Çocuğunuzun yaşına göre zayıf olduğunu fark edebilirsiniz ve bu durum sizi biraz üzebilir. Zayıf çocuk, yeterli kalori almıyor olabilir. Çocuğunuzun zayıf olduğundan veya normal büyümediğinden endişeleniyorsanız, öncelikle bir doktora görünmeniz yararlı olacaktır. 

Çocuğumun zayıf olduğunu nasıl anlarım?

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun zayıf olup olmadığını anlamak zor olabilir. Çocuğunuzun, boyuna ve cinsiyetine göre sağlıklı bir kiloda olup olmadığını bilmek istemeniz doğaldır. Bunu öğrenmek için çocuklarda ideal boy ve kilo grafiklerini inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Sonuçlar çocuğunuzun zayıf olduğunu gösteriyorsa, olası nedenleri bulmaya yardımcı olabilecek bir hekimle görüşmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun diyetiyle ilgili bir sorun varsa, doktorunuz  tavsiyelerde bulunabilir veya onu bir diyetisyene yönlendirebilir.

Çocuğunuzun ihtiyacı olan şeyler nelerdir?

Tüm çocukların çeşitli ve dengeli beslenmeden gelen enerjiye (kalori) ve besinlere ihtiyacı vardır. Küçük bir çocuk için sağlıklı bir diyet, bir yetişkin için sağlıklı bir diyetle aynı şey değildir. Yetişkinlerin yediği şeylerin çoğu yeni yürümeye başlayan çocuklar ve küçük çocuklar için uygun değildir.

Çocukların mideleri yetişkinlere göre daha küçüktür ve daha sık olarak daha küçük miktarlarda yemeleri gerekir. Çocuğunuzun günde 3 ana öğün yemek ve 3 atıştırmalık yemesi tipiktir.

Çocuğunuz zayıfsa, ona tatlılar, çikolatalar, kekler gibi yüksek kalorili ancak sağlıksız yiyecekler vermek cazip gelebilir. Ancak çeşitli, dengeli bir diyet, bir çocuğun sağlıklı kilo alımının anahtarıdır.

Dengeli beslenme nedir?

Küçük bir çocuk için dengeli beslenme, uygun çeşitli yiyeceklere sahip olmak anlamına gelir. 2 yaşından itibaren bir çocuk, ailesinin yediği şeyleri yiyebilir. Çocuğunuzu 2 yaşından itibaren şu şekilde besleyebilirsiniz:  

Çocuğunuz her gün en az 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebzeler yiyebilir.

Patates, ekmek, pirinç ve makarna gibi nişastalı karbonhidratlara dayalı yemekleri çocuğunuz yiyebilir. 

Bazı süt ürünleri veya süt ürünleri alternatifleri daha az yağlı ve daha az şekerli seçenekleri çocuğunuza verebilirsiniz. 

Bazı fasulye ve bakliyat, balık, yumurta, et veya diğer protein türlerini çocuğunuz yiyebilir. Somon veya uskumru gibi yağlı balıklardan biri olmak üzere çocuğunuzun her hafta 2 porsiyon balık yemesi yararlı olacaktır. 

Küçük miktarlarda yenen doymamış yağlar ve sürülebilir ürünleri çocuğunuz yiyebilir. 

Çocuğunuzun bol bol sıvı alması gerekir. 

Küçük çocuklar, özellikle 2 yaşın altındakiler, yağın sağladığı konsantre enerjiye ihtiyaç duyarlar. Sadece yağlarda bulunan bazı vitaminler de vardır. Bu nedenle tam yağlı süt, yoğurt, peynir ve yağlı balık gibi enerji yoğun besinler çok önemlidir.

Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde, iyi bir yiyici olduğu ve iyi büyüdüğü sürece, yavaş yavaş daha az yağlı süt ürünlerini tanıtabilir ve diğer gıdalardaki yağları azaltabilirsiniz.

Çocuğunuz 5 yaşına geldiğinde, yetişkinler için önerilenler gibi sağlıklı, az yağlı bir diyet yemelidir.

Çocuğunuzun diyetine dahil ederken dikkat etmeniz gereken yiyecekler

Şekerli içecekler ve yiyecekler: Çocuğunuza yüksek şekerli içecekler ve yiyecekler vermemeniz gerekir. Şeker, çocuğunuzun dişlerine sık sık ve uzun süre dokunduğunda daha fazla hasara neden olur. Çocuğunuzun şekerli yiyecek veya içecekleri varsa, dişlerine gelebilecek zararı en aza indirmek için bunları yalnızca yemek zamanlarında vermek en iyisidir.

Doymuş yağlar: Bunlar, hamburger, sosis, turta, bisküvi, kek ve peynirdeki türler gibi sağlıksız yağlardır. Çocuğunuza bu yiyecekleri sık sık vermemeye çalışın.

Tam tahıllı gıdalar: Bunlar arasında kepekli makarna, ekmek ve kahverengi pirinç gibi gıdalar bulunur. 2 yaşından sonra kademeli olarak daha fazla tam tahıllı gıdaya başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun diyetindeki içecekler

Su ve sade inek sütü, 12 aylıktan sonra küçük çocuklar için en iyi içeceklerdir.

Küçük çocuklar, 2 yaşından sonra tam yağlı süt içmekten yarım yağlı süte geçebilirler. Çocuğunuz zayıfsa, bir doktor veya diyetisyen, tam yağlı süt içmeye devam etmelerini önerebilir.

Meyve suları iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ancak aynı zamanda dişlere zarar verebilecek şekerler ve asitler bakımından da yüksektir.

Çocuğunuza meyve suları veya smoothieler vermeyi seçerseniz, bunları seyreltmeniz gerekir. 

Çocuğunuzun tükettiği meyve suyu ve smoothie miktarına dikkat edin. Ve bunları sadece yemek zamanlarında çocuğunuza vermeyin; çünkü bunlar çocuğunuzun dişinin çürümesine neden olabilir.

Çocuğunuz çok fazla sıvı tüketiyorsa ve yeterli kalori almıyorsa önemli besin maddelerini kaçırır. 

Çocuğunuzun kalori alımını nasıl artırabilirsiniz?

Sağlıklı bir diyet sağlarken, çocuğunuzun sağlıklı bir kiloya ulaşana kadar kalori alımını artırmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.

İçine süt veya peynir koyarak patates püresi yapabilirsiniz. 

Tost üzerine, fasulye üzerine rendelenmiş peynir koyabilirsiniz. 

Sütlaç yapabilirsiniz. 

Su yerine sütle çorba yapabilirsiniz. 

Çocuklarda gıda intoleransı

Çocuğunuzun gıda intoleransı veya gıda alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, semptomlarına neyin neden olduğunu öğrenmek için bir alerji uzmanı ile konuşmanız önemlidir. Çocuğunuz herhangi bir laktoz (süt ve süt ürünlerinde bulunan bir tür doğal şeker) yiyemiyorsa, örneğin, doktorunuz çocuğunuzun beslenmesinin ve gelişiminin eksiksiz ilerlemesi için çocuğunuzu bir diyetisyene yönlendirebilir.

Gıdaya karşı sağlıklı bir tutum sergileyin

Çocuklar yiyeceklere karşı tutumlarını çevrelerindeki yetişkinlerden öğrenebilirler. Çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı beslenmesine yardımcı olmanın en iyi yolu, sizin sağlıklı beslendiğinizi ve yemeğe karşı sağlıklı bir tutum içinde olduğunuzu görmeleridir.

Yemek zamanlarını aile zamanı yapın. Bir masanın etrafına oturun ve yediğiniz yemeğin tadını çıkarın. Günün eğlenceli ve mutlu bir parçası haline getirin.

Çocuğunuz aç olduğu zaman değil, rahatlık için yemeğe dönmeyi öğreneceğinden, yemeği ödül veya sevgi ile ilişkilendirmeyin.

Çok çeşitli yiyecekleri ve tatları erken tanıtın. Çocuğunuz telaşlı bir yiyiciyse, yeni yiyecekleri yavaş yavaş ve küçük porsiyonlarda verin.

Yeni bir yemek yediklerinde bol bol övgü sunun ve yemeğe verilen olumsuz tepkileri görmezden gelin. 

Çocuğunuzun tabağındaki her şeyi yemesi konusunda ısrar etmeyin veya istediğiniz kadar yemediği zaman onu eleştirmeyin. Bu, yemek zamanlarını çocuğunuz için olumsuz bir deneyime dönüştürür.

Çocuğunuzu aktif tutun

Çocuğunuz zayıf olsa bile, fiziksel olarak aktif olması önemlidir. Fiziksel aktivite, güçlü, sağlıklı kemikler ve kaslar geliştirmelerine yardımcı olur. Çocuğunuz zayıfsa, yapması gereken fiziksel aktivite miktarı diğer çocuklardan farklı olabilir. Doktorunuzdan ya da danışmanınızdan çocuğunuzla nasıl aktif hale geleceğinizi öğrenin.