Besin alerjisi çocuklar başta olmak üzere çok sayıda kişiyi etkileyen alerjilerdendir. Yumurta veya süt gibi bazı gıda alerjilerini yaşla birlikte aşmak mümkündür. Bununla birlikte, yer fıstığı ve kabuklu ağaç yemişleri alerjileri gibi diğer gıda alerjileri yetişkinlikte de devam edebilir. Gıda alerjilerinin şiddeti hafif olabilirken hayatı tehdit edecek şiddete kadar çeşitli belirtiler gösterir. Sonuç olarak, daha şiddetli alerjisi olan kişilerin alerjenden kaçınması gerekir. Bazı durumlarda, bir kişi bir gıda alerjisini aşabilir. Bir alerjeni aştığını doğrulamak için, alerjisi olan kişinin bir alerji uzmanıyla iletişime geçmesi gerekir. Bu yazımızda besin alerjisinin geçip geçmediği ile ilgili merak edilenleri sizler için yazdık. 

Besin Alerjisini Aşmak Mümkün Mü?

Besin alerjisi olan birinin yaş aldıkça alerjisini aşması mümkündür. Gıda alerjileri çoğunlukla bebeklik ve çocukluk döneminde gelişir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, hatta yetişkinlikte bile gıda alerjileri geliştirmek mümkündür. Gıda alerjileri, bağışıklık sistemi belirli bir gıdaya veya gıdadaki bir maddeye aşırı tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla gıdayı veya maddeyi zararlı olarak tanımlar. Bu, aşağıdakiler gibi hafif ila yaşamı tehdit eden semptomlara neden olabilen bir alerjik reaksiyonla sonuçlanır:

  • Kurdeşen,
  • Nefes almada zorluk,
  • Ağız, dil, boğaz ve yüzde şişlik,
  • Mide rahatsızlığı
  • Baş dönmesi,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi çok şiddetli bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. Acil tıbbi müdahale edilmeyen anafilaksi hayati risk oluşturur. 

Hangi Besin Alerjileri Geçer?

Herhangi bir besinin, gıda alerjisine neden olması muhtemeldir. Ancak tüm besin alerjilerinin büyük bir kısmından şu besinler sorumludur: Yumurta, inek sütü, balık, soya, buğday, kabuklu ağaç yemişleri, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri. Bu besin alerjilerinden bir kısmı düzelme eğilimi gösterirken bazıları ise ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. Çocukların yaşları ilerledikçe aşağıdaki besinlere karşı olan alerjilerini aşma olasılıkları daha yüksektir:

Buğday: Bir kişi genellikle ergenliğe eriştiğinde buğday alerjisi geçer. Çocukların yaklaşık %80’inde buğday alerjisi geçme eğilimi gösterir. 

İnek sütü: Bir kişi tipik olarak bu alerjiyi 4-16 yaşları arasında aşar. Çocukların yaklaşık %79’u inek sütü alerjisinden kurtulur.

Yumurta: Bir kişi tipik olarak bu alerjiyi 4-16 yaşları arasında aşar. Çocukların yaklaşık %68’inde yumurta alerjisi düzelir. 

Pek olası olmasa da bir kişinin yer fıstığı alerjisini aşması mümkündür. Bununla birlikte, bir kişinin nadiren yer fıstığına maruz kalması nedeniyle alerjiyi yeniden geliştirme olasılığı daha yüksektir. Alerjisi olan kişi, gıda alerjisini aştığına inanıyorsa, tetikleyici gıdayı yemeye çalışmadan önce bir alerji uzmanına danışmalıdır. Alerji uzmanı, kişinin alerjiyi aşıp aşmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Hangi Besin Alerjileri Geçmez?

Bazı alerjiler yaş ilerledikçe geçerken maalesef bazı alerjiler düzelmez, ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. Deniz ürünleri alerjileri ve kabuklu ağaç yemişleri veya yer fıstığı alerjileri, yetişkinleri etkileyen en yaygın gıda alerjileridir. Geçme olasılığı daha düşük olan alerjen besinler şunlardır:

Yer fıstığı: Çocukların yaklaşık %20’si yer fıstığı alerjilerini aşacaktır.

Kabuklu ağaç yemişleri: Çocukların %9-14’ü kabuklu ağaç yemişlere alerjisini aşabilir.

Kabuklu deniz ürünleri: Kabuklu deniz ürünleri alerjilerinin ömür boyu sürmesi muhtemeldir.

Kuruyemiş ve yer fıstığı alerjileri çocukluk döneminde başlayabilir. Bununla birlikte, bir kişinin yetişkinlikte çocukluk dönemine göre deniz ürünleri alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Besin Alerjisi Hangi Yaşta Geçer?

Besin alerjisinin kaç yaşında geçeceği, alerjene ve kişiye göre değişiklik gösterir. Herkesin vücudu gıda alerjenlerine farklı tepki verir. Bu durum, bir kişinin bir alerjiyi ne zaman aşabileceğini tahmin etmeyi zorlaştırır. Bir çocuk büyüdükçe, bir gıda alerjisini aşma olasılığı o kadar artar. Örneğin, 4 yaşındaki çocukların yaklaşık %19’unda süt alerjisi gelişmiştir. Buna karşılık, 16 yaşındakilerin tahminen %79’u aynı alerjiyi aşmıştır. Buğday alerjileri 5 yaşına kadar düzelme eğilimindedir.

Besin Alerjisinin Geçip Geçmediği Nasıl Anlaşılır?

Alerjinizin geçip geçmediğini öğrenmenin en kesin yolu bir alerji uzmanı ile görüşmenizden geçer. Alerji uzmanınız cilt veya kan testi yaparak alerjiyi aşıp aşmadığınızı doğrulayabilir. Alerjinizin geçtiğinden emin olmadan alerjen besini kendi başınıza denemeniz şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden tehlikelidir. 

Besin Alerjisi Mi Gıda İntoleransı Mı?

Besin alerjileri ve besin intoleransları sıklıkla birbiri ile karıştırılır. Ancak bu iki durum temel olarak birbirinden farklıdır. Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin bir tepkisidir. Gıda intoleransı ise sindirim sistemi ile alakalıdır. Gıda intoleransları, sindirim sistemi belirli bir gıdayı parçalayamadığında ortaya çıkar. Bir gıda alerjisi yaşamı tehdit eden belirtilere neden olabilir. Gıda intoleransı her ne kadar hayat kalitesini düşürücü etkiye neden olsa da yaşamı tehdit etmez ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

  • Şişkinlik,
  • Uyuşukluk,
  • Karın ağrısı,
  • İshal.

Özetlemek gerekirse:

Bir kişinin bazı gıda alerjilerini aşması mümkündür. Alerjisi olan çocukların büyük bir kısmı ergenliğe ulaştığından alerjisini geride bırakacaktır. Bazı besinlere karşı olan alerjilerin geçme olasılığı çok daha yüksektir. Geçme olasılığı yüksek olan alerjiler, süt, yumurta ve buğdaya karşı olan alerjilerdir. Yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri ve kabuklu deniz hayvanları alerjilerinin geçmesi için daha düşük bir olasılıktır. Alerjinin geçip geçmediğinden emin olmanın en kesin yolu bir alerji uzmanından bilgi almakla mümkündür.