Anneler babalar ekran başına!!!

Neden çocuklarımız alerjik doğuyor?

Sık hasta olan çocuklar astım tehdit altında mı?

Hangi öksürük astım belirtisi?

Çocuklar soğuk havalarda nasıl korunmalı

ÇOCUK ALERJİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. AHMET AKÇAY canlı yayında anlatıyor. Şimdi stüdyomuzda

Zahide Yetiş: Ahmet bey hoş geldiniz çok şıksınız, çok fitsiniz bir de ben sizi bildim bileli hep böylesiniz.

Ahmet Akçay: Çok teşekkür ederim.

Zahide Yetiş: Çocuk alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay. İnstagrama attım videolarımızı, lütfen sorularınızı yazmaya hemen başlayın. Bende hemen sorularıma başlayayım. Şimdi neden çocuklarımız alerji oluyor ya da neden alerjik doğuyor? Biz mi bir şeyleri yanlış yapıyoruz?

Ahmet Akçay: Tabi ki alerjinin birçok nedeni var ama en önemlisi genetik. Yani anne de veya babada alerjik bir durum varsa çocukta da olma şansı yüksek. Sadece anne de varsa %30, %50. Hem anne de hem baba da varsa %80’e kadar çıkıyor.

Zahide Yetiş: Evlenmeden önce alerjik misin diye sorsak mı acaba?

Ahmet Akçay: Bir bahar ayında gezmek lazım. Sümüğü akıyor mu hapşırıyor mu? Varsa demek ki onda alerji var.

Zahide Yetiş: Hiç romantizm kalmadı ama hayat böyle. Çocuk yapacaksanız bakacaksınız.

Ahmet Akçay: Bunun dışında tabi ki çevresel faktörler var. Bunlardan bir tanesi de obezite. Çünkü yağ hücreleri alerji yapan maddeler salıyor. Aynı zamanda bronşları daraltıyor, aşırı bir hassasiyet yapıyor. Bu da astıma neden olabiliyor. Bunun dışında tabi ki çevremizde ki alerjenler var. Bunlardan özellikle deniz kenarında olan İstanbul gibi şehirlerde en önemli alerjenler mitelar. Mitelar ev tozu içinde yaşıyorlar, gözle görülemeyecek kadar küçük sekiz bacaklı canlılar. Ve bunların dışkıları tozun içine bulaşıyor, havaya kalkınca burnumuzdan, akciğerlerimizden girip akciğerlerde ve burunda enflamasyon dediğimiz iltihaplanma yapıyor ve astıma neden olabiliyor

Zahide Yetiş: Ay onlar için süpürge mi almadı benim izleyicilerim bir sürü bir sürü böyle temizlikler, kaynatmalar yeter ki onlar ölsün diye gerçekten ne yapmak gerekiyor?

Ahmet Akçay: En çok nerede yaşıyor? Yatak odasında yaşıyor. Neden? Çünkü bunlar insanların deri döküntüsü, kıllarıyla besleniyorlar.

Zahide Yetiş: Gece bizi yiyorlar mı?

Ahmet Akçay: Bir yatakta beş on milyon mite var. Bu derecede yani yalnız yatmıyoruz, onlarla yatıyoruz ve halıları, kilimleri bu nedenle kaldırmak gerekiyor.

Zahide Yetiş: Ay ben duş alıyorum çok temizim çok titizim, bunun sizin temizlik, titizlikle ilginiz yok. Mutlaka en temizim diyenin evinde bile mutlaka var.

Ahmet Akçay: Var. Onun için çarşafları en az 60 derece de yıkamak, ütülemek lazım. Tabi bunu herkes yapacak diye bir şey yok. Ailesinde alerjik hastalık olan veya çocuğunda egzaması olan kişilerin daha dikkatli olması, bu önlemleri almasında fayda var.

Zahide Yetiş: Egzama deyince Şehriye hanım mı? Evet, dört aylık kızı varmış, egzaması varmış doktor et ve süt ürünlerine dikkat et demişti. Şimdi süt alerjisi de çıktı. Hocam ne önerir diyor size? Profesörüm ne dersiniz?

Ahmet Akçay: Egzamaların %40 nedeni gıda alerjisi, besin alerjisi. %60 nedeni cildin yapısındaki bozukluklar yani suyu az yağı az. Bu kişide süt alerjisi çıkmışsa tabi ki süt içeren gıdaları tüketmemesi gerekiyor. Nedir bunlar? Tereyağ, margarin, hayvansal yağlar ve bir de çapraz reaksiyonlar yaptığı için dana etinden de sakınmak gerekiyor. Dana eti de tüketmemesi gerekiyor özellikle annenin. Çünkü anneden geçen sütlerde, süt de etkiliyor. Onun için eğer emziriyorsa annenin bu diyeti yapması gerekiyor, çocuğa da süt içermeyen Formulalarla beslemesi gerekiyor. Bazı anneler diyor ki inek sütüne alerjisi var keçi sütü vereyim diyor. Keçi sütüne de %80 alerji çıkar inek sütüne de alerjisi varsa.

Zahide Yetiş: Öyle mi? Hepsi mi öyle?

Ahmet Akçay: Ne keçi sütü ne diğer sütler. Hiçbirini önermiyoruz. Çünkü eğer özellikle vermek istiyorsak tabi ki eşek sütünde, deve sütünde daha az alerji yapıyor ama onu da test yapıp alerji yoksa verilebilinir. Yoksa gidip de inek sütü alerjisi var deve sütü verebilirim diye onları vermemek gerekiyor, manda sütü vermemek gerekiyor.

Zahide Yetiş: Hem çok pahalı, hem nereden bulacağız? Sütün yerine geçebilecek olan şeylerle yine süt vermeden de sağlıklı besleyebilir miyiz?

Ahmet Akçay: Evet. Süt içermeyen mamalar var. O mamalarla beslemek gerekiyor. Bunun dışında süt içermeyen gıdalarla beslemek gerekiyor bu şekilde diyetini ayarlamak gerekiyor hem bebeğin hem annenin. Ve biz bunları diyet listesiyle de kontrol ediyoruz. Acaba çapraz reaksiyon yapan gıdaları tüketmiş mi?

Zahide Yetiş: O ne demek?

Ahmet Akçay: Örneğin süt alerjisi olanlar dana etine karşı da alerjisi olabiliyor çapraz reaksiyondan dolayı. Bunun dışında bazı aileler de annelerde bazen yanlışlık yapıyor. Örneğin tarhana çorbası içiyor.

Zahide Yetiş: Ay çok güzel tarhana çorbası.

