Çocukluk çağı hastalıkları için hastane acil servisine ne zaman gidilmeli?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuğunuzu doğrudan en yakın acil servise götürün:
- Üç aylıktan küçük bebeklerde ateş,
- Normalden daha az idrar,
- Yetersiz beslenme,
- Sık veya yeşil kusma.
38°C’nin üzerinde ateş veya yüksek sıcaklık
Ateş, 38°C’nin üzerindeki bir sıcaklıktır. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmanın normal yolu budur. Ateşi olan çoğu çocuğun ciddi bir hastalığı yoktur. Ancak bazı durumlarda ateş, daha ciddi bir enfeksiyonun işareti olabilir. Bebeğiniz üç ayın altındaysa ve ateşi çıkarsa, derhal bir doktorun bebeğinizi görmesi gerekir. Bunun nedeni, bu yaş grubundaki çocukların altta yatan ciddi hastalıkları olup olmadığını söylemenin daha zor olmasıdır. Ancak çocuğunuz üç aydan büyükse ve diğer ciddi hastalık belirtileri göstermiyorsa, aynı gün randevu alabilirseniz çocuğunuzu aile doktoruna da götürebilirsiniz. Elinizi alnına koyarak çocuğunuzun cilt sıcaklığını hissetmek, ateşi teşhis etmenin güvenilir bir yolu değildir. Çocuğunuzun ateşini ölçmenin en iyi yolu bir termometre kullanmaktır.
Normalden daha az idrar
Birçok ciddi hastalığın erken belirtisi, daha az ıslak bebek bezidir. Bu durum çocuğunuzun dehidrasyonu olduğu anlamına gelebilir.
Yetersiz besleme
Çocuğunuz iyi beslenmiyorsa veya beslenmeye ilgi duymuyorsa, bu çocukluk çağı hastalığının erken bir belirtisi olabilir.
Sık veya yeşil kusma
Kusma, vücudun istemediği bir şeyden kurtulmasının normal bir yoludur. Ayrıca bir hastalık veya enfeksiyon belirtisi olabilir. Kusmuk yeşil ise, bağırsakta bir tıkanıklık olduğu anlamına gelebilir. Durmayan kusma, vücudun kimyasal sisteminde dehidrasyona ve tehlikeli dengesizliklere neden olabilir.