Besin intolerans testi, bağışıklık sisteminin doğrudan alerjik tepki vermediği ancak bazı gıdaların sindirilmesinde veya metabolize edilmesinde oluşan gecikmiş duyarlılık tepkilerini belirlemek için yapılan bir kan testidir. Bu test, gıda alerjisinden farklıdır; çünkü belirtiler genellikle saatler ya da günler sonra ortaya çıkar. Vücudun belirli gıdalara karşı geliştirdiği IgG antikor düzeyleri ölçülerek kişiye özel duyarlılık profili çıkarılır.

Besin İntolerans Testi Nedir?

Besin intolerans testi, çok sayıda gıda özütü ve moleküler besin antijenine spesifik IgG (sIgG) ölçümüne izin veren ELİSA tabanlı bir multiplex besin duyarlılık (intolerans) testidir. Süt bileşenleri ve gluten moleküle karşı duyarlılık  da değerlendirilmektedir. Bu test yeni nesil besin duyarlılık (intolerans) testidir. 

Kullanım Amacı Nedir?

286 gıda antijenine karşı spesifik immunoglobulin G’nin (IgG) belirlenmesi için yarı kantitatif bir in-vitro tanı testidir.  Besin intolerans testi, diyet açıklamasını desteklemek ve diyete uyumu izlemek için kullanılabilir. Ayrıca, Besin intolerans testi, immünolojik nedenli gıda intoleransı konusunda makul şüphe olması durumunda kullanılabilir. Besin intolerans testi sonuçlarına göre diyete başlamadan önce sonucları bir doktor veya diyetisyenle tartışmak önemlidir. Besin intolerans testi işlenmesi her zaman profesyonel olarak eğitilmiş personel ve/veya tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

  •  Diyet alışkanlıklarının analizi ve izlenmesi
  •  Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı
  •  İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu
  • Depresyon
  •  Migren
  •  Ig G aracılı besin duyarlılığı (besin intoleransı)

*Not: Gıda alımında yüksek IgG seviyeleri ile kronik bozukluklar arasındaki bağlantı, hakemli yayınlarda ve vaka incelemelerinde tanımlanmıştır. Bununla birlikte, bu bağlantı bilim camiasında halen tartışılmakta ve henüz bir fikir birliğine varılamamıştır.

Besin İntolerans Testi Nasıl Yapılır?

Besin intolerans testi, koldan alınan küçük bir kan örneğiyle yapılır. Laboratuvarda yüzlerce farklı gıdaya karşı IgG antikor yanıtı ölçülür. Sonuçlar, genellikle birkaç gün içinde çıkar ve gıdalar “yüksek, orta veya düşük duyarlılık” düzeyinde sınıflandırılır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, alerji veya beslenme uzmanı tarafından gıda eliminasyon diyeti planlanır. Bu yöntem, uzun süreli sindirim ve cilt sorunlarının yönetiminde etkili bir yaklaşımdır.

Besin İntolerans Testi Teknolojisi Nedir?

IgG multiplex  Enzim Bağlantılı İmmünosorbent Testine (ELISA) tabanlı bir testtir. Nano Boncuk teknolojisi uygulanmaktadır. IgG Antijen tespiti (IgG 1-4 alt grupları) yapılmaktadır. Yarı niceliksel sonuçlar elde edilmektedir.

Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Test sonuçları 3 ayrı grupta değerlendirilir.

Yeşil Renkli Grup (IgG seviyesi: 0 – 9.99 µg/ml):  Test edilen besine düşük seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Yeşil renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olmadığı düşünülebilir.

Turuncu Renkli Grup (IgG seviyesi: 10 – 19.99 µg/ml): Test edilen besine orta seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Turuncu renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma riski olabileceği düşünülebilir. Bu gruptaki besin az miktarda tüketilmesi sakınca olma ihtimalinin düşük olmasına rağmen fazla miktarda tüketilmesi besin intoleransına neden olabileceğini gösterebilir.

Kırmızı Renkli Grup (IgG seviyesi: > 20 µg/ml): Test edilen besine yüksek seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Kırmızı renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülebilir. Bu gruptaki besinler diyetisyen ve doktorunuzla birlikte diyete alınması düşünülebilir.

Besin duyarlılık testi bir besine karşı alerjiyi göstermez. Besin duyarlılık testinde besine karşı IgE seviyesi test edilmez.  Besin intolerans testi besine karşı IgG seviyesi test edilmiş olup intolerans veya besin duyarlılığı konusunda yardımcı olabilir. test sonuçlarına göre katı diyet yapılması beslenme bozukluklarına neden olabileceği için doktor veya diyetisyenle birlikte diyet planlanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Besin İntolerans Testi Ne İşe Yarar?

Besin intolerans testi, kronik sindirim sorunları, cilt döküntüleri, migren, yorgunluk, şişkinlik veya kilo kontrol güçlüğü yaşayan kişilerde, bu şikâyetlere neden olan gıdaları tespit etmeye yardımcı olur. Test sayesinde kişinin hangi gıdalara karşı duyarlılığı olduğu belirlenir ve buna göre kişiselleştirilmiş bir beslenme planı hazırlanabilir. Böylece sindirim sistemi rahatlar, enerji artar ve yaşam kalitesi yükselir.

Besin İntolerans Testi IgG4 Panel 209

Tahıllar

Buğday unu, Çavdar unu, Arpa unu, Yulaf unu, Mısır unu, Pirinç, Karabuğday unu, Darı, Buğday kili, Kavuzlu buğday, Kinoa

Balıklar

Sardalya, Kalamar, Dil balığı, Uskumru, Alabalık, Maymun balığı, Mezgit balığı, Çipura, Midye, Ton balığı, Somon, Kabuklular balık karışımı (Morina, Karides, Mavi midye, Ton Balığı, Somon), Deniz tarağı, İstiritye, Yengeç, Istakoz, Karides, Turna balığı, Kılıç balığı, Ringa balığı, Hamsi, Havyar, Pollack balığı, Ahtapot, Yılan balığı,Gülbalığı, Deniz çakılı

Meyveler

Avakado, İncir, Erik, Kayısı, Ahududu, Muz, Armut, Kavun, Üzüm, Limon, Portakal, Çilek, Elma, Ananas, Kiraz, Kivi, Papaya, Nektarin, Böğürtlen, Kestane, Nar, Çarkıfelek, Yaban mersini, Ayva, Hurma, Limon, Şeftali, Mango, Greyfurt

Baklagiller

Soya Fasulyesi, Beyaz fasulye, Nohut, Mercimek

Etler

Hindi, Tavşan, Domuz eti, Sığır eti, Tavuk eti, Koyun eti/Kuzu, Bıldırcın eti, Yaban domuzu, Geyik, Ördek eti, Kaz eti

Süt/Yumurta

İnek sütü, Gauda peyniri, Koyun sütü, Koyun peyniri, Yumurta beyazı, Yumurta sarısı, Emmental peyniri, Edam peydiri, Soya sütü, Parmesan, Leerdam peyniri, Mozarella, Ayran, İsviçre peyniri, Rokfor peyniri

Kuruyemişler

Yer fıstığı, Antep fıstığı, Ceviz, Fındık, Badem, Ayçiçeği, Macadamia Fındığı, Kaju, Brezilya fındığı, Çam fıstığı, Kuru üzüm

Diğerleri

Gluten, Susam, Yeşil zeytin, Mantar, Bal, Maya, Kahve, Kakao, Papatya çayı, Siyah çay, Yeşil çay, Bambu filizleri, Glutamat

Baharatlar

Fesleğen, Zencefil, Hindistan cevizi, Tarçın, Mercanköşkü otu, Kara biber, Kırmızı toz biber, Beyaz biber, Yeşil biber, Defne yaprağı, Dereotu, Maydanoz, Maydanoz kökü, Nane çayı, Nane, Vanilya, Rezene, Kırlangıç otu, Ravent otu, Şerbetçi otu, Roket otu, Safran, Meyan kökü, Tere, Hardal, Kekik, Karanfil, Kişniş, Biberiye, Kırmızı biber, Zerdeçal, Anason, Köri, Kimyon

Sebzeler

Marul, Bezelye, Yeşil fasulye, Salatalık, Brokoli, Kabak, Enginar, Patlıcan, Pancar, Domates, Hindiba, Bakla, Havuç, Patates, Ispanak, Lahana, Biber, Sarımsak, Soğan, Karnabahar, Pırasa, Kereviz, Alabaş, Brüksel lahanası, Kuşkonmaz, Kırmızı lahana, Kabak, Yaban turbu, Kapari, Kuzu kulağı

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı

    whatsapp

    Whatsapp İletişim