Besin alerjisi çocuklarda %2 ile %8 arasında olabilen alerjidir. Bazen çok erken de besin alerjisi olabilmektedir. Doğumdan sonra ilk 1 ay içinde yani yenidoğan döneminde de alerji görülebilir. Bu kadar erken görülmesinin sebepleri ve bazı risk faktörleri de vardır.
Bebekler Anne Karnında Besin Alerjisinden Etkileniyor
Besin alerjenleri aslında daha bebek doğmadan anne karnındayken bebeği etkilemektedir. Anne karnındayken aminios sıvısı denilen bebeği koruyan sıvı yoluyla cilde, ağızdan bu suyun yutulmasıyla mide bağırsak sistemine ve bu sıvının akciğere kaçmasıyla bebeğin solunum yolları alerjenlerle ilk karşılaşmayı yapmaktadır.
Gebeliğin son aylarında da bebeği besleyen plasenta yoluyla annenin aldığı gıdaların alerjenleri bebeğe geçmektedir. Yani daha bebek doğmadan özellikle besin alerjilerine duyarlı halde doğabilmektedir.
Erken Doğan Bebeklerde Besin Alerjisi Riski Daha Yüksek
Doğumdan sonra özellikle erken doğan bebeklerde mide bağırsak sistemi daha tam olgunlaşmadığı için alerjenler çok kolay bağırsak mukozasından geçebilmektedir. Bu da alerjiye eğilimli bebeklerde daha kolay besin alerjisi gelişmişine neden olmaktadır.
Anne ve Babasında Alerji Olan Bebeklerde Besin Alerjisi Daha Sıktır
Anne ve babada alerjik hastalığı olan bebeklerde alerji riski daha yüksektir. Anne ve babada illaki alerji olması gerekmiyor. Diğer alerjik hastalıklar olanlarda da alerji riski yüksektir.
Yenidoğan bebeklerde en sık besin alerjileri nelerdir?
Yenidoğan döneminde en sık görülen alerji inek sütü ve yumurta olmakla birlikte buğday ve soya da sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca kuruyemiş, balık ve deniz ürünleri de daha az sıklıkla karşımıza çıkabilir.
Yenidoğan bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir
Yenidoğan bebeklerde yani ilk 1 aylık bebekler anne sütüyle beslenseler bile anne karnındayken besinlerle karşılaşmaları ve alerji gelişmesi mümkündür. Anne sütü alan bebeklerde anne sütünden alerjen geçebilir. Mama ile beslenenlerde mamanın inek sütünden yapılmasından dolayı inek sütü alerjisi gelişebilmektedir. Başlıca belirtileri egzama gibi cilt belirtileri ve kanlı kaka en sık görülen belirtilerdir. Kusmalar, gaz ağrısı ve ishal de belirtiler arasında sayılabilir.
Yenidoğan bebeklerde besin alerjisi teşhisi nasıl konulur?
Bebeğinizi bir çocuk alerji uzmanına götürmeniz gerekir. Çünkü yenidoğan döneminde kanlı kaka birçok nedenle olabileceği gibi alerji ile de olabilir. Besin alerjisinin doğru saptanması gerekir. Bunun için kandan alerji testi yapılabilir. Testte alerji çıkmaması alerji olmadığı anlamına gelmez. Çünkü gizli alerji dediğimiz IgE’ye bağlı olmayan nedenlerle de besin alerjisi olabilir. Gizli alerji teşhisi için bazı besinlere diyet ve sonrasında yükleme yapılarak teşhis konulur. Teşhisin doğru konulması boşuna yapılan diyetleri önler.
Yenidoğan bebeklerde alerji tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide asıl olan diyettir. Anne sütünün kesilmemesi ve annenin alerjik olan besine diyet yapması çok önemlidir. Anneye diyet yapılırken vitamin desteği yapılması önemlidir. Egzaması varsa tedavi edilmelidir.
Sonuç olarak
Yenidoğan bebeklerde de besin alerjisi görülebilir.
Yenidoğanlarda, kanlı kaka ve egzama gibi cilt döküntüleri en sık alerji belirtilerdir.
Yenidoğanlarda en sık alerji nedenleri inek sütü ve yumurtadır.
Yenidoğanlarda alerji teşhisi çocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır
Yenidoğan bebeklerde alerji tedavisinde anneye diyet önerilmektedir.