Ahmet Akçay: çok güzel ama içinde yoğurt var.

Zahide Yetiş: Aaa bak!  Süt alerjisi oradan buldu bizi.

Ahmet Akçay: İşte onun için biz diyet listesinde onları tutturuyoruz yazdırıyoruz. Tarhana çorbasını görünce bak diyorum bunda yoğurt var bunu tüketmemen lazım, ben nereden bileyim diyor.

Zahide Yetiş: Süpersiniz. Ne olur bunları söyleyin. Bakın aklımıza hiç gelmez tarhana. Doğru, yoğurtta var. Demek ki yoğurtsuz yapacağız eğer böyle bir sorunumuz varsa.

Ahmet Akçay: Ancak süt alerjisi varsa. Yoksa problem yok.

Zahide Yetiş: Peki. Burcu’ da diyor ki çocuğumun fındığa alerjisi var, diğer kuruyemişleri yiyebilir mi? Bu arada biz size de sorduk görüntüleri göstereceğiz ama fındığa alerjisi varmış diğerlerinde olabilir mi?

Ahmet Akçay: Fındığa alerji olan diğer çerezlere de %50 alerji olma riski vardır. Onun için fındığa alerjisi varsa biraz çerez tüketmemek gerekiyor.

Zahide Yetiş: Tek, tek yiyip de bakmak mı gerekiyor? Mesela bademi verdiniz çocuğunuza bir baktınız alerjik reaksiyon var mı ertesi güne kadar.

Ahmet Akçay: Sakın sakın! Neden? Eğer fındığa alerjisi varsa, önemli bir alerjisi varsa fındığa dili dokunduğu an alerjik şok gibi hayatı tehlikeye sokan, ölüme neden olabilen reaksiyona neden olabiliriz.

Zahide Yetiş: Ne diyorsunuz?

Ahmet Akçay: Evet. Onun için eğer fındığa karşı ciddi bir alerjik reaksiyon varsa kesinlikle, hatta uçakta yanımızda birisi fındık paketini açtığı zaman oradan çıkan o toz bile o kişide alerjik reaksiyon yapabilir. Havadan uçağın inmesine bile neden olabilirsiniz.

Zahide Yetiş: O kadar. Ben bir film seyretmiştim kayınvalide öğreniyordu gelin adayının fıstık alerjisi olduğunu, finalde fıstıklı tatlı ikram ediyordu. Kız kendini nasıl atacağını bilemedi yani böyle.

Ahmet Akçay: Fıstık alerjisi olanda inanın ki fıstıktan pasta yapılmış bir tencere de bile iyi yıkanmamışsa onda yapılan pastayı yine etkiliyor o kadar önemli.

Zahide Yetiş: Bu alerji ne kadar beter bir şey. Peki çocuğunuzun alerjisi var mı? Siz farkında mısınız? Ve ne yapıyorsunuz? Sorduk size sonra da profesörümüze. Süper bir sohbet oluyor, çok teşekkür ediyorum, çok bilgi ediniyoruz. Soracağız efendim. Buyurun.

Spiker: Efendim çocuğumuzun her hangi bir şeye alerjisi var mı?

İzleyici: Evet var.

Spiker: Neye var?

İzleyici: Muz.

Spiker: Muz alerjisi var. Kaç aylık kaç yaşında?

İzleyici: Bir yaşında

Spiker: Bir yaşında, muz alerjisi var. Ne oluyor muz yediği zaman? Nasıl tepki veriyor?

İzleyici: Kızarıyor yüzü. Yüzünde kızartılar oluyor sivilceler oluyor küçük küçük.

Spiker: Sivilceler oluyor, kızarıklıklar oluyor ne yapıyorsunuz bu durumda?

İzleyici: Hiç bir şey yapmıyorum. Doktora götürdüm. Doktor muz vermeyin dedi o yüzden muz vermiyorum.

Spiker: Besin alerjisi var

İzleyici: Evet

Zahide Yetiş: Rüya ve Hakan’a teşekkür ediyorum. Sordum onlara aradınız mı böyle alerjik reaksiyon olanlara çok mu sordunuz? Diye. Hayır Zahide Hanım dediler, kime uzattıysak alerjisi çıktı. Yani bu kadar ciddi bir sıkıntıdan bahsediyoruz. O yüzden lütfen sorularınızı sormaya devam edin. Elimde telefon, instagrama  bakıyorum hiç merak etmeyin. Yalnız hocam çok ezber bozan ve enteresan şeyler söylüyor. Alerjiyle ilgili konuşmaya devam edeceğiz ama süt ile ilgili çok önemli bir şey söylediniz. Gece çocuklarınızı uyuturken süt veriyor musunuz? Ne güzel değil mi böyle süt veriyorsunuz alerjik bir reaksiyon yok ama bakın hocam ne diyor

Ahmet Akçay: Artık gece sütlerini önermiyoruz. Çünkü gece içilen sütler reflü yapıyor. Onun için gece artık süt içmesini önermiyoruz, sabah kahvaltı da öneriyoruz. Özellikle sık sık öksüren, astımı olan çocukların gece süt içmemesi özellikle tavsiye ediyoruz.

Zahide Yetiş: Allah allah bak astımı varsa çocuğunuzun.

Ahmet Akçay: Evet, sık sık öksürüyorsa kesinlikle vermiyoruz. Çünkü neden? Süt reflüyü arttırıyor ve reflüde mideden yemek borusuna geçen o süt oradaki sinirler vasıtasıyla bronşlarda daralma yapıyor ve öksürüğü tetikliyor.

Zahide Yetiş: Allah Allah. Ne kadar çok ayrıntı var.

Ahmet Akçay: Evet. Gün geçtikçe her şey yeni yeni şeyler çıkıyor tabi ki

Zahide Yetiş: Oğlum dört yaşında diyor Meryem Yıldız alerjisi var fındık gibi şişiyor neye alerjisi var bilmiyorum diyor.

Ahmet Akçay: Kaç yaşında?

Zahide Yetiş: Dört yaşında.

Ahmet Akçay: Dört yaşındaysa bir kere bu tekrarlıyor mu tekrarlamıyor mu o önemli. Eğer tekrarlıyorsa araştırıyoruz, tekrarlamıyorsa o zaman her çocukta , dört çocuğun birinde böyle kaşınmalar, kızarmalar, şişlikler olabiliyor. Onu tedavi ediyoruz bekliyoruz ama tekrarlıyorsa her yediği bir gıdaya karşı oluyorsa onu araştırıyoruz. Alerjisi gerçekten var mı ciddi mi değil mi onu testlerle öğreniyoruz.

Zahide Yetiş: Testlerle de ilgili bir soru var. Burcu Sarıoğlu diyor ki merhaba üç yaşında oğluma alerji testi yaptırdım. Polen, kedi tüyü, ağaç polen, zeytin ağacı ve pelin ağaçlarına karşı alerjisi çıktı, aşılama yaptırmam lazım mı? Aşılama ne demek?

Ahmet Akçay: Evet. Alerji aşılarından bahsediyor. Alerji aşıları ile hastalığı kökünden tedavi etmek, çocuğu rahatlatmak mümkün olabiliyor. Çünkü biz ilaçlarla tedavi ediyoruz ama o tekrarlıyor, tedavi ediyoruz tekrarlıyor. Durmadan ilaç ihtiyacı oluyor. Daha ilaç kullanmak yerine belirli bir yaştan sonra özellikle beş yaşından sonra dil altı tablet aşı veya enjeksiyon aşı olarak biz alerjen veriyoruz, vücudu alıştırıyoruz ve bağışıklık sistemini o alerjene karşı kuvvetlendirip ilaç ihtiyacını azaltıyoruz ve hayat kalitesini arttırıyoruz. Çocuk sınava hazırlanacak burnu tıkanıyor, gece uyuyamıyor. Daha sonra deniliyor ki çocuk başarısız oldu. Çocuğun alerjik nezlesi var ondan dolayı başarısız oluyor, nefes alamadı, burunu aktı. Onun için tedavi etmek gerekiyor, alerji aşıları bu konuda çok faydalı olabiliyor. Alerjik nezle de %90 a kadar tedavide cevap alabiliyoruz. Onun için çok önemli tedavi.

Zahide Yetiş: Peki bu aşıyı biraz daha konuşalım. Kimler aşı olabilir diye de konuşalım. Burcu Hanım demiş ki: ben astımım, altı aylık da hamileyim. Kızımın astım doğma ihtimali nedir. Sağ selamet dünyaya getirin inşallah. Bu sezon programda daha da mutluyum. Niye? Üç kişinin hamilelik haberini verdim programda. Dördüncü de inşallah Allahım yolda olacak. Bir de İnci’ miz vardı ona da emriyo koyuldu, transferi yapıldı bakalım inşallah iyi haberler veririz size. Herşey  Allahtan ama. Altı aylık hamileymiş ama, bu da hassas bir durum

Ahmet Akçay: Çocuğunda alerji olma şansı biraz yüksek. Kendisinde var. Şimdi ne yapmak gerekiyor bu çocukta doğduktan sonra? Eğer bir kere hayvan besleyeceksek evcil hayvan olarak şimdiden alalım.

Zahide Yetiş: Ne yapalım?

Ahmet Akçay: Evcil hayvan besleyecek şimdiden alalım.

Zahide Yetiş: Yada evde olan dursun

Ahmet Akçay: Evde olan dursun. Neden? Doğduktan sonra alırsak bu kişide o kediye karşı yada köpeğe karşı alerji olma ihtimali çok yüksek olur. Onun için doğumdan önce varsa alerji gelişme riski daha az. Ondan dolayı ne yapacağız? Evcil hayvan alacaksa şimdiden alsın

Zahide Yetiş: Tamam.

Ahmet Akçay: doğduktan sonra ne yapmamız lazım? Gereksiz antibiyotik kullanmaması gerekiyor özellikle ilk iki yaşta. Neden? Antibiyotikler faydalı mikropları da öldürüyor. Faydalı mikroplar ölünce bağışıklıklar da zayıflıyor. Çünkü iki tane sistem var vücutta. Alerji yapan bağışıklık sistemi ve mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi.  Bu ikisi denge halinde. Eğer biz mikroplara karşı bağışıklığı arttırırsak, kuvvetlendirirsek alerji zayıf kalır ama biz sık sık antibiyotik verir bağışıklık istemini zayıflatırsak alerji ortaya çıkar. Karşımızda alerji. Onun için gereksiz yere antibiyotik kullanmamız lazım. Öksürüğe faydası olmaz eğer iltihap yoksa. Bunun dışında gribe faydası olmaz antibiyotiğin.

Zahide Yetiş: İşte doktorlar veriyor, içiyoruz. Gerçi antibiyotik kullanımı git gide azalıyor zaten artık antibiyotekler de işe yarıyor mu yaramıyor mu bilmiyorum onlar bizden akıllı. Onlar da kendi çözümlerini üretiyorlar.

Ahmet Akçay: Boğaz enfeksiyonunun %85’i normaldir gribal enfeksiyona bağlı. Hemen antibiyotik vermek kolay olmuyor, doğru değil aslında.

Zahide Yetiş: Yani ilaç alırsanız da yedi gün almazsanız da bir hafta da geçiyor zaten.

Ahmet Akçay: Geçiyor. Onun için gereksiz antibiyotik kullanmak şişmanlatmaması gerekiyor doğumdan sonra. Neden? Çünkü obezite dedik biraz önce astıma eğilimi arttırıyor. Bunun dışında sigara dumanına maruz kalmaması gerekiyor.

Zahide Yetiş: Çocuğun yanında içmiyorum, balkonda içiyorum

Ahmet Akçay: Ohh.. yok öyle bir şey. Üzerinize sinen kokular ne oluyor?

Zahide Yetiş: Geldin saçın kokuyor üzerinde ki kokuyor

Ahmet Akçay: Madem bırakamıyorsunuz. Ne  yapacaksınız? Eve gelince duş alıp kıyafetleri değiştirip, dişleri fırçalayıp ondan sonra çocukla temasa geçeceksiniz. Balkonda içecekseniz de bir önlük giyip önlükle içeceksiniz ki üzerinize koku sinmesin. Veya ki o çocuğu en iyisi evlatlık verin sigara içmeye devam edecekseniz.

Zahide Yetiş: Ay ne diyorsunuz. Bak bu kadar profösörüm bu kadar ciddi bir şeyden bahsediyor yani.

Ahmet Akçay: Çünkü sigarayı çocuğu olmuş hala daha sigara içiyor. Yani ne işi var? Evlatlık ver daha iyi

Zahide Yetiş: Kendinizi düşünmüyorsunuz çocuğunuzu düşünün. Yani bu kadar ciddi. Aman bir şey olmaz bizimkiler içti de ne oldu? Ee onlar sonradan çıkıyor işte bir yerden çıkıyor.

Ahmet Akçay: Bunun dışında işte koku

Zahide Yetiş: Ay bu kul hakkına girer mi acaba ya? Bunu hocaya sorayım ben. Unutturmayın Cuma günü sorayım. Çünkü çocuğun hakkını gasp ediyorsun. Yaşama ve sağlıklı olma hakkını gasp ediyorsun

Ahmet Akçay: Ondan sonra öksürüyor diyor. Öksürük düzelir mi sen sigara içerken? Mümkün değil yani öyle bir şey olamaz.

Zahide Yetiş: Valla hiç kızmayın bize. Bazıları biliyorum bırakmakta çok zorluk çekiyor ama ne olur deneyin. Sağlığa zararlı ve lütfen içmeyin. İsmini vermemiş İstanbul’ dan aramış. Günaydın efendim Merhaba.

Telefon Bağlantısı: Alo günaydın.

Zahide Yetiş: Günaydın. Buyurun .Allah bağışlasın dört aylıkmış evladınız.

Telefon Bağlantısı: Evet. Çok sağolun. Dört aylık bebeğim var. Yaklaşık üçüncü ayından beri geçmeyen bir öksürük. Arada bir geçiyor ama yine tekrarlıyor. Genelde sabaha karşı oluyor ve burunu tıkalı uyanıyor. Yani ne yapabilirim?

Zahide Yetiş: Kıyamam. Uyuyamıyor da demek ki zaten. Ne dersiniz hocam?

Ahmet Akçay: Şimdi dört aylık çocuk değil mi?

Zahide Yetiş: Bebek.

Ahmet Akçay: Bebek. Dört aylık bebekte en sık öksürük nedenlerinden biri reflü. Az önce bahsetmiştik reflünün  öksürüğe neden olduğunu. Çünkü reflü  genelde her çocukta az veya çok reflü olur. Genelde bir yaşından sonra bunların çoğu düzelir. Ama çocukta sık sık hırlama veya öksürük oluyorsa,  kilo alımı yeterli değilse, çok ciddi kusmaları oluyorsa o zaman tedavi veriyoruz. Ne yapıyoruz? Bu reflüyü engelleyen tedavi veriyoruz ki bu şikayetleri ortadan kalksın. Çünkü biraz önce bahsetmiştik. Reflü mideden yukarı çıkarak yemek borusundaki sinirlere temasla akciğerlerde bronşları daraltıp öksürük ve hırlama yapıyor. Bundan dolayı bu çocukta özellikle reflüyü araştırmak gerekiyor. Bunun dışında bazı hastalıklar var. Kistik fibrozis gibi. Veya akciğerde bir enfeksiyon gibi. Bu durumlarında bir değerlendirelim. Muayene ederek değerlendirilmesi ortaya çıkarılması gerekiyor.

Zahide Yetiş: Peki. Aylin hanım instagramdan sormuş. Dört aylık kızımda çoklu besin alerjisi çıktı. Anne sütünü kestik. Özel mama veriyoruz. Bütün vücudu kızarıyor. Büyüdükçe düzelir mi?

Ahmet Akçay: Merak etmeyin. Genelde besin alerjisi olanlarda iyi bir haber. Bunlar genelde düzeliyor.

Zahide Yetiş: Ay inşallah. Büyüdükçe geçiyor.

Ahmet Akçay. Büyüdükçe geçiyor genelde. Eğer ciltte alerji testi çıkmamışsa ve sadece gizli alerji varsa çünkü alerjiler tip 1 ve tip 2 diye ikiye ayrılıyor. Yani birisi ani reaksiyon gösteren birisi  gizli alerji. Eğer alerji çıkmamışsa sadece yediği zaman aldığı zaman problem oluyorsa onlar genelde çok erken geçiyor bir yaşına kadar düzeliyor. Ama alerjide çıksa genelde bunlar üç yaş en fazla beş yaşına kadar devam ediyor. Beş yaşına kadar bunların çoğu düzeliyor.

Zahide Yetiş: İyi bari. İyi  bir haber. Tuana şöyle sormuş. Oğlum 13 yaşında elma, fındık, havuç alerjisi varmış. Benimde var diyor. Acaba bu ırsi mi? Benim geçmedi acaba oğlumun geçer mi?

Ahmet Akçay: Alerjik hastalıklar genetik dedik. Yani annede babada ailede varsa böyle alerjik hastalık çocukta oma riski de tabi ki artıyor. Burada bir iyi haber bir kötü haber. Tabi ki bu elmaya karşı havuca karşı alerji düzelir ancak fındığa karşı alerji için gerçek alerji varsa onun için iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Çünkü % 90 düzelmeyecektir. %10 da düzelme şansı var.

Zahide Yetiş: Peki hocam sizi öne alayım. Ahmet getir onu kuzum. Hocam buyurun böyle. Şöyle şimdi çoluğu çocuğu dışarı giderken. Senin de mi sorun var? Sor kuzum. Ahmetciğim koy onu öyle. Hocam buyurun  böyle. Diğer tarafa alayım sizi. Sor kuzum neymiş sorun?

Seyirci: Alerji hapı kullanıyorum

Zahide Yetiş: Neye alerjin var?

Seyirci: Benimde Rüzgara, toza

Zahide Yetiş: Hep rüzgar hep toz var sen nasıl yaşıyorsun?

Seyirci: Evet. Hemen hapşırıyorum şişiyorum birde. Kilo aldırıyor diyorlar da hocam onu soracaktım. Aldırıyor mu acaba?

Ahmet Akçay: Kullanılan ilaçlar normalde aşırı bir kilo aldırmıyor aslında. İnsanlarda tabi kortizona karşı bir fobi var. Ama doğru kullanılırsa doğru dozlarda kullanılırsa genelde kilo aldırmıyor. Ama tabi ki diyet yapmak gerekiyor. Kilo dediğimiz gibi bu alerjik hastalıkları artırıyor alevlendiriyor.

Zahide Yetiş. Bu arada gördüğünüz gibi stüdyo da gördüğünüz gibi arkada bir kedimiz var. Aslında onun benim yerimde gözü var. Bazen geliyorum stüdyoya bir bakıyorum bu böyle oturmuş izleyiciyi seyrediyor. Diyorum ki eline mikrofon versem konuşacak. Şimdi burada bir çocuğumuz var. Çocuğumuzu öyle bir giydirmişiz ki maşallah çocuk kimin belli değil yani. Doğru mu yapmışız yanlış mı? Hocam o tarafa doğru dönün.

Ahmet Akçay: Çocuğumuz da astım varsa veya akciğerlerinde bir hassasiyet varsa o zaman soğuğa çıkarken bazı önlemler almamız lazım. Özellikle astımlı çocukların akciğerlerinde aşırı bir hassasiyet vardır. Yani soğuk havaya çıkınca doğrudan akciğerlere soğuk hava temas edince hemen öksürür. Bundan dolayı ne yapmak lazım? Dışarıya çıkarken soğuk doğrudan akciğerlerimize girmesini engellemek için ya atkıyla ağzını gözünü kapatmamız lazım veya ağzını böyle kapatan bir maske takmak gerekiyor. Burnumuzdan ağzımızdan doğrudan şöyle bir atkıyla kapatın.

Zahide Yetiş: Yani ağzını burnunu kapatmakta fayda var.

Ahmet Akçay: Doğrudan soğuğun akciğerlere buruna gelmesini engelleyeceğiz. Ki  soğuk hava bronşları daraltır bronş daralınca da öksürük yapar. Ondan dolayı buna önem vermemiz gerekiyor. Yani doğrudan soğuğun temasını engelliyoruz özellikle soğuk havalarda, karlı havalarda.

Zahide Yetiş: Karda buzda bir sürü. Memleketin bir tarafı da kar kış kıyamet. Sorun mu var kuzum? Al mikrofonu söyle.

Seyirci :Demire karşı alerjim var.

Zahide Yetiş: Demire karşı alerji nasıl oluyor?

Seyirci: Bilmiyorum elleyince böyle kabarıyor

Zahide Yetiş: Demire dokunduğun zaman. Dokundun mesela bir demir bir yere denk geldin demir tutamağa tutuverdin. Ne kadar  sonra oluyor?

Seyirci: Beş dakika sonra oluyor.

Zahide Yetiş: Hemen.

Seyirci: Evet. Hemen parça parça

Zahide Yetiş: Ne yapıyorsun?

Seyirci: Kaşıya kaşıya yıkaya yıkaya geçiyor.

Zahide Yetiş: Ne kadar sonra geçiyor?

Seyirci: Yarım saat sonra.

Zahide Yetiş: O beş dakikada bir başlıyor yarım saat seni mahvediyor. Demir alerjisi. Allah allah.

Ahmet Akçay: Bu temasa bağlı metal alerjilerine giriyor bu. Temasa bağlı bir alerji iyi bir haber bir kere demir takı size hediye edemeyecekler daha kaliteli hediyeler gelecek. Kötü haber maalesef demire karşı alerji düzelmeyecek hiçbir zaman demir takamayacaksınız.

Zahide Yetiş: Denk gelmeyeceksin dikkat edeceksin demek ki kuzum. Neyse tek derdimiz o olsun ama bak neler varmış demek ki demire karşı alerji ilk defa duyuyorum.

Ahmet Akçay. Metal  alerjisi.

Zahide Yetiş: Peki şimdi bu belirtiler çok önemli lütfen dikkatle dinleyin. Çocuğunuzun göğsünde özellikle nefes verme sırasında hırıltılı bir ses duyuyorsanız sık öksürüyor, öksürüğünü geceleri arttırıyor ve uykudan uyandırıyorsa, çocuğunuzda sık ve tekrarlayan nefes sıkışması oluyorsa özellikle haraketin artması halinde yani koştu, yürüdü, terledi öksürük ve hırıltı daha da arttı. Bu ne? Damar mı?

Ahmet Akçay: Bronş

Zahide Yetiş: Bronşlar bunlar. Bronşları da şişer ya hep çocukların. Peki hocam. Sık sık gribal enfeksiyon sonrası öksürük ve nefes sıkışmaları oluyor. İki haftadan uzun sürüyorsa çocukta egzama ve alerjik nezle görülüyorsa çocuğumuz ne olabilir?

Ahmet Akçay: Astım olabilir.

Zahide Yetiş: Eyvahlar olsun astım olabilir.

Ahmet Akçay: Çok güzel belirtileri açıkladınız bu belirtiler varsa bir kere öksürüğün özelliği koştuğu zaman oluyorsa tekrarlıyorsa gece uykudan uyandırıyorsa, gece hemen uyuyunca değil de bir iki saat geçtikten sonra öksürük başlıyorsa, sabah kalkınca öksürük oluyorsa ve iki haftadan uzun sürüyorsa çocuğumuz okula başladı durmadan öksürük oluyor, gribal enfeksiyonlar akciğerlere iniyor ve iki haftadan uzun süren öksürükler oluyorsa aklımıza astım gelmeli.

Zahide Yetiş: Peki kuru öksürük en çok sorulan şey astıma da ne yapacağız diye konuşalım ama kuru öksürük ne bileyim mesela bal, zencefil ne tavsiye edersiniz?

Ahmet Akçay: Şimdi yapılan araştırmalarda bilimsel araştırmalarda birçok tabi bitkiler şey yapılıyor ama yapılan araştırmalarda en zararsız ve faydalı olabilecek bitkisel bal. Onu öneriyoruz. Neden öneriyoruz? Antibakteriyel , antienflamatuvar özelliğinden dolayı faydalı olabileceğine yönelik bulgular var.

Zahide Yetiş: Ben ne yapıyorum biliyor musunuz? Tabi çocuklar için bilmiyorum ama ben kendim eğer burada hafif bir gıdıklanma başladıysa artık yavaş yavaş ben soğuk havayla temas ettiysem sıkıntı olacaksa, balı alıyorum toz karabiber koyuyorum karıştırıyorum ilk yediğim sabah bundan bir parça hafif de yakıyor burayı ve akşam da yatmadan önce son yediğim o ballı karabiberli karışım oluyor. Ben ne yapıyorum?

Ahmet Akçay: Karabiber yerine zencefil olsa daha iyi olur.

Zahide Yetişi: Nedense karabiberle öğrenmişim öyle gidiyor. Birazda yakıyor gerçi zencefilde öyle

Ahmet Akçay: Çocuklara da sıkıntılı olur zaten karabiber vermek. Zencefilin bilimsel olarak bronşları genişletici özelliği var. Ondan dolayı astımlılarda önerilebilinir. Ama bunu dışında böyle birçok alternatif metotlar öneriliyor ama onların çok büyük bir faydası bilimsel olarak bir faydası olmuyor maalesef.

Zahide Yetiş: Siz çocukları büyüttünüz herhalde. Yani siz ne yapıyordunuz diye soracağım da ne bileyim bizde böyle pratik bayılıyoruz böyle şeyler yapmaya ve daha da kolay geliyor. Elbette doktora gidelim tabi .Bal ve zencefil.

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: Peki şimdi bu arada size bir gerçeği söyleyeyim hocamdan öğrendim profösörümden öğrendim. Sekiz çocuktan biri türkiye de astım. Sekiz çocuktan biri ne demek? Çoğumuzun çocuğu astım yani

Ahmet Akçay: Çoğumuzun çocuğu astım. Evet.

Zahide Yetiş: Ne yazık ki öyle.

Ahmet Akçay: Dünya da da öyle. Giderek artıyor

Zahide Yetiş: Peki sık hasta olma sebebi astım olabilir mi çocukların?

Ahmet Akçay: Olabilir. Eğer sık sık öksürüyorsa bunun altında astım olabilir. Biz bunu araştırıyoruz sık sık hasta oluyorsa

Zahide Yetiş: Sık hasta oluyorsa belki de çocuğunuz astım. Peki hangi öksürük astım yani farklı öksürükler farklı hastalıklar mı demek?

Ahmet Akçay: Evet.

Zahide Yetiş: Öksürük çeşitlerini anlatır mısınız?

Ahmet Akçay: Balgamlı öksürük varsa beraberinde de ateş varsa akciğerde bir iltihap vardır. Onun için bir doktor tarafından muayene edilmesi  değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle zatüre açısından. Bunun dışında balgamlı öksürük varsa bir kere akciğerde yapısal bozukluklar bronşlarda problem olabilir. Bunun dışında kistikfibrioz gibi hastalıklar olabilir. Ama balgamsız bir öksürük varsa normal bir enfeksiyonda olabilir altında astımda olabilir yabancı cisimde olabilir reflüde olabilir birçok neden olabilir. Birde bunların yanında psikojenik öksürük var. Psikojenik öksürüğün tipik özelliği şudur. Eğer bir çocukta gündüzleri öksürük oluyor insanlar olduğu zaman öksürük oluyor. Gece uykuda da hiç öksürük olmuyorsa işte o psikojenik bir öksürüktür. Ruhu öksürüyor ruhun öksürüğü diyoruz biz buna.

Zahide Yetiş: Yani fiziksel bir şey olsa gece de devam eder diyorsunuz

Ahmet Akçay: Evet.

Zahide Yetiş: Demek ki bu daha uyanıkken düşündüğü bir şeyden ötürü sıkıldığı, problem ettiği.

Ahmet Akçay: Yani bakıyorsun ediyorsun çocuğum muayenesi normal ateşi yok nezlesi yok bunun dışında kulakları normal akciğer dinleme sesleri normal. Bakıyorsunuz gündüz öksürük var. Öyle bir abartıyor ki öksürüğü böyle sanki boğulacakmış gibi öksürüyor. Sonra bakıyorsun böyle bir şey yok. Gece de uykuda yoksa işte bu psikolojiktir.

Zahide Yetiş: Öğrenelim bunları bak çocuklarımızın pencereleri bunlar. Peki Asiye Hanım diyor ki dokuz yaşında oğlu varmış sinüzit, şeker alerjisi var ikinci alerjisi çıkar mı? Artık bu kadar yeter başka da bir şey çıkar mı diyor yani hocam?

Ahmet Akçay: Şimdi alerji tabi ki hep aynı kalan bir şey değil. Yani diyelim bir iki sene geçtikten sonra alerjiler değişebiliyor. Farklı alerjiler ortaya çıkabiliyor. Alerjik hastalıklar genelde birlikte olmaya eğilimlidir. Eğer bir çocukta astım varsa beraberinde alerjik nezle olma şansı yüksek.

Zahide Yetiş: Bu bizim içinde geçerli mi?

Ahmet Akçay: Hepimiz için geçerli

Zahide Yetiş: Yani sadece çocuk dediğine bakmayın aslında hepimiz için geçerli

Ahmet Akçay: Hepimiz için geçerli. Eğer bir astım varsa alerjik nezle olma ihtimalimiz yüksek. Bunun dışında egzamanın birlikte olma riski yüksek özellikle eklem yerlerinde, bileklerde, diz arkalarında egzamatit lezyonlar varsa kaşıntılı bölgeler varsa yüzde, boyunda oluyorsa o zaman alerjik hastalıklardan astım alerji nezle de olma ihtimali yüksek. Yani genelde birlikte olmaya eğilimliler.

Zahide Yetiş: Alerjiniz yoksa oturup kalkıp dua edin yani ne kadar zor bir şeymiş fındık alerjisi bile top gibi şişiriyor çocuğumu dedi anne kıyamam. Şifa benim editörümün adı da Şifa editörlerimin birinin adı da Şifa dur öbürünü söylemezsem şimdi yukarıda çıngar çıkmasın. Birinin adı da Özlem . Bayılıyorum size, sizi seviyorum kızlar. Güneşe çıkınca ciğer gibi kızarıyorum otuz yaşındayım ne yapabilirim diyor

Ahmet Akçay: Eyvah!

Zahide Yetiş: Eyvah gerçekten ne yapsın?

Ahmet Akçay: Şimdi güneş alerjisi eğer ilk otuz dakikada

Zahide Yetiş: Getir kuzum zencefili ben onu bir balla karıştırayım da hocam anlatmışken yapayım. Evet

Ahmet Akçay: Evet ilk otuz dakikada oluyorsa tabi ki güneşe bağlı alerji olabilir. Güneş alerjisi varsa bir kere güneşten güneş koruyucu yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmalı.

Zahide Yetiş: Bunsuz sokağa çıkmayacak yaz, kış

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: Güneşin etkisinden her türkü sakınacak.

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: Nursel Hanım’ da diyor ki yedi yaşında ki kızım iki yıldır ev tozu alerjisi aşısı oluyor. Aşı bitince geçer mi? Nasıl bir sistemmiş o aşı yani? Her sene mi oluyor?

Ahmet Akçay: Şimdi enjeksiyon aşı ve dil altı damla aşı ve tablet aşılar var. Enjeksiyon aşılar ilk üç ay haftada bir daha sonra ayda bir ve toplam süre üç yıl süreyle enjeksiyon aşı yapıyoruz. Cilt altına enjeksiyon yapıyoruz küçük iğneleri var onun çocuğun canını yakan bir iğne değil. Onunla o vücudun bağışıklığını kuvvetlendiriyoruz, artırıyoruz o alerjiden kurtarıyoruz.

Zahide Yetiş: Peki. Bal ve zencefil yapalım. Hocam sizden bir şey rica etsem bunu böyle sabit tutar mısınız?

Ahmet Akçay: tabi

Zahide Yetiş: Diğer elinizle tutun lütfen. Sabit kalsın lütfen. Şimdi profösörümden öğrendiğimi uygulayayım. Ben bunu karabiberle yapıyordum ama dediğim gibi hocam dedi ki bunu siz en güzeli zencefille yapın. Peki  böyle bir uygulamayı ne zaman yapalım?

Ahmet Akçay: Öksürük olduğu dönemlerde. Ve birde bir yaşından büyük olması gerekiyor. Biliyorsunuz bir yaşına kadar bal kullanmıyoruz.

Zahide Yetiş: Ha bir yaşına kadar bal yok.

Ahmet Akçay: Evet bir yaşına kadar olan çocuklarda bal yasak.

Zahide Yetiş: Dur deyin lütfen. Ne kadar atayım?

Ahmet Akçay: Yeter o kadar.

Zahide Yetiş: Bu kadar yeter. Peki. Teşekkür ediyorum hocam. Bal ve zencefil. Bu da yakar mı acaba.? Bir de su içirtir gibime geliyor sonrasında.

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: Benim dediğim taktik doğru mu? Yani sabah ilk akşam son yediğim şey idi bu. Aynı şeyi yapalım mı yine

Ahmet Akçay: Yani öksürdüğü dönemlerde küçük çocuklarda bir çay kaşığı büyük çocuklarda bir tatlı kaşığı verilebilinir.

Zahide Yetiş: Bir tatlı kaşığı işte bu kadar

Ahmet Akçay: Gibi

Zahide Yetiş: Peki. Bir tadayım şunu ben. Hocama telefon ve sorularda devam ediyor. Aşı konusunu biraz daha konuşalım istiyorum. Herkes aşı olabilir mi? Yani mesela demire alerjisi var hanım efendinin. Demirle ilgili bir aşı var mı?

Ahmet Akçay: Demirle ilgili maalesef aşı yok

Zahide Yetiş: Nelere var?

Ahmet Akçay: Alerjik nezle varsa, astım varsa, arıya karşı alerji varsa bakın en faydalı olan aşı aslında arıya karşı olan alerjidir. Arı soktuktan sonra alerjik şok gelişen kişilerde alerji aşısı yapılabiliyor

Zahide Yetiş: Kötü bir şey anlatıyorsunuz ama bunun tadı çok lezzetli oldu. Yani bunu bir deneyin

Ahmet Akçay: Tavsiye ediyoruz.

Zahide Yetiş: Kesinlikle deneyin. Valla benim alerjim falan yok ama ben bunu yine de tüketirim. Ne yaptık? Zencefil ve bal. Tatlı ihtiyacı için nefis bir şey bu arada . canınız çikolata mı çekti mikrofonu ver kuzum ablama. Canınız çikolata mı çekti valla bunlarla değerlendirin bak balın ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz zencefilde faydalı. Karıştır ikisini. Süpersiniz. Söyle annem hoş geldin

Seyirci: Hoşbuldum. Ben Ankara’ dan geldim

Zahide Yetiş: Hoşgeldiniz.

Ahmet Akçay: Benim torunum on günde bir zatüreye yakalanıyor hocam

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: On günde bir nasıl yakalanıyor? Ne yapıyorsun çocuğa?

Seyirci: Göğüs kafesi yok

Zahide yetiş: Nasıl yok.

Seyirci: Doğuştan göğüs kafesi yok

Zahide Yetiş: Kemik mi yok?

Seyirci: Evet

Zahide Yetiş: Vardır canım

Seyirci: Ameliyat olacak yedi yaşında. Kökük . Kalbi sol tarafa kayma yapmış. On gün duruyor zatüreye yakalanıyor hocam. Çok sık hastaneye yatıyor

Zahide Yetiş: Çok geçmiş olsun öncelikle

Ahmet Akçay: Bir kere tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarında en sık sebeplerden bir tanesi astım. Astım yönünden araştırılması gerekiyor. Bunun dışında göğüs deformiteside tetikleyebilir. Onun için bu göğüs deformitesiylede ilişkisi olup olmadığı incelenmeli. Eğer göğüs deformitesiyle lakası varsa bu da tedavi edilmesi gerekiyor ama tekrarlayan akciğer enfeksiyonu bir inceleme yapıyoruz. Bir kere bağışıklık sistemine de bakıyoruz. Belki mikroplara karşı bağışıklığı zayıf ondan dolayı durmadan enfeksiyon oluyor. bu tekrarlayan akciğer enfeksiyonu bir çok nedeni var. Kistikfibrosizden tutunda bir çok nedene kadar nedenlerinin araştırılması gerekiyor

Seyirci: Yedi yaşında ameliyat edeceğiz dediler.

Zahide Yetiş: Biraz daha büyüsün. Şimdi kaç yaşında?

Ahmet Akçay: Biraz daha büyüsün

Seyirci: Dört yaşında.

Zahide Yetiş: Üç senesi var

Seyirci: Anaokuluna gidiyor. Bir hafta haşlanıyor on – on beş gün geçmiyor.

Ahmet Akçay: Ona aşı önermek lazım. Gribe karşı aşı ve zatüreye karşı aşı yapılması gerekiyor o çocuğun

Seyirci: Tamam hocam teşekkür ederim.

Zahide Yetiş: Sen anneanne misin babaanne misin?

Seyirci: Anneanneyim de babaanneyim de ekiz tane torunum var

Zahide Yetiş: Hay maşallah. Anneannelerin babaannelerin ellerinden öpüyoruz. Sevgiyle kucaklıyoruz.

Seyirci: Allah razı olsun. Teşekkür ediyorum

Zahide Yetiş: İyi ki sizler varsınız

Seyirci: Bende seni çok seviyorum. Özellikle sizin için geldim

Zahide Yetiş: Teşekkür ederim iyi ki geldin. Dur reklamda sarılırız bol bol.

Seyirci: Tamam teşekkür ederim

Zahide Yetiş: Ben teşekkür ederim. Peki bir sorumuz daha var. Söyle kuzum.

Seyirci: Hocam alerjisi olan bu zencefille bal karışımını yiyebilir mi?

Ahmet Akçay: Çok güzel bir soru

Zahide Yetiş: Süpersiniz

Ahmet Akçay: Şimdi eğer polene alerjiniz varsa bal sakıncalı olabilir. Onların içinde de polen olabiliyor. Reaksiyon yapabiliyor. Onun için eper bal tüketince öksürüğümüz artıyorsa şikayetlerimiz artıyorsa polen alerjisi olanlar kullanmaması gerekiyor.

Zahide Yetiş: Derya Hanım diyor ki instagram soruları. Kızım beş yaşında rutubete karşı alerjisi var benimde vardı geçti onunda geçer mi?. Ne kadar enteresan alerji çeşitleri var

Ahmet Akçay: Bir kere rutubete karşı alerji değil küfe karşı alerjisi var ve ya ev tozuna karşı alerjisi var. Bir kere bunun küf mü mite mı neye bağlı alerjisi olduğu ortaya çıkarılması gerekiyor. Eğer alerjisi ciddiyse o kendi kendine düzelmesi zor ama bakıyoruz çok hafif bir alerjisi var. Genelde ergenlikle birlikte 9 ile 14 yaş arasında genelde düzeliyor.

Zahide Yetiş: Ay inşallah düzelir.

Ahmet Akçay: Evet

Zahide Yetiş: Alerjik reaksiyonlar herkeste farklı farklı kimisinde kızarıklık kimisinde şişme kimisinde kaşıntı değil mi? Başka var mı?

Ahmet Akçay: Farklı farklı çeşitli vücudunda şişmeler olabiliyor. Kaşıntılar, kızarıklar, nefes sıkışması, burunda tıkanma bunu dışında bazen arılar sokmasından sonra alerjik şok gibi problemlere neden olabiliyor. Yani alerji deyip de geçmemek lazım ölüme bile neden olabilen bir çok  alerjik reaksiyonlar var.

Zahide Yetiş: Sizinle konuştukça ne kadar ciddi bu konuyu anladığımı daha da konuştuğumuzu daha da iyi anlıyorum. Fatma Hanım diyor ki kardeşinde varmış problem. Kardeşim cips ve çikolata yedikten sonra elleri kabarıyor ve soyuluyor. Kediyle de oynuyor acaba alerji midir?

Ahmet Akçay: Evet. Bir kere çikolataya karşı eğer alerjisi varsa tabi katkı maddelerine bağlı olabiliyor veya süt veya çerez gibi gıdalara karşı alerji olabiliyor. Onun için hangi gıdaya alerjisi olup olmadığı araştırılmalı. Kedi de alerji yapabiliyor.

Zahide Yetiş: Kedi niye alerji yapıyor?

Ahmet Akçay: Burada kedi gördüm. Kediye karşı alerjisi olan birisi varsa hapşırmaya başlar

Zahide Yetiş: Yok Allaha şükür.

Ahmet Akçay: Hapşırmadığına göre kimse yok her halde. Çünkü kedi alerjenleri öyle yapışkan ki biz burayı boyatalım biz kediyi gönderelim burayı boyatalım bu kedinin alerjenini buradan temizleyemeyiz

Zahide Yetiş: O kadar yani

Ahmet Akçay: Bir buçuk yıl devam eder göndersek burayı boyatsak bile. Onun için kedi alerjisi olanlar önemli

Zahide Yetiş: Niye peki? Mesela ben kedileri çok seviyorum. İyi ki alerjim yok yani. Bütün hayvanları çok seviyorum da.

Ahmet Akçay: İyi ki alerjiniz yok

Zahide Yetiş: İyi ki alerjim yok. Yoksa uzaktan sevecektim. Peki  Nesrin Hanım on yaşında kızım gündüz ve geceleri öksürük nöbeti geçiriyor

Ahmet Akçay: Evet gündüz ve gece öksürük nöbeti geçiriyorsa işte bu bizim konumuz astım yönünden incelenmesi gerekiyor öncelikle

Zahide Yetiş: Peki astım çok ciddi bir şey olabilir yani benim çocuğumda da astım var diyebilirsiniz de bir de astım krizini bilmek lazım her halde. Allah korusun kriz anında neyi yanlış yaparsak nasıl bir sonuç olur?

Ahmet Akçay: Şimdi diyelim ki çocuğumuz astım ve bir baktık ki öksürük başladı nefesi sıkıştı ve sık sık öksürmeye başladı biz bunda ne diyoruz astım krizi. Şimdi astım krizinde bir kere öncelikle evde eğer sprey kullanıyorsak

Zahide yetiş: Ne spreyi? Saç spreyi oda spreyi. Ha şöyle spreyler

Ahmet Akçay: Nefes açıcı spreyler var veya üç yaşından küçüklerde de buhar aletleri var. Onunla yirmi oyuz dakika aralıklara üç kez bunu uygulayacağız. Şimdi siz büyüklerde yani dört yaşından büyüklerde maskeyi çıkarıyoruz

Zahide Yetiş: Bu yok. Bu çocuklar için mi? Siz bana gösterin ben hiç kullanmadım.

Ahmet Akçay: Tamam. Öncelikle çalkalıyoruz nefes açıcı spreyi kapağını çıkarıyoruz. Kapağını çıkarmadan kullananlar var. Daha sonra altı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Daha sonra bunun kapağını çıkarıyoruz. Nefes alıp vermeye başlıyorsunuz nefes alıp vermeye başlarken tam nefesinizi verdiğiniz an bir kez sıkıp beş defa nefes alıp veriyoruz. Bir sprey beş defa nefes alıyoruz. Beş defa derin ve yavaş ağzımızdan alıyoruz burnumuzdan veriyoruz.

Zahide Yetiş: Reklama gidiyorum dönüşte buradayım

Zahide Yetiş: Çocuk Alerjisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay stüdyomuzda çocuklarımızı konuşuyoruz. En büyük dert anladım ki bu astım ve alerji çocuklarımızda. Aşıdan bahsetmiştik en son aşıdan da biraz bahsedelim. Kimler aşı olabiliyor? Aşıyla hangi alerjenleri geçirebiliyoruz?

Ahmet Akçay: Alerjik nezle, alerjik astım ve arı alerjisinde alerji aşısı uyguluyoruz

Zahide Yetiş: Alerji nezle, alerjik astım

Ahmet Akçay: Alerjik astım, alerjik nezle ve arı alerjisi. Nedenini bulabildiğimiz örneğin alerji astım ve alerjik nezlenin nedeni polense mite ise küf ise evcil hayvan ise bunlara karşı aşı yapabiliyoruz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu aşının bu konunun uzmanları çocuklarda çocuk alerji uzmanı yetişkinlerde de  yetişkin alerji uzmanlarının plan yapması hazırlaması ve uygulaması çok önemli

Zahide Yetiş: Yani böyle bir branş var

Ahmet Akçay: Branş var ve bunun eğitimini alan bu uzmanlar. Yoksa bu alerji aşıları hangi aşının uygulanacağı gelip de bu konu üzerine eğitim almadan yapılan aşıların çok büyük bir faydası olmuyor

Zahide Yetiş: Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Hocam çok teşekkür ediyorum.

Ahmet Akçay: Biz teşekkür ediyoruz.

Zahide Yetiş: Sağolun efendim. Yarın tekrar karşınızdayız. Sizi çok seviyoruz çok özleyeceğiz. Görüşmek üzere efendim

Randevu ve Bilgi Formu