Burun akıntısı, tıkanıklık,  kaşıntı ve arka arkaya hapşırma her zaman polen alerjisine bağlı olmayabilir. Alerji uzmanlarına gittiğinizde şikayetlerinizin alerjik olup olmadığının, ayrıca diğer hastalıklarla ilişkisinin olup olmadığının da teşhisi konulacaktır. Teşhis konulduğunda tedaviniz değişecektir ve ileride alerjik rinit ile başlayıp alerjik astımla sonuçlanabilecek olan hastalıklarınızın oluşması önlenebilir. Bu nedenle polen alerjisi teşhisi konulması önemlidir.

Mevsimsel alerjik şikayetlerin ileride diğer alerjenlere de karşı da oluşup yıl boyu olabileceği unutulmamalıdır.

Polen Alerjisi Teşhisi İçin Muayenede Nelere Bakılmalıdır?

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ortama polenlerin yayılmasına bağlı olarak her sene aynı dönemlerde burun akıntısı, tıkanıklık,  kaşıntı ve arka arkaya hapşırma şikayetlerinin ortaya çıkması polen alerjisi için önemlidir

Polen alerjisi teşhisi için dikkatli bir hikaye alındıktan sonra hastanın genel bir muayenesi yapılır eşlik edebilecek diğer hastalıklar açısından muayenesi yapılmalıdır. Polen alerjisi ile birlikte astım olabileceği için solunum sistemi muayenesi, kulakta akıntı, sinüzit ve farenjit olabileceği için üst solunum yollarına bakılmalıdır. Dikkatli burun muayenesi yapılmalıdır. Polen alerjisi ile birlikte olabilen egzama yönünden de incelenmelidir.

Polen Alerjisi Teşhisinde Hangi Testler Yapılmaktadır?

Teşhis için bazı testler yapılmaktadır. Bu testler içinde en önemlisi alerji deri testleridir. Alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte polen alerjisi teşhisi için genelde; 2-3 yaşından sonra tüm yetişkinlerde yapılabilmektedir. Alerji testi için en çok deri prick test dediğimiz ciltten yapılan testler tercih edilmektedir. Ancak bazen deri testi yapılamayan hastalarda kandan da alerji testleri yapılabilmektedir. Ciltten yapılan testler daha doğru sonuç vermektedir.

Bahar ayları ile birlikte şikayetleri başlayan hastalarda polenlerin tek tek değerlendirilmesi gereklidir. Polen alerjisi teşhisi koyarken yaptığımız testlerde; hastanın hangi polen veya alerjen ile şikayetinin oluştuğunun ortaya konulması hastaya başlanacak olan alerji aşıları için; son derece önemlidir. Bu yüzden alerji deri testleri alerji uzmanları tarafından yapılıp değerlendirilmelidir.

Alerji tanısında deriden yapılan prick testler dışında kandan yapılan spesifik IgE ve diğer testler polen alerjisinin tanısını koymak için yardımcı olur.

Polen Alerjisi Teşhisi Bir Deneyim Gerektirir

Polen alerjisi şikayetleri olan yetişkinlerde sadece bir testle teşhisi konulamamaktadır. Teşhis bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Polen alerjisi belirtileri; öykü, alerji testleri ve diğer testlerle birlikte değerlendirilip kesin teşhis konulması gerekmektedir. Hastanın şikayetleri ile yapılan deri testlerinde uyumsuzluk varsa; diğer testler ve tetkikler gerekli olabilmektedir.

Polenler mevsimsel olarak karşımıza çıksa bile; polen alerjisi olan hastaların üçte ikisinden fazlası aslında yıl boyu semptomlara sahiptir. Bu  yüzden testlerin yapılması ve sorumlu olabilen alerjenlerin tespitinde alerji uzmanlarına başvurmak uygun olacaktır.

Polen alerjisi teşhisinde kullanılan alerjenler ve bu alerjenlere karşı deri testlerinde görülen pozitif yanıt; hastanın uzun süre devam edebilen tedavisi için çok önemlidir. Bu teşhisin konulması ve tedavinin planlanmasında deneyim ve eğitim çok önemlidir.