Yetişkinlerde egzama yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Yetişkin yaş grubunda egzamaya dair bazı önemli noktalara bu makalede değinmeye çalışacağız.

Yetişkinlerde Egzama Nedir?

Egzama, benzer belirtileri olan bir grup cilt rahatsızlığı için kullanılan bir terimdir. En sık görülen egzama türü, alerjik bünyesi olan bireylerde görülen atopik dermatittir. Daha çok çocukluk dönemi ile ilişkilendirilse de, atopik dermatit her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuklukta ortaya çıkan egzama genellikle yaş büyüdükçe ortadan kalkar. ancak bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de sürebilir. Ayrıca çocukluğunda egzaması olan bireylerde, hastalık düzeldikten sonra yetişkinlikte tekrar görülebilir. Bir grup hastada ise öncesine ait öyküsü yokken, egzama yetişkinlikte ortaya çıkar.

Egzama neden olur?

Egzamanın sebeplerinden biri de cilt bariyerindeki kusurlardır. Bunun sonucu olarak cilt nemini kaybedip kurumaya eğilimlidir. Ayrıca alerji ve tahrişe neden olan dış faktörlere ve mikroplara karşı daha hassastır. Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir, ancak tahriş olmuş cilt daha kolay enfeksiyon kapabilir.

Egzama belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde egzama olduğunda, etkilenen bölgedeki cilt kuru ve pul pul olur. Bu durum kronikleştiğinde, cilt kalınlaşır ve rengi değişir. Şiddetli kaşıntı olur. Buna bağlı olarak uyku bozukluğu olabilir, hastanın ruh sağlığı etkilenebilir. Yetişkinlerde egzama daha çok diz ve dirseklerin iç kısımlarında, ensede ve göz çevresinde görülür. Terleme, stres gibi faktörler yakınmaları arttırabilir.

Egzama belirtileri varsa ne yapmalıyım?

Egzama belirtileri varsa konunun uzmanı olan alerji uzmanlarına başvurmanız gerekir.

Egzama nedeniyle doktora giderken nasıl hazırlık yapmalıyım?

Hekimlerin hastalarını değerlendirirken kullandıkları ilk araçlar tıbbi öykü ve fiziksel muayenedir. Alerji uzmanınız altta yatan olası alerjilere karşı cilt ve kan testleri isteyebilir. Alerjiye yönelik cilt testi yapılacaksa, yaklaşık 1 hafta öncesinden alerji ilacı kullanmamış olmanız gerekir. Varsa önceki tahlil sonuçlarınızı yanınızda getirmeniz, gereksiz tekrarları önleyecektir.

Egzama teşhisi nasıl konulur?

Egzama tanısını koymada, ayrıntılı bir öykü ve derideki lezyonların muayenesi çok önemlidir. Alerji dışında egzama tarzı cilt rahatsızlığına neden olan diğer durumları da akılda tutmanız gerekir. Alerjik yatkınlığı belirleyebilmek için ciltten veya kandan alerji testleri yapılabilir. Alerji uzmanları egzama rahatsızlığı olan hastalara en uygun alerji testlerini seçebilmek üzere eğitim almış uzman hekimlerdir.

Egzama tedavisi nasıl yapılır?

Alerjilerde temel yaklaşım kaçınmaktır. Bunun için öncelikle alerjiye sebep olan maddelerin bilinmesi gerekir.

Cildin tahriş olmaması için aşırı soğuk/aşırı sıcaktan kaçınmak, stresi azaltmak, yünlü giysiler giymemek, kuvvetli sabun ve deterjanlar kullanmamanız gerekir.

Cilt kuruluğunu düzeltmek için bol sıvı almalı, nemlendirici kremler ve yağlar kullanmalısınız. Gerektiğinde ilaç içeren kremler/pomatlar kullanabilirsiniz. Antihistamin denen alerji haplarının egzama üzerine doğrudan etkisi olmasa da, kaşıntıyı giderici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Soğuk kompresler ciltteki kaşıntı hissini azaltmada etkilidir. Rutin tedavilerden fayda görmeyen hastalarda fototerapi gibi farklı yöntemler kullanılabilir.

Egzamanın bitkisel tedavisi var mı?

Cildin nemini korumak için Hindistan cevizi yağı, lavanta yağı, badem yağı gibi bitkisel yağların cilde sürülmesi faydalı olabilir.

Egzama tedavi edilmezse ne olur?

Yetişkinlerde egzama tedavi edilmezse hasta sürekli kendini kaşındığından cildine zarar verir, ciltte yaralar oluşur. Bu yaralar mikrop kapabilir.

Sonuç:

Egzama yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilen, toplumda sık görülen ve yetişkinlikte de karşılaşılabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Yetişkinlerde egzama kökten tedavi edilemese de, cilt bakımı ve ilaç kullanımı ile kontrol altında tutulabilir.

Önemli Bilgi:

Alerji Uzmanları ise (yeni adıyla İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı) 18 yaşından büyüklerde görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alarak İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı diploması alan ve aynı zamanda da İç Hastalıkları veya Göğüs Hastalıkları veya Dermatoloji Uzmanı olan doktorlardır.Çocuklarda astım ve alerjik hastalıklar için çocuk alerji uzmanları, yetişkinlerde yetişkin alerji uzmanları üst ihtisas yapmışlardır ve bu konuda deneyimli olan ve diploması olan doktorlardır. Anafilaksi öyküsü olan her hastanın bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.