Besin alerjileri, son yıllardaki hızlı artışı acaba bir takım önlem ve tedavilerle besin alerjisi oluşmadan önleyebilir miyiz sorusunu gündeme getirmiştir. Bu önleme stratejileri daha bebek anne karnındayken başlamakta ve emzirme döneminde devam etmektedir.

Annenin hamilelikte alerjenik yiyeceklerden kaçınmasının bebekte besin alerjisini azaltacağı düşünülmüştür. Fakat herhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. O nedenle günümüzde anneye herhangi bir diyet önerilmemektedir. Gebelikte D vitamini verilmesinin de bir yararı gösterilmemiştir. Omega-3 için ise yararı konusunda bilgiler sınırlıdır. Tam olarak kanıtlanmamıştır.

Emzirme Dönemi

Emzirme döneminde de annenin alerjenik yiyeceklerden kaçınmasının ve D vitamini almasının besin alerjisini azaltıcı bir etkisi gösterilmemiştir.

Bebeklere bağırsağın yararlı mikropları olan probiyotik ve yararlı mikropları besleyen maddeler olan prebiyotik verilmesinin alerjik egzama (atopik dermatit) ve besin alerjilerini azalttığına dair bulgular olmakla birlikte tam olarak kanıtlanmış değildir. O nedenle hastalara besin alerji gelişimini önlemek için almaları önerilmemektedir.

Besin Alerjileri Önlenebilir Mi? Sonuç olarak;

Ailesinde kalıtımsal olarak geçebilen alerjik hastalık olan bebeklerde eğer mama alması gerekiyorsa alerjik özelliği daha az olan hipoalerjenik mama verilmesinin alerjik hastalık ve besin alerji gelişimini azalttığı gösterildiği için önerilmektedir.

Ailenizde alerjik hastalık tanısı almış olan birileri varsa bebeğinizin sağlığı için erken dönemde bir çocuk alerji uzmanına başvurarak daha geniş bilgi almanız yararlı olacaktır.