Süt alerjisi, küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjileri arasındadır. Yoğurt alerjisi, esasen bir süt alerjisidir, çünkü bu yiyeceğin üretimi, sütü yoğurt kültürü ile fermente etmeyi içerir. Bu yazımızda, yoğurt alerjisinin, nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini sizler için yazdık.
Yoğurt veya Süt Alerjisi Nedir?
İnek sütü ve süt ürünlerine alerji, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın bir gıda alerjisidir; 3 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %2,5’inde görülür. İnsanlar genellikle süt alerjisini aşsa da, bazen yetişkinliğe kadar devam edebilir. Bir çocuğun taze süte alerjisi varsa, ancak alerjik reaksiyon olmadan pişmiş sütü tolere edebiliyorsa, alerjiden erken çıkma olasılığı daha yüksektir.
Öte yandan, bir çocuk inek sütüne karşı yüksek düzeyde antikorlara sahipse, alerjinin devam etme olasılığı daha yüksektir. Çocuk alerji uzmanınız, bu antikorları ölçmek ve çocuğunuzun süt alerjisini aşıp aşmayacağını tahmin etmek için bir kan testi kullanabilir.
Süt alerjisi, vücudun sütteki bir proteine verdiği tepkidir. Süt alerjisi olan biri süt tükettiğinde, sıvının proteinleri bağışıklık sisteminden immünoglobulin E (IgE) antikorları ile bağlanır. Bağışıklık savunmaları bunu bir tehdit olarak görür ve alerjik reaksiyonun belirtilerine yol açar.
İnek sütü alerjisi olan birçok kişi koyun ve keçi gibi diğer hayvanların sütüne tolerans göstermez. Ek olarak, süt proteinleri aşağıdakiler gibi beklenmedik ürünlerde bulunabilir:
- Konserve ton balığı,
- Sosis,
- Bazı şarküteri ürünleri,
- Sakız,
- Vücut geliştirme ve enerji içecekleri.
Yoğurt Alerjisinin Belirtileri
Yoğurt alerjisinin belirtileri, süt alerjisinin belirtileri ile aynıdır. Reaksiyon belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Belirtiler genellikle 2 saat içinde ortaya çıkar ve şunları içerir:
- Kurdeşen ve kaşıntı,
- Mide bulantısı,
- Karın ağrısı,
- İshal.
İnek sütü, potansiyel olarak anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyona neden olabilir; belirtiler aniden ortaya çıkabilir ve hızla ilerleyebilir. Anafilaksi belirtileri şunları içerebilir:
- Nefes almada veya konuşmada zorluk,
- Kusma,
- Baş dönmesi,
- Baygın hissetmek,
- Hızlı kalp atımı,
- Düşük kan basıncı.
Bu belirtileri yaşayan herhangi bir çocuk veya yetişkin derhal tıbbi yardım almalıdır.
Yoğurt Alerjisinin Tedavisi
Yoğurt alerjisi esas olarak süt alerjisinden kaynaklandığı için bu durumu yönetmenin en etkili yolu süt içeren maddelerden uzak durmaktır. Alerjiniz hafif şiddetliyse eğer alerji uzmanınız bazı ilaçlarla rahatlamanızı sağlayabilir. Ancak alerjiniz anafilaksiye neden olacak şiddetteyse doktorunuz adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, anafilaksi gibi şiddetli bir reaksiyon durumunda acil tedavi imkanı sağlayan etkili bir ilaçtır. Alerji uzmanınız, bu ilacın kullanım detayları ile ilgili sizi bilgilendirecektir.