Dünya üzerinde birçok çocuk, mevsimsel alerji hastalığından muzdarip durumda. Bu durum, günden güne de artış göstermektedir. Bu mevsimsel alerjiler bağışıklık sisteminin; küf ve polen gibi dışarıdaki bazı faktörlere karşı aşırı reaksiyon göstermesinden dolayı oluşmaktadır. Mevsimsel alerjinin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, buna giderek sterilize edilen ortamlarımızın; çocukların bağışıklık sistemlerini düşürerek, günlük mikroplara karşı maruziyetini azalttığı belirtilmeketdir. Bir kısım bilim insanı ise küresel ısınmanın, sürekli olarak daha yüksek polen sayılarına yol açtığını düşünmektedir. Mevsimsel alerjik rinit, saman nezlesi olarak da bilinir.

Mevsimsel Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?

Alerjik rinitin saman nezlesi olarak da bilinse de, bu alerjiye samanlar neden olmaz.

Saman nezlesinin asıl nedeni; bitkilerden, ağaçlardan ve otlardan gelen polenler ve ayrıca sıcak, nemli ve gölgeli ortamlarda gelişen küflerdir. Saman nezlesinin en çok tetiklendiği aylar; ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Polen taneleri veya küf sporları burun içerisine girdiğinde, bağışıklık sistemi bu zararsız şeyleri bir tehdit olarak algılayabilir. Savunma olarak hücreler, histamin gibi kimyasallar salgılarlar. Bu da burun çekmeye, hapşırmaya, kaşıntıya ve diğer yaygın saman nezlesi belirtilerine neden olur. Mevsimsel saman nezlesi genellikle; bir dış mekan alerjenine birkaç yıl maruz kaldıktan sonra gelişir, bu nedenle 2 yaşından küçük çocuklarda nadiren görülür. Tanı için tipik yaş, yaklaşık 4 ila 6’dır. Semptomlar genellikle çocukluğun sonları ve ergenlik döneminde zirve yapar ve ardından yetişkinlikte düzelir.

Mevsimsel Alerji Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığı ve saman nezlesi arasında ayrım yapmak zor olabilir. Burada ipucu genellikle, semptomların süresidir. Alerjiler genellikle iki haftadan uzun sürerken, soğuk algınlığı sadece birkaç gün sürmektedir. Saman nezlesinin semptomları arasında; sık sık burun kaşıma, hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, geniz akıntısına bağlı öksürük ve kaşıntılı boğaz, kabarık, sulu, kaşıntılı gözler, ağız veya cilt vardır.

Çocuklarda Mevsimsel Alerji En Sık Ne Zaman Olur?

Alerji mevsimi, belirli tetikleyicilere bağlı olarak değişir. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında alerjik rahatsızlıklar sık görülür. Bunun nedeni; ilkbaharda ağaç ve çiçeklerden yayılan polen ve küf mantarlarıyken, sonbaharda ise rüzgarla bu polen ve küflerin daha geniş alanlara dağılmasıdır. Soğuk kış havası, mevsimsel alerjisi olan kişilerin ve en azından şubat ayına kadar bir nebze de olsa rahat edebilecekleri bir dönemdir.

Saman Nezlesi Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun saman nezlesi olduğunu düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken çocuğunuzu bir alerji doktoruna götürmeniz olacaktır. Burada doktor çocuğunuzu muayene edip, sizden hastalık öyküsünü ve şikayetlerini dinledikten sonra test isteyecektir. Doktor size önerdiği kan veya deri (prick) testi sonucunda, çocuğunuzun alerjisi varsa mevcut alerjisini size söyleyecektir.

Saman Nezlesi Önlenebilir Mi? Tedavisi Nedir?

Zaman nezlesi direkt olarak önlenemese de, çocuğunuzun neye alerjisi olduğu belirlendikten sonra tetikleyici maddeye olan maruziyeti azaltılabilir. Tedavi seçenekleriyle alakalı en doğru bilgiyi size verecek olan kişi, alerji hekiminizdir. Tedavi sonrasında çocuğunuzun şikayetlerinde ciddi bir azalma olacaktır. Tedavide çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Çocuğunuzda şiddetli bir mevsimsel alerji varsa, doktorunuz, alerji aşısı veya immünoterapi kararı verebilir